Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Żurawina suszona

( ilość produktów: 18 )

Suszona żurawina jest owocem, którego właściwości lecznicze oraz odżywcze są znane od setek lat. Charakteryzuje się smacznym, słodko-kwaśnym smakiem, a przez miłośników zdrowego odżywiania i stylu życia jest bardzo często stosowana jako dodatek do dań, takich jak owsianki czy desery.

Prozdrowotne właściwości suszonej żurawiny wynikają z wysokiej zawartości witamin i substancji mineralnych, które w naturalny sposób uzupełniają ich podaż w codziennej diecie. Owoce te przez wielu dietetyków uznawane są za superfoods, czyli naturalną, bardzo zdrową żywność, która holistycznie wpływa na prace ustroju ludzkiego. Co jeszcze warto o niej wiedzieć? Jakie działanie na organizm posiadają te niewielkie, czerwone owoce?

 

MarkaMarka
Przedziały cenowePrzedziały cenowe
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
CenaCena
-

Suszona żurawina - podstawowe informacje

Coraz większa część naszego społeczeństwa porzuca niezdrowe nawyki żywieniowe i coraz chętniej interesuje się wprowadzeniem do swojego życia zdrowych przyzwyczajeń. Osoby interesujące się ziołolecznictwem oraz zależnością między jedzeniem a kondycją organizmu są pewne, że istnieje wiele roślin, które są wyjątkowo odżywcze, a dodanie ich do codziennej diety pozwala w całkowicie naturalny sposób uzupełnić podaż najważniejszych witamin, minerałów oraz mikro i makro elementów. Jednym z owoców, które od setek lat cieszy się popularnością wynikającą ze zdrowego wpływu na ustrój, jest suszona żurawina.

Z botanicznego punktu widzenia jest to roślina, która należy do rodziny wrzosowatych. To krzewinka owocowa, która w naturalnym środowisku najczęściej pojawia się na obszarach północno-wschodniej Ameryki. Mimo że jej naturalnym środowiskiem są rejony Stanów Zjednoczonych, ze względu na właściwości uprawa tej rośliny przeniosła się na inne części świata. W Polsce najczęściej hodowaną odmianą rośliny jest żurawina błotna, której owoce ze względu na soczysty miąższ oraz duży rozmiar idealnie nadają się do suszenia. 

Jak wygląda krzewinka żurawiny wielkoowocowej?

Krzewinka żurawiny jest wieloletnim krzakiem owocowym. Jej uprawa jest bardzo wymagająca, a czynnikiem decydującym o jej wzroście i obfitości plonów jest zapewnienie korzeniom kwaśnego, przepuszczalnego podłoża. Krzak posiada wszelkie cechy roślin niskopiennych, a w zależności od odmiany osiąga wysokość od 20 centymetrów do dwóch metrów

Liście obecne na krzaku żurawiny posiadają zielone wybarwienie, a ich znakiem rozpoznawczym jest podłużny kształt. W fazie dojrzewania, liście stają się wyraźnie błyszczące, a ich brzegi podwinięte, natomiast w wraz z nadejściem jesieni zmieniają swoje wybarwienie na ciemne. 

Jak smakują owoce żurawiny?

Krzewinka plonuje w letnich miesiącach roku. Owoce najczęściej są w pełni dojrzałe w czerwcu, a ich wydawanie kończy się wraz z nadejściem jesieni. Są one dużymi, kulistymi jagodami, których średnica wynosi od jednego do dwóch centymetrów.

W pełni dojrzała żurawina ma wyraźną, czerwoną skórkę, która jest cienka oraz gładka. Pod skórką ukryty jest soczysty, pełny soku miąższ, dzięki czemu niewielkie jagody idealnie sprawdzają się do suszenia oraz przetwarzania na soki, dżemy i inne przetwory. Świeża żurawina charakteryzuje się kwaśnym, cierpkim smakiem, natomiast jest suszona wersja posiada nieco delikatniejszy, słodszy posmak. 

Wartości odżywcze suszonej żurawiny - jakie składniki mineralne i witaminy znajdują się w niewielkich owocach?

Właściwości żurawiny są znane od setek lat. Za wspaniały wpływ na pracę całego organizmu odpowiada wysoka zawartość witamin i składników mineralnych, które nawet po poddaniu ich procesowi suszenia są obecne w żurawinie. 

Suszone owoce jagodowe są niskokaloryczne, jeśli do procesu suszenia nie wykorzystano niepotrzebnych składników i dodatków, jak cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. Niskiej jakości żurawina suszona w swoim składzie posiada nie tylko cukier, ale również olej palmowy, który ma zapobiegać sklejaniu się.

Owoce żurawiny poddane naturalnemu procesowi suszenia, bez dodawania niezdrowych składników, są niskokaloryczną zdrową przekąską, która jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa i odżywcza.

W porcji 100 gram suszonej w prawidłowy sposób żurawiny znajduje się:

  • energia - 121 kcal,
  • białko - 0,94 gram,
  • tłuszcz - 1,9 gram,
  • węglowodany - 21,3 gram,
  • cukier - 20 gram.

Aby cieszyć się dobroczynnym wpływem i właściwościami żurawiny, warto wybierać produkty, które w swojej recepturze nie zawierają konserwantów oraz bawiących substancji. Jej zjadanie jako dodatku do gotowych potraw deserowych i wytrawnych pozwoli witaminom i minerałom w niej zawartych przenikać do organizmu.

Jakie witaminy, minerały i inne składniki odżywcze możemy znaleźć w skórce oraz miąższu suszonej żurawiny?

