Nasiona chia
( ilość produktów: 8 )Kup BIO nasiona chia i wprowadź je do swojego jadłospisu! Sprawdź, jak korzystnie wpłyną na Twoje zdrowie.
Nasiona chia zyskały w ostatnich latach niemałą popularność, zwłaszcza wśród entuzjastów zdrowej żywności. Te niepozorne ziarenka rośliny o nazwie szałwia hiszpańska cechują się potężną wartością zdrowotną. Wystarczy regularnie stosować je jako dodatek do potraw, aby czerpać korzyści z ich wyjątkowego składu. Szukasz wiarygodnego miejsca, gdzie mógłbyś kupić ekologiczne nasiona chia w atrakcyjnej cenie? Trafiłeś idealnie, ponieważ w naszym sklepie oferujemy oryginalne, certyfikowane BIO produkty od sprawdzonych producentów.
Jak jeść nasiona chia?
Ziarenka chia to bardzo uniwersalny produkt, więc wkomponowanie go do codziennego jadłospisu nie jest trudne. Możesz stosować je na surowo w formie dodatku (w całości bądź zmielone), tak samo, jak inne ziarna, a więc na przykład do wypiekanego pieczywa, owsianki, sałatek, surówek, sosów, farszów, jogurtów, budyniów, twarożków, a także koktajli.
Nasiona te mają tendencję do pęcznienia w kontakcie z płynem, dzięki czemu przygotowuje się z nich pyszne puddingi ? na przykład napoje roślinne dodatkiem owoców. Dzięki tej właściwości mogą być też stosowane jako zamiennik jaj w wypiekach wegańskich.
Jak przygotować pudding z nasion chia?
Sposobów na przygotowanie puddingu z nasion chia jest mnóstwo. W pierwszej kolejności musisz zalać porcję nasion (mniej więcej 3 płaskie łyżki) szklanką wybranego przez siebie mleka ? zwykłym lub roślinnym. Możesz dodać również trochę substancji słodzącej (na przykład ksylitol). Całość wymieszaj energicznie i odstaw do zgęstnienia (najlepiej na całą noc; jeśli chcesz przyspieszyć ten proces, wystarczy, że użyjesz ciepłego mleka).
Tak naprawdę podstawa puddingu jest już gotowa. Od Twojej fantazji zależy, w jakiej formie ją podasz. Do puddingu możesz dodać owoce świeże (w kawałkach lub zblendować je wraz z nasionami na gładką masę) bądź wykorzystać mrożone do przygotowania sosu. Deser ten jest bezglutenowy i wegański.
Prawdziwe superfoods
Nasiona chia należą do grupy produktów zwanych superfoods, czyli żywności pochodzenia naturalnego, która oferuje ponadprzeciętne właściwości prozdrowotne. Ich skład jest wyjątkowy głównie z uwagi na obecność dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Jest to składnik niezbędny organizmowi do przeprowadzania wielu procesów życiowych (między innymi w układzie nerwowym) i który musi być dostarczany wraz z pożywieniem.
Niestety lista żywności, w której znaleźć można omega-3 jest krótka - to przede wszystkim tłuste ryby morskie, a także oleje roślinne i orzechy włoskie. Spośród nasion jedynie chia oraz siemię lniane mogą poszczycić się ich zawartością.
Właściwości odżywcze
Nasiona chia zawierają ponadto:
- Białko - składają się w niego aż w 20%, dzięki czemu stają się atrakcyjnym produktem dla wegan i wegetarian.
- Błonnik pokarmowy - łyżeczka nasion chia (około 5 g) dostarcza niemal 2 g błonnika (więcej niż ziarna zbóż czy owoce suszone). To właśnie on odpowiada za zdolność do zwiększania swojej objętości pod wpływem wody. Jest to właściwość szczególnie przydatna w dietach osób odchudzających się, gdyż pęcznienie w żołądku prowadzi do zwiększania uczucia sytości. Co więcej, błonnik spowalnia wzrost glikemii poposiłkowej, a także usprawnia procesy trawienne.
- Witaminy: E, B1 i B3 - odpowiadają one między innymi za spowalnianie procesów starzenia, regulację stężenia cholesterolu, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz sprawny metabolizm.
- Cynk, wapń, żelazo, magnez, fosfor - wymienione związki nie tylko wspierają działanie licznych układów, w tym odpornościowego, krwionośnego i sercowego, ale także dbają o dobrą kondycję i wygląd włosów, skóry i paznokci.
- Przeciwutleniacze - wykazują aktywność przeciwnowotworową.
Nasiona chia - kalorie
Nasiona szałwii hiszpańskiej są dość kalorycznym produktem. Porcja ważąca 15 g (czyli mniej więcej 3 płaskie łyżeczki) dostarcza około 75 kcal.
Należy zachować umiar w spożywaniu tych ziarenek, nie tyle ze względu na kaloryczność, ile wspomniane wcześniej duże ilości błonnika. Jeżeli przesadzisz z ich ilością, może to skutkować nieprzyjemnymi objawami z układu pokarmowego. Zaleca się spożycie dwóch 15-gramowych porcji dziennie.