Doskonale znane zielone orzechy w łupinkach – orzeszki pistacjowe. Nie dość, że smaczne, to jeszcze bardzo zdrowe! Dlaczego ich właściwości są takie niezwykłe?
Zdrowe słodycze dla dzieci bez sztucznych dodatków? Na szczęście wiele zmienia się w świadomości konsumentów, rodziców oraz producentów. Obecnie mamy ogromny wybór pysznych BIO słodkości!
Jak wiadomo, od najmłodszych lat mleko dostarcza organizmowi duże ilości wapnia, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju kości. Okazuje się jednak, że nie każdy organizm może przyswajać dwucukier – laktozę.
Orzechy stanowią doskonałe źródło białka i zdrowych tłuszczów, co czyni je ważnym elementem zrównoważonej diety. Są również pełne błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy, ale rodzaj orzechów robi dużą różnicę pod względem ich wartości odżywczej.
Cytryna jest chętnie wykorzystywanym owocem w polskich domach. Sok z cytryny można dodawać do herbaty lub tworzyć z niego orzeźwiającą lemoniadę, idealną w gorące dni. Ten uwielbiany przez nas cytrusowy owoc ma szerokie zastosowanie, od składnika napojów, przez środek czyszczący, po składnik kosmetyków. Jakie są jego właściwości?
Francuska, sarepska, dijon... choć wariantów musztardy mamy dziś na rynku coraz więcej – ten pikantny dodatek do dań nigdy nie wychodzi z użytku. Ogromna liczba fanów na całym świecie mówi sama za siebie!
Choroby trzustki długo nie dają żadnych objawów. Kiedy się pojawiają, bywają niejednoznaczne i łatwo pomylić je z innymi schorzeniami układu pokarmowego. Okazuje się też, że pijąc niektóre zioła, możemy wspomóc pracę tego organu. Poznajmy je lepiej!
Zastanawiasz się, jaka jest różnica między białym barszczem a żurem? Szukasz informacji o tym, co jest potrzebne, żeby przygotować zupę? A może planujesz wielkanocne śniadanie, ale nie wiesz, co wybrać?
Woda kokosowa jest często określana jako naturalny napój izotoniczny, który zapewnia szybkie nawilżenie i pozwala uzupełnić pierwiastki śladowe. Czy jest zdrowa? Jakie dobroczynne właściwości posiada?
Kolagen jest bardzo ważnym białkiem w organizmie człowieka. Tworzy on większość tkanek łącznych, takich jak te, które budują skórę i kości. Stanowi około 30% wszystkich białek występujących w ludzkim ciele i jest najobficiej występującym białkiem u ssaków.