Lecznicze właściwości suszonych owoców krzewinki żurawiny wynikają z bogatej, obfitej w cenne składniki receptury jej świeżych owoców. Poddanie ich procesowi suszenia w naturalny, bezpieczny dla jej składników sposób sprawia, że suszona wersja owoców również posiada liczne substancje, które leczniczo i odżywczo wpływają na pracę całego organizmu.

Poniższa tabelka przedstawia nam skład żurawiny.

Substancja witaminowa lub mineralna Ilość w 100 gramach suszonej żurawiny
Witamina C 14 mg
Tiamina (witamina B1) 0,014 mg
Ryboflawina (witamina B2) 0,02 mg
Niacyna (witamina B3) 0,1 mg
Witamina B6 0,6 mg
Kwas foliowy 1 ?g
Witamina A 63 jednostki
Witamina E 1,33 mg
Witamina K 5,0 ?g
Wapń 8 mg
Żelazo 0,23 mg
Magnez 6 mg
Potas 80 mg
Fosfor 11 mg
Sód 2 mg
Cynk 0.09 mg

Owoce suszonej żurawiny dodatkowo bogate są w błonnik rośliny. Błonnik pokarmowy jest substancją, która pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Jego dostarczanie wraz z pożywieniem znacznie poprawia perystaltykę jelit, a tym samym zapobiega zaparciom oraz hamuje pojawiające się biegunki, bóle brzucha oraz wzdęcia i nagromadzone gazy w jelitach.

Przeczytaj także: Błonnik witalny - jak stosować, by uzyskać najlepsze efekty?

Antyoksydanty w suszonych owocach żurawiny - co warto wiedzieć?

Antyoksydanty są bardzo ważnymi związkami chemicznymi dla naszego organizmu. Inaczej nazywane przeciwutleniaczami, wykazują zdolność do usuwania z ustroju wolnych rodników, które odpowiadają za przyspieszanie procesu starzenia się organizmu oraz destrukcji jego komórek. Antyoksydanty wykazują również silne działanie przeciwnowotworowe, dzięki ochronie komórek, które są podstawowym elementem budulcowym naszego organizmu.

Suszona żurawina zawiera liczne antyoksydanty, do których należą:

  • kwercetyna - to najsilniejszy wśród rozpoznanych dotąd antyoksydantów. Jego niewielka ilość jest w stanie niwelować działanie szkodliwych, wolnych rodników, które atakują komórki naszego organizmu,
  • mirycetyna - w żurawinie występuje w bardzo dużej ilości,
  • peonidyna - odpowiada za nadawanie żurawinie czerwonego, głębokiego odcienia oraz nadaje jej przeciwbakteryjne właściwości,
  • kwas ursolowy - to substancja przeciwutleniająca, która nie tylko hamuje działanie wolnych rodników, ale stymuluje do wzmożonej pracy receptory prozapalne, co prowadzi do nadania jej właściwości przeciwzapalnych,
  • proantocyjanidyny - to substancje przeciwutleniające, które wpływają na pracę układu moczowego, chronią pęcherz przed chorobami.

Antyoksydanty zawarte w żurawinie występują jedynie w niewielkich ilościach. Niemniej jednak, nawet ich znikoma objętość pozwala na uruchomieniu działania antyoksydacyjnego, co pozwala zmniejszać różne dolegliwości i zachować zdrowie fizyczne na dłużej. 

Suszona żurawina - właściwości

Od wielu lat wykorzystywana jest w różnych dziedzinach medycyny, medycynie ludowej oraz ziołolecznictwie. Czerwone jagody krzewinki przede wszystkim charakteryzują się szerokim spektrum działania oraz holistycznym wpływem na nasze zdrowie oraz ogólne funkcjonowanie ustroju.

Dzięki swoim licznym zdrowotnym właściwościom przez wielu specjalistów nazywana jest superfoods, co świadczy o jej znaczącym i korzystnym wpływie na nasz organizm. Duża ilość witamin, polifenoli, związków chemicznych oraz mineralnych sprawia, że włączenie jej suszonych owoców do codziennego jadłospisu może mieć wpływ na hamowanie rozwoju chorób cywilizacyjnych oraz pęcherza moczowego, a także zapobiegać pojawianiu się niedoborów witaminowych, czego konsekwencją mogą być poważne dysfunkcje naszego zdrowia fizycznego i psychicznego.

Do najważniejszych właściwości suszonej żurawiny należą:

  • antyoksydacyjny wpływ na pracę organizmu

Jest źródłem licznych antyoksydantów, które chronią nasz ustrój przed ekspozycją na stres oksydacyjny. Stres oksydacyjny sprzyja degradacji komórek organizmu i zmianie ich kody DNA na nowotworowy, dlatego regularne spożywanie suszonej żurawiny może zapobiegać ich rozwijaniu się. Dodatkowo antyoksydanty prowadzą do spowolnienia procesów starzenia się skóry, włosów i paznokci. 

  • przeciwzapalny wpływ na układ moczowy

Owoce suszonej krzewinki posiadają bardzo silne działanie przeciwzapalne, dlatego są polecane osobom narażonym na rozwijanie się chorób, na przykład mężczyznom z przerostem prostaty oraz osobom z założonym cewnikiem. Zawarte w nich substancje przeciwutleniające prowadzą do uruchomienia procesów przeciwzapalnych, co gasi rozwijającą się infekcję układu przed pojawieniem się obniżających jakość życia objawów. Minimalizują również ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych.

  • zdrowotny wpływ w przