Płatki ryżowe
( ilość produktów: 14 )Płatki ryżowe w naszej ofercie można znaleźć w postaci sypkiego produktu, płatków zbożowych ryżowych, płatków śniadaniowych czekoladowych, a także np. kulki ryżowe z kakao.
Płatki ryżowe gotują się do miękkiej, papkowatej, ale nie nadmiernie kleistej konsystencji. Ich smak jest wyjątkowo łagodny, co czyni je idealnie czystą podstawą dla innych dodatków, przypraw i smaków, zarówno słodkich, jak i pikantnych. Gotowane płatki ryżowe rozszerzają się tylko o około 25% suchej objętości.
Płatki ryżowe 250 g - Tola
Płatki ryżowe 1 kg - Tola
Płatki ryżowe 2 kg - Tola
Płatki ryżowe 5 kg - Tola
Poduszki ryżowe z nadzieniem orzechowo - kakaowym bezglutenowe bio 300 g - turtle
Płatki ryżowe 500 g - Tola
Płatki ryżowe 10 kg - Tola
Płatki ryżowe 20 kg - Tola
Proces powstawania płatków ryżowych
Płatki ryżowe to produkt wytwarzany przez sparzenie ryżu, a następnie spłaszczenie ziaren w celu uzyskania stałego płatka. Istnieje wiele przepisów na płatki używane w kuchni azjatyckiej, podczas gdy w krajach zachodnich płatki te są często używane w płatkach zbożowych i różnego rodzaju przekąskach.
Tworzenie płatków ryżowych rozpoczyna się od parzenia ryżu, który pomaga zmiękczyć ziarno i przygotować je do przetworzenia. Gdy ryż zmięknie, ugotowane ziarna są zwijane, a następnie spłaszczane. Grubość spłaszczonego ryżu będzie zależeć od zastosowanego nacisku.
Gdy mieszanina osiągnie pożądaną grubość, spłaszczony ryż pozostawia się do całkowitego wyschnięcia. Wysuszone arkusze są następnie przesyłane przez inny wałek w celu utworzenia prostych płatków.
Płatki mogą być pakowane do wykorzystania jako suche płatki zbożowe, stosowane jako składnik przepisów na przystawki lub wykorzystywane do tworzenia deserów, a nawet przekąsek. Z pewnością płatki ryżowe błyskawiczne to idealny wybór, gdy kluczowy jest krótki czas przygotowania potrawy.
Płatki ryżowe - wartości odżywcze
Płatki ryżowe - w 100 gramach zawierają: 364 kcal; poza tym jest 6,69 g białka, 1,26 g tłuszczu i 86,22 g węglowodanów. Ich indeks glikemiczny wynosi 82.
Jednak w płatkach ryżowych nie tylko o kalorie chodzi. Są one przede wszystkim bogate w żelazo oraz wapń, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo nie zawierają glutenu i są bardzo lekkostrawne, dlatego też idealnie nadają się dla alergików oraz małych dzieci.
Płatki ryżowe dla niemowlaków nadają się dopiero w momencie ukończenia szóstego miesiąca życia, gdy dieta dziecka jest rozszerzana.
Zalety płatków ryżowych
Płatki ryżowe są dobrym źródłem witaminy B, niacyny i żelaza. Są one w zasadzie pokarmem śniadaniowym i wiele produktów jest z nich wytwarzanych przez dodanie odpowiednich dodatków. np. dostępne w ofercie poduszki ryżowe z nadzieniem orzechowo-kakaowym. Pycha!
Poza wartościami odżywczymi - proces ich przygotowywania jest niezwykle szybki, co maksymalnie skraca czas przygotowywania śniadania, a jak wiadomo, czas rano bywa ograniczony.
Gdzie kupić płatki ryżowe?
Chociaż płatki te tradycyjnie kojarzono z przygotowywaniem żywności w krajach wschodnich, w ostatnich latach stały się łatwiej dostępne także u nas. Produkty paczkowane można kupić w większości sklepów spożywczych i supermarketów, w których znajduje się żywność azjatycka lub zdrowa żywność ekologiczna.
W naszej ofercie płatki ryżowe dostępne są w opakowaniach o różnych rozmiarach.
Stwórz prosty deser z płatkami ryżowymi
Jednym z powszechnych zastosowań płatków ryżowych jest stworzenie prostego deseru - puddingu ryżowego.
Należy przygotować:
- 100g płatków ryżowych,
- 400 ml mleka np. migdałowego,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczkę cynamonu.
Opcjonalnie można dodać świeże owoce lub wiórki kokosowe.
- Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy płatki ryżowe i zaczynami gotować.
- Całość doprowadzamy do leniwego wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut - delikatnie mieszając.
- Po tym czasie dodajemy cukier i cynamon oraz dowolne dodatki.
Taki deser to idealne rozwiązanie, gdy nie ma w domu nic słodkiego - dlatego warto mieć w zapasie płatki ryżowe.