Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Miechunka suszona - peruwiański owoc pełen cennych właściwości

2022-01-17
Miechunka suszona - peruwiański owoc pełen cennych właściwości

Miechunka suszona - peruwiański owoc pełen właściwości cennych dla zdrowia

Co warto wiedzieć o właściwościach suszonej miechunki? Jaki wpływ na organizm mają jej owoce?

To egzotyczna roślina, która cieszy się stałym zainteresowaniem zielarzy oraz zwolenników naturalnego wspierania pracy organizmu. Charakteryzuje się wydawaniem żółtych, przeznaczonych do jedzenia jagód, które obecnie zaliczane są do grupy tak zwanych superfruits. Właściwości miechunki suszonej oraz jej prozdrowotny wpływ na człowieka wynika z zawartości cennych składników odżywczych.

Miechunka suszona - charakterystyka rośliny

Duża część naszego społeczeństwa nie zdaje sobie sprawy, jak wiele pełnych wartościowych dla zdrowia składników roślin w naturalny sposób porasta ziemię. Ich znajomość pozwala w naturalny, bezinwazyjny sposób uzupełniać niedobory najważniejszych składników, dzięki dodawaniu ich do diety i sporządzania własnych, domowych medykamentów. Jedną z zapomnianych i wciąż mało docenianych darów natury, która obfituje w witaminy, minerały i inne składniki odżywcze jest miechunka jadalna, zwana inaczej peruwiańską, physalis, wiśnią peruwiańską, rodzynkiem brazylijskim, natomiast dawni inkowie nazywali ją złotą jagodą.

Jest ona wieloletnią rośliną, która w naturalnym środowisku porasta tereny Ameryki Południowej, głównie Peru. Ze względu na warunki klimatyczne i glebowe szczególnie upodobała sobie rejony Andów, natomiast zapewnienie jej odpowiedniej gleby sprawia, że doskonale radzi sobie również w umiarkowanym klimacie. Ze względu na swoją budowę należy do tej samej grupy, co pomidory, bakłażany czy papryka.

Jak wygląda miechunka peruwiańska?

Roślina w naturalnych, sprzyjających do jej rozwoju warunkach osiąga wysokość jednego metra. Jej liście są dość duże, a po osiągnięciu pełnej dojrzałości wybarwiają się na głęboki, ciemnozielony odcień. Jej cechą charakterystyczną są złocisto-pomarańczowe kwiaty, które posiadają nietypowy kształt dzwoneczków. W trakcie dojrzewania kwiatów, tworzą się z nich żółte owoce, które są całkowicie bezpieczne dla człowieka. W konsystencji swojego wnętrza bardzo przypominają pomidory, niemniej jednak ich średnica nie przekracza dwóch centymetrów.

Jak smakują owoce miechunki? 

Świeże, dopiero zerwane owoce wyróżniają się miękkim i soczystym miąższem. W jego wnętrzu znajdują się żółte pestki, które są nieszkodliwe dla organizmu człowieka. Skórka posiada na swojej powierzchni drobny meszek, a po jej przegryzieniu wyczuwalna staje się oleista, nieco gorzka substancja. Smak dojrzałych owoców wielu osobom przypomina ananasa lub agrest, a główną, wyczuwalną nutką jest słodko-kwaśny smak.

Owoce miechunki mają różnorodne właściwości zdrowotne, dzięki zawartości cennych dla człowieka minerałów, witamin i składników odżywczych. Niewielkie żółte kuleczki można spożywać w wersji surowej oraz suszonej, zgodnie z naszymi preferencjami. Pamiętajmy, że są one jedyną nadającą się do jedzenia częścią rośliny. Liście oraz korzenie zawierają toksyczne związki i substancje, dlatego są trujące dla człowieka. 

Wartości odżywcze miechunki - jakie cenne składniki w sobie kryje?

Miechunka - właściwości suszonej wersji doceniane są przez społeczności z różnych zakątków świata. Owoc w głównej mierze składa się z wody, co oznacza, że jego kaloryczność jest bardzo niska. W porcji 100 gramów znajdują się:

  • węglowodany - 11,3 gramów,
  • tłuszcze - 0,6 gramów,
  • białko - 2 gramów.

Oleista substancja, którą pokryta jest skórka, składa się z dwóch cennych dla organizmu kwasów: linolowego oraz oleinowego. Pamiętajmy, aby przed zjedzeniem nie ścierać i nie zmywać oleistej cieczy, ze względu na zawartość składników, które prozdrowotnie wpływają na organizm. Żółte kuleczki zawierają również naturalny błonnik, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit i funkcjonowanie całego układu pokarmowego.

Jakie witaminy znajdują się w skórce, miąższu i nasionach miechunki?

Prozdrowotne i lecznicze właściwości wynikają z bogatej receptury świeżego owocu, który po poddaniu prawidłowemu procesowi suszenia nie traci ich dużej ilości. Poniższa tabelka przedstawia nam najważniejsze substancje oraz ilości, które można znaleźć w stu gramach suchego produktu.

Substancja odżywcza Ilość substancji odżywczej w 100 gramach owocu miechunki
Witamina C 11 miligramów
Tiamina (witamina B1) 0,11 miligramów
Ryboflawina (witamina B2) 0,04 miligramy
Niacyna (witamina B3) 2,8 miligrama
Witamina A 720 jednostek
Wapń 9 miligramów,
Żelazo  1 miligram
Fosfor 40 miligramów

Miechunka suszona - właściwości

Miechunka jest rośliną z rzędu psiankowatych, która od setek lat jest wykorzystywana w medycynie ludowej i ziołolecznictwie. Złocista jagoda ma szerokie spektrum działania. Dzięki swoim zdrowotnym właściwościom bardzo często nazywana jest superfruits, co świadczy o jej korzystnym wpływie na funkcjonowanie ustroju. Ze względu na dużą zawartość licznych witamin oraz składników mineralnych jej regularne spożywanie może przeciwdziałać chorobom cywilizacyjnym oraz zapobiegać innym dysfunkcjom organizmu. Może ona podnieść naszą odporność na stres oraz sprawność intelektualną. To nie wszystko! Dlaczego warto ją jeść co najmniej raz w tygodniu? Najważniejszymi właściwościami miechunki suszonej są:

  • działanie antyoksydacyjne na organizm

Jagodowe owoce są przede wszystkim cennym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym, do których z pewnością zaliczane są fenole i witanolidy. Dzięki dostarczeniu tych związków do organizmu dochodzi do ich uaktywnienia i natychmiastowego łagodzenia zjawiska stresu antyoksydacyjnego, na który narażona jest każda komórka ciała. Antyoksydacja jest procesem, który hamuje starzenie się organizmu spowodowane działaniem wolnych rodników.

  • działanie przeciwzapalne

Owoc miechunki, zarówno w formie suszonej, jak i surowej posiada dużą ilość witanolidów, które wykazują właściwości przeciwzapalne. Substancja wykazuje wysoką biozgodność z organizmem człowieka, dzięki czemu jej dostarczanie sprzyja leczeniu chorób o podłożu zapalnym, na przykład reumatoidalnego zapalenia stawów lub nieswoistego zapalenia jelit.

  • stymulowanie układu immunologicznego

Zjadanie owoców miechunki może mieć pozytywny wpływ na pracę układu odpornościowego. Są one cennym źródłem łatwo przyswajalnego kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Substancja odpowiada za silne działanie antyoksydujące, ale dodatkowo czynnie uczestniczy w produkcji kolagenu, który jest niezbędną substancją w procesie gojenia się ran. Dostarczanie dużej dawki witaminy C w sezonie infekcyjnym może pozytywnie wpływać na pracę układu odpornościowego, dzięki czemu możemy zmniejszyć swoją szansę na rozwój przeziębienia. 

  • korzystny wpływ na budowę kośćca

Owoce są polecane osobom, które zmagają się z chorobami lub dysfunkcjami dotyczącymi układu kostnego. Zawierają one bardzo duże ilości wapnia i fosforu, które są niezbędne do utrzymania prawidłowego rozwoju i zdrowia naszych stawów i kości. Dodatkowa obecność pektyny daje gwarancję poprawnego i efektywnego wchłaniania wapnia i fosforu, dzięki czemu efekt poprawy mineralizacji kości staje się widoczny w ich obrazie klinicznym. Z dobroczynnego działania owoców miechunki warto korzystać podczas walki z chorobą kości, jak na przykład osteoporozą.

  • zdrowotne działanie na narząd wzroku

Przysmak jest niezwykle cennym źródłem luteiny i beta-karotenu, a także karotenoidów z innych grup. Taka kolaboracja składników odżywczych sprawia, że Physalis peruviana efektywnie przyczynia się do poprawy pracy i funkcjonowania narządu wzroku. Jej spożywanie może wpływać łagodząco lub prewencyjnie w zapobieganiu chorobom wieku starszego, do których zalicza się nocną ślepotę. Żółte kulki polecane są również wszystkim, którzy walczą z nieprawidłowym odbieraniem obrazu przez narząd wzroku z daleka i którzy chcą poprawić swoje widzenie po zmroku. 

  • wspieranie budowy i funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego

Miechunkę powinni docenić pacjenci borykający się z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu sercowo-naczyniowego i wszyscy dbający o swój układ krwionośny. Dzięki niej obniżymy poziom złego cholesterolu i zapobiegniemy miażdżycy. Zawarte w miąższu i skórce witaminy z grupy B biorą czynny udział w produkcji neuroprzekaźnika - acetylocholiny. Główną rolą acetylocholiny jest przekazywanie informacji z mózgu do mięśni, w tym sercowego oraz nerwów obwodowych. Zbyt niska podaż witaminy B1 w ustroju może być czynnikiem prowokującym występowanie arytmii i nieregularnego bicia serca, czego efektem może być niewydolność mięśnia sercowego. 

  • korzystny wpływ na układ pokarmowy, w szczególności jelita

Po poddaniu procesom suszenia wykazują bardzo dużą zawartość błonnika. Błonnik jest substancją, która wchłaniana jest w jelitach, co wiąże się z poprawą ich perystaltyki i ogólnego funkcjonowania. Spożywanie miechunki jest polecane osobom, które zmagają się z przewlekłymi zaparciami, które pojawiają się z różnego powodu. Dodatkowo, jagody prowadzą do zmniejszenia wzdęć brzucha, których podłożem są zalegające gazy jelitowe. 

Przeczytaj także: Błonnik witalny - jak stosować, by uzyskać najlepsze efekty?

  • działanie na skórę i jej przydatki

Suszone oraz świeże dary natury są źródłem cennych dla urody witamin. Ich dostarczanie pozytywnie wpływa na stan skóry, dzięki działaniu antyoksydacyjnemu, który hamuje procesy starzenia się. Dodatkowo, witaminy z grupy B są substancjami, które prowadzą do ogólnej poprawy wyglądy włosów. 

Miechunka - jak jeść?

Coraz częściej wykorzystywana jest w kuchni. Przez specjalistów zajmujących się dietetyką i ziołolecznictwem została nazwana prawdziwym superfood, co oznacza, że włączenie jej do jadłospisu w różnej formie pozwala korzystnie wpłynąć na organizm. Są to niewielkie, smaczne jagody, które mogą być spożywane na surowo oraz po poddaniu procesom suszenia. 

Zastosowanie świeżej miechunki jadalnej

Ze względu na swój wyjątkowy smak, mogą by dodatkiem do sałatek owocowych. Ich kompozycję smakową można również wykorzystać do urozmaicenia koktajli, a po poddaniu odpowiednim procesom przetwórczym możliwe jest jej przerobienie na dżemy i konfitury. Owoce rośliny bardzo często stanowią świetny dodatek do dań słodkich - deserowych oraz wytrawnych, na przykład mięs. Ciekawą inspiracją może być przygotowanie sosu z miechunki, który stanowi nie tylko element dekoracyjny, ale świetny dodatek do lodów czy ciast. Najpopularniejszym połączeniem smaku miechunki jest kolaboracja z miodem, lukrem oraz czekoladą mleczną

Zastosowanie suszonej miechunki

Owoce miechunki po poddaniu procesom suszenia nie tracą swoich cennych właściwości. Po ich wysuszeniu dochodzi natomiast do odparowania z ich miąższu wody, dzięki czemu swoim kształtem i konsystencją doskonale imitują rodzynki.

Po wysuszeniu są doskonałą przekąską, która może nam zastąpić niezdrowe produkty spożywcze, typu czipsy, batoniki czy słone paluszki. Dodatkowo, niewielkie, wysuszone przekąski mogą być wykorzystane jako bakalie do jogurtu, musli, owsianek czy płatków śniadaniowych

Gdzie kupić suszoną miechunkę? - na co zwracać uwagę podczas jej zakupu

Suszone owoce miechunki peruwiańskiej stają się coraz bardziej popularne. Wynika to z ich dobroczynnego wpływu na organizm, o którym dowiaduje się coraz większa część naszego społeczeństwa. Warto kupować je w sprawdzonych miejscach, typu sklepy stacjonarne lub internetowe, specjalizujące się w sprzedaży zdrowej żywności.

Podczas jej zakupu należy bezwzględnie zwrócić uwagę na skład, który zawsze powinien znajdować się na opakowaniu. W recepturze produktu nie powinny znajdować się barwniki, sztuczne dodatki oraz konserwanty i zapachy, które sprawiają, że produkt niemal całkowicie traci na swojej wartości. Warto wiedzieć, że najczęściej importowane są z krajów Ameryki Południowej, gdzie ich plantacje tworzone są w naturalnych, sprzyjających warunkach. 

Pamiętajmy, że to prawdziwym superfruits, które z pewnością warto włączyć do swojej diety. Ich spożywanie przynosi wiele korzyści dla organizmu, a dodatkowo wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, które chroni nasz ustrój, skórę i włosy przed przedwczesnym starzeniem się. Złota jagoda inków z pewnością może okazać się pysznym zamiennikiem niezdrowych, słonych przekąsek, które bardzo często negatywnie wpływają na wygląd sylwetki oraz zdrowie.  

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2022
pixel