Jak najlepiej przechowywać suszone owoce? Sprawdzone sposoby
Suszone owoce to produkt jak najbardziej naturalny. Jego przetworzenie jest niewielkie - polega jedynie na pozbawieniu świeżych owoców wody poprzez suszenie na słońcu lub za pomocą suszarki. Dzięki temu nie psują się tak szybko, mogą być dłużej magazynowane, a co najważniejsze - mają jeszcze więcej cennych składników odżywczych. Ekologiczne suszone owoce to prawdziwa zdrowotna bomba: najlepsza przekąska dla osób, które lubią podjadać między posiłkami, a jednocześnie chcą zachować smukłą sylwetkę i zdrowie. Jak każdy produkt muszą być odpowiednio przetrzymywane.
Alternatywa dla słonych przekąsek i słodyczy
Ekologiczne owoce suszone to zdrowa i w pełni wartościowa przekąska, wręcz nieocenione źródło witamin. Warto nimi zastąpić wysokokaloryczne słodycze, chipsy, słone orzeszki, krakersy i inne przekąski, po które wielu spośród nas sięga podczas seansów filmowych czy napadów głodu.
Te zdrowe przekąski dostarczają dużej dawki naturalnego błonnika, są bogate w pektyny, węglowodany oraz składniki mineralne (potas, żelazo). W owocach można znaleźć witaminę C, która zwiększa odporność, witaminy z grupy B (m.in.: B1 i B2), witaminę E oraz A. Owoce pozbawione wody są sycące, wspomagają usuwanie toksyn i wiążą tłuszcz. Warto wspomnieć, że są bogate w kwasy owocowe regulujące rozwój pożytecznych bakterii w jelitach. Takie mieszanki są polecanym przez dietetyków sposobem uzupełnienia diety, warto po nie sięgać zarówno latem, jak i zimą. Zalecane są zwłaszcza w okresie, kiedy nie ma dostępu do szerokiego asortymentu świeżych owoców, np. wczesną wiosną.
Podczas oglądania filmu, przerwy w szkole lub pracy, po treningu, suszone owoce i warzywa stanowią lepszą przekąskę niż żywość wysoko przetworzona, która smak owoców lub warzyw uzyskuje poprzez dodanie barwników i polepszaczy smaku.
Co zawierają suszone owoce?
Podczas suszenia nie dochodzi do dużych strat w zawartości składników odżywczych. Jest ono jednym z najstarszych sposobów przechowywania żywności. Dzięki temu takie owoce zawierają niemal takie same ilości witamin, minerałów i innych elementów odżywczych (jak błonnik), co ich świeże odpowiedniki. Powinny zatem znaleźć się w diecie dużych i małych smakoszy.
To nie tylko zdrowe przekąski! Mogą być wykorzystywane jako smaczny dodatek do wielu potraw, dzięki którym na nowo odkryjemy smak ulubionych dań. W końcu gotowanie polega na eksperymentowaniu i łączeniu różnorodnych składników.
Suszone owoce są jednym źródeł witamin A, C, E oraz witamin z grupy B. W takich produktach występują także składniki mineralne, a zwłaszcza magnez, żelazo, potas i mangan, niezbędne do prawidłowego, pełnego witalności i zdrowia funkcjonowania ludzkiego organizmu. Najbardziej znane są z tego, że doskonałym dostarczycielem łatwo przyswajalnego błonnika, który reguluje pracę jelit i wspiera metabolizm. Oznacza to, że po suszone owoce powinny sięgnąć osoby, którym zależy na tym, aby odchudzanie było zdrowe i nie oznaczało anemii.
Bez wątpienia powinny być spożywane przez dzieci i dorosłych. Na szczęście z ich jedzeniem przez najmłodszych nie ma żadnego problemu, ponieważ dzieciaki uwielbiają ich smak. Aby w pełni korzystać z ich właściwości zdrowotnych i walorów smakowych, trzeba wiedzieć, jak przechowywać suszone owoce w warunkach domowych.
Aby dłużej zachowały świeżość
Najbardziej wartościowe są samodzielnie ususzone owoce. Niestety, niektórzy producenci tego produktu, psują go, oddając polepszacze chemiczne i dodatkowy cukier, co sprawia, że takie owoce nie spełniają wymogów zdrowotnych i są pozbawione sporej części swoich cennych właściwości zdrowotnych. Konserwantów i wszelkich polepszaczy smaku lepiej unikać w diecie. Warto więc postawić na produkty ekologiczne lub przygotować je w domu.
Kiedy już zbierzemy owoce ze słońca lub suszarki, trzeba jej jakoś przechować. Suszone owoce to również dobry pomysł na zimowe zapasy. Na pewno przydadzą się jako zdrowa przekąska w zimie. Złota zasada przechowywania suszonych owoców brzmi - trzymać je z daleka kaloryfera, kuchenki i innych źródeł ciepła.
Z daleka od słońca i wilgoci
Słońce to naturalna „suszarka” do owoców. Kiedy już morele, jabłka, śliwy, wiśnie, żurawina, figi, banany, winogrona będą wysuszone, trzeba zabrać je ze słońca i przełożyć do miejsca, w którym temperatura nie przekracza 10-15°C. Nie najlepszym na przechowywanie suszonych owoców i warzyw jest szafka nad kuchenką czy ustawiona w miejscu wilgotnym. Produkty te nie lubią wilgoci. Nadmiar ciepła i wilgoci doprowadza do rozwoju pleśni. W takim środowisku ususzone owoce mogą zostać zaatakowane przez mole spożywcze. Jedynie suche miejsce nie uszkodzi produktu. Błędem jest mieszanie kilku rodzajów w jednym opakowaniu, ponieważ owoc posiada inne właściwości, przez co pakowane razem szybciej ulegają zepsuciu. Najlepszym miejscem do ich magazynowania jest spiżarnia.
W czym przechowywać suszone owoce w domu?
Ususzenie większej ilości ulubionych owoców sprawia, że pojawia się pytanie: w czym przechowywać suszone owoce? Najlepiej do tego nadadzą się próżniowe opakowania, słoiki typy weck, szczelne puszki i plastikowe torebki, czyli wszystko to, co bardzo ogranicza dostęp powietrza do środka. Dzięki temu ograniczamy możliwość pojawienia się wilgoci i moli spożywczych. Bez dostępu powietrza przekąski zachowają swoją świeżość nawet przez rok. Smak lata można zachować do następnego sezonu. Raz na dwa tygodnie zaleca się przeglądanie suszu owocowego, ponieważ często pojawiają się szkodniki. O zakażeniu świadczy pojawienie się pleśni czy nawet dziurek w owocach.
Warto wybierać przeźroczyste opakowania, np.: słoiki, ponieważ każdą niepokojącą zmianę w wyglądzie można od razu dostrzec. Jeżeli dojdzie do uszkodzenia, to taki produkt nie nadaje się do spożycia i należy go wyrzucić. Aby zapobiec tak przykrej sytuacji, należy się stosować do powyższych zaleceń.
Jak przechowywać suszone jabłka?
Do suszenia nadają się jabłka z odmian jesiennych, słodko-kwaśnych o gęstym, białym miąższu. Najczęściej są to: Antonovka, Grushovka i Titovka. Każdy owoc, zanim zostanie włożony do pojemnika, musi być dokładnie sprawdzony. Tylko w stu procentach wysuszony fragment jabłka może trafić do słoika. Niedosuszenie, a więc wilgoć sprzyjają zepsuciu. Nawet jeden mniej dosuszony plasterek może zniszczyć cały jabłkowy zbiór.
Zaleca się przechowywanie suszonych jabłek w mniejszych ilościach, ponieważ powinno unikać się trzymania ich w większej ilości w jednym miejscu. W czym przechowywać suszone jabłka? Oczywiście, w hermetycznie zamkniętym opakowaniu, np.: słoiku lub w ciasnych, niewielkich workach z tkaniny, kartonowych pudełkach, drewnianych pudełkach, ewentualnie tkanych, ciasno zamkniętych koszach.
W żadnym wypadku nie wolno używać plastikowych toreb. Tlen nie przepływa przez nie, w wyniku czego produkt szybko się niszczy. Niezależnie od miejsca na dole należy położyć kawałek papieru, najlepiej woskowanego. Następnie jabłka układa się w grubą warstwę, a papier ponownie umieszcza się na górze.
Gdzie przechowywać suszone jabłka?
Pytanie: jak przechowywać suszone jabłka, często zadają osoby, które właśnie włączyły do swojej diety suszone owoce. Powinno się je magazynować w miejscu suchym i ciemnym, np.: w spiżarni lub w szafce kuchennej wystawionej na balkonie lub tarasie. W ostateczności słoik z jabłkami można trzymać na parapecie, pod warunkiem, że nie ma pod nim źródła ciepła.
Trzeba pamiętać o regularnym przeglądaniu suszu jabłkowego i obserwowaniu, czy nie pojawiły się żadne zmiany. Warto wiedzieć, że suszone jabłka ją zdolność pochłaniania obcych zapachów. Z tego powodu, gdziekolwiek są przechowywane, powinny być zawsze tak daleko, jak to możliwe od przypraw i innych silnie pachnących produktów. Jest prosty sposób, aby uniknąć zepsucia – należy postawić obok pojemnika miskę z solą.
Postępowanie w przypadku znalezienia pasożytów i pleśni w suszonych jabłkach
Jeżeli w suszonych jabłkach pojawiły się pasożyty, to istnieje szansa, aby część zapasów uratować. Mogą być one bowiem rezultatem złego przechowywania suszonych owoców. Wystarczy odrzucić uszkodzone plasterki, a pozostały susz włożyć do piekarnika na godzinę w celu zapalenia. Temperatura piekarnika powinna wynosić 70 stopni. Zamiast tego można umieścić zdrowe plastry w zamrażarce na 24 godziny.
Spleśniałych jabłek nie można jeść. Zarodniki pleśni bardzo głęboko wnikają w produkt. Trzeba je wyrzucić. Nie pomaga wyprażenie w piecu ani wypłukanie.
Najważniejsze właściwości lecznicze suszonych śliwek
Śliwki suszone regulują trawienie i poprawiają humor. Choć w Polsce są odrobinę niedoceniane, to warto je poznać i używać nie tylko do bigosu. Zawierają bowiem mnóstwo cennych dla organizmu składników, które usprawniają pracą układu pokarmowego, chronią przed chorobami i obniżają poziom cholesterolu. Są świetną przekąską dla osób, które próbują zrzucić kilka kilogramów. Błonnik redukuje poziom cholesterolu, ponieważ pomaga usuwać z organizmu żółć oraz działa przeczyszczająco i dlatego właśnie lekarze rekomendują jedzenie suszonych śliwek w przypadku uciążliwych zaparć. Błonnik zawarty w tych owocach pomaga utrzymać stabilny poziom cukru.
Zjedzenie kilku takich owoców po posiłku sprawi, że będziemy czuć się bardziej nasyceni. Spadnie ochota na podjadanie, co korzystnie wpływa na utrzymanie prawidłowej wagi – człowiek przestaje tyć i dieta odchudzająca zaczyna przynosić oczekiwane efekty. Badania naukowe wykazały, że suszone śliwki skutecznie hamują proces utraty kośćca i znacząco obniżają ryzyko wystąpienia osteoporozy. W swoim składzie mają polifenole chroniące przed łamliwością kości. Osteoporoza grozi kobietom po menopauzie, panie powinny zadbać o stałą obecność suszonych śliwek w swoim jadłospisie.
Jak przechować śliwki suszone?
Przechowywanie suszonych śliwek, musi się odbywać w miejscu suchym, nienarażonym na wilgoć, a jednocześnie nie za gorącym. Jeżeli dostanie się do nich wilgoć, zepsują się i nie będą nadawały się do spożycia.
Suszone śliwki, które przechowywane są w odpowiedni sposób w temperaturze pokojowej i suchym miejscu, mają okres przydatności do spożycia nawet 12 miesięcy. Okres ich trwałości znacznie wydłuża się po zamrożeniu. Owoce trzymane w zamrażarce utrzymają swoje walory smakowe i właściwości zdrowotne nawet do 18 miesięcy. Owoce kupione w sklepie należy od razu przesypać do hermetycznie zamykanego słoika lub pojemnika. Sklepowe suszone śliwki należy umyć i dokładnie osuszyć, umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku, postawić w ciemnym lub chłodnym miejscu, np.: szafce kuchennej (oczywiście takiej, która nie znajduje się nad źródłem ciepła) lub na półce w spiżarni.
Zamrażanie
Kolejnym sposobem przechowywania suszonych śliwek jest zamrażalka. Dzięki mrożeniu omawiane owoce dłużej zachowują świeżość i walory smakowe. Przed zamrożeniem trzeba jej włożyć do hermetycznej torebki lub plastikowego pojemnika. Najważniejsze, aby wilgoć nie przedostała się środka. Suszone śliwki powinno się mrozić w torebkach mających szczelne zapięcie strunowe. Zamrożone śliwki utrzymują swoją świeżość, smak i aromat nawet przez 18 miesięcy.
Po rozmrożeniu suszone śliwki należy dokładnie osuszyć, aby zapobiec ich pleśnieniu. Najlepiej od razu je zużyć. Nie powinno się ich zamrażać ponownie.
Kilka słów o wędzonych śliwkach
Wędzenie owoców to doskonały sposób na to, by przedłużyć ich czas przydatności do spożycia. Dodatkowo wydobywa z nich niepowtarzalny słodki smak podkreślony przez dymne nuty.
Prawdopodobnie tradycja wędzenia śliwek ma początek w rejonach położnych na brzegach Morza Kaspijskiego. Najczęściej wędzone śliwki to takie pochodzące z Kalifornii. Owoce układa się na specjalnych szufladach w palenisku i wędzi w gęstym dymie przez 48 godzin, choć niektórzy specjaliści zalecają, aby wędzić je nawet 4 dni z przerwami. Temperatura dymu nie może być za wysoka, żeby owoce się nie spaliły. Suszarnia zaś opalana jest drewnem z innych drzew owocowych. Wędzone śliwki to bogactwo witaminy A - jest jej pięć razy więcej niż w owocach świeżych.
Witamina A wspomaga prawidłowe widzenie i likwiduje przebarwienia skórne. Witamina K, także obecna w tych owocach, zapobiega procesom starzenia się skóry i polepsza krążenie krwi. Prawdą jest, że po zjedzeniu wędzonych śliwek poprawia się nastrój. Jest to efekt obecności witaminy B, która ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Śliwki wędzone zawierają magnez, potas, żelazo, wapń i fosfor.
Przechowywanie wędzonych śliwek
Wędzone śliwki najlepiej przechowywać w hermetycznie zamykanym pojemniku. Można też przesypać je do słoika i szczelnie zamknąć. W przechowywaniu wędzonych śliwek konieczne jest ograniczenie dostępu wilgoci. Dobrym pomysłem jest podzielenie owoców na mniejsze porcje.
Wędzone śliwki należy postawić w ciemnym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Nie wolno ich trzymać w pomieszczeniach, w których temperatura jest bardzo wysoka. Najlepsza temperatura do przechowywania wędzonych śliwek to 15°C. Dobrym miejscem do przechowywania wędzonych śliwek jest także lodówka, ale tylko po otwarciu produktu i na krótki czas. Okres przydatności do spożycia dobrze przechowywanych śliwek wędzonych wynosi nawet 12–18 miesięcy! Szczelnie zamknięte wędzone śliwki można mrozić w plastikowych torebkach.
Właściwości zdrowotne suszonych gruszek
Suszone gruszki to idealny środek spożywczy to przegryzania. Mogą być dodatkiem do zdrowego musli, ryżu, kasz, ciast i kompotu. Ich spożywanie zaleca się osobom cierpiącym na dolegliwości trawienne. Ich smak jest niedoceniany. A warto włączyć je do swojego jadłospisu nie tylko ze względu na bardzo ciekawą nutę smakową, ale także na zawartość potasu, jodu (pomaga w walce z niedoczynnością tarczycy) i magnezu.
Gruszki suszone dostępne w sklepach są niestety konserwowane dwutlenkiem siarki, co akurat nie jest dobre dla naszego organizmu. Dlatego warto kupować owoce bio lub samodzielne suszyć gruszki, bo to jedna z najprostszych zdrowych przekąsek, które można samodzielnie wykonać w domu. Gruszki przeznaczone do suszenia powinny być twarde i niepoobijane. Wystarczy pokroić je na mniejsze kawałki i wykroić gniazda z nasionami.
Jak przechowywać suszone gruszki?
Jabłka i gruszki mają podobne właściwości, a ich suszenie to sposób na smaczną i zdrową przekąskę. Jak przechowywać suszone gruszki? Oczywiście w szczelnym zamknięciu i w miejscu suchym i ciemnym. Jedną z najważniejszych zasad przechowywania suszonych gruszek i suszonych jabłek jest konieczność częstego sprawdzania zapasów, co umożliwia szybkie wykrycie szkodników. Oba typy owoców należy przechowywać w mniejszych porcjach.
Idealne do przechowywania suszonych gruszek jest pomieszczenie z wentylacją, niską wilgotnością i temperaturą w granicach +10 stopni. Suszone owoce doskonale pochłaniają obce zapachy, dlatego nie powinny sąsiadować z przyprawami.
Jeżeli susz z gruszek zostanie zaatakowany przez owady, to postępujemy tak samo, jak w przypadku suszonych jabłek – wyrzucamy zaatakowane plastry, a resztę zapasów umieszczamy na blasze do pieczenia i suszymy w piekarniku przez pół godziny w temperaturze 60 stopni. Spleśniałe gruszki należy natychmiast wyrzucić.
Jak przechowywać suszone pomarańcze?
Suszone pomarańcze wyglądają niezwykle dekoracyjnie, są świąteczną ozdobą. Niech zapach kojarzy się z choinką. Można je wysuszyć nawet na kaloryferze. Przez plasterki pomarańczy można przywlec sznureczki i wykorzystać jako bombki na choinkę lub do ozdabiania okna, czy stroików.
Do przechowywania suszonych pomarańczy najlepsze są szklane słoiki lub metalowe puszki. Ważne jest to, aby do suszonych pomarańczy nie miała dostępu wilgoć. W trakcie suszenia plastry można dodatkowo aromatyzować, nabijając je goździkami czy posypując cynamonem.
Jak przechować suszone morele?
Morele suszone to produkt o uniwersalnym zastosowaniu, niepowtarzalnym smaku i prawdziwym bogactwie witamin. Świetnie sprawdzają się jako prowiant w długiej podróży. Już w starożytnych Chinach zaczęto suszyć morele. Wiadomo, że już w Cesarstwie Rzymskim znano je jako smaczną przekąskę. Suszone morele mają wysoką zawartość witaminy A, która pomaga między innymi zachować zdrową skórę, wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Cechuje je duża ilość witaminy C – która pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnego wysiłku. Suszone morele są też źródłem witamin E oraz B1 i B2, mają także wysoką zawartość witaminy PP (niacyna). Zawierają liczne mikroelementy, np.: wapń, fosfor i żelazo. Warto je spożywać także ze względu na sporą zawartość potasu, miedzi oraz manganu. Kilka suszonych moreli dziennie to znakomite uzupełnienie zdrowej i zrównoważonej diety.
Suszone morele cechują się długim terminem zdatności do spożycia. Warunkiem owej trwałości jest odpowiednie przechowywanie produktu. Pomieszczenie powinno być suche o temperaturze pokojowej. Do ich zamknięcia należy użyć plastikowych pojemników hermetycznych i szczelnych słoików. Nie wolno przechowywać ich w płóciennych workach i torebkach papierowych. Występuje wtedy ryzyko zepsucia się. Odpowiednio zapakowane suszone morele możemy przetrzymywać nawet przez okres 18 miesięcy. Właściwe przechowywanie moreli suszonych pozwala zachować ich cenne dla zdrowia składniki.
Przeczytaj także: Właściwości suszonych moreli - dla skóry i odporności
Suszone owoce w lodówce
Co do przechowywania suszonych owoców w lodówce zdania są podzielone. Nie poleca się umieszczania ich w lodówce, jeżeli okres przechowywania ma być dłuższy. W lodówce panuje wilgoć, której nie znoszą suszone owoce. Dietetycy uważają, że przechowywanie suszonych owoców w lodówce to narażenie ich na zapleśnienie. Co innego w zamrażarce. W niej można trzymać je przez dłuższy czas. Mrożenie suszonych owoców nie ma wpływu na ich smak i konsystencję. Oczywiście, po wyjęciu ich z zamrażalnika, trzeba je szybko zużyć. Jeżeli jednak przez krótki czas chcemy przechować suszone owoce w lodówce, to trzeba pamiętać, aby spakować je do zamkniętego pojemnika bez dostępu powietrza.
Gdzie najlepiej przechować suszone owoce?
W miejscu chłodnym, ciemnym i zawsze w szczelnie zamkniętych pojemnikach, które są dopuszczone do kontaktu z żywnością. W przypadku produktów zakupionych w sklepie zawsze należy sprawdzić ich datę ważności i skład chemiczny. Można używać ich tylko do wskazanej na opakowaniu daty. Lepiej nie kupować produktów zawierających konserwanty i podwyższoną dawkę cukru, ponieważ tracą wtedy swoje właściwości prozdrowotne.
Suszone owoce i warzywa nie mogą stać w pobliżu źródeł ciepła, np.: kuchenka, kaloryfer. Ich potencjał kulinarny jest ogromny, więc każdy znajdzie pyszne dania. Suszone warzywa i owoce, to świetna, a przede wszystkim zdrowa przekąska, która znakomicie sprawdzi w roli zdrowych słodyczy do szkoły lub na rodzinny wieczór filmowy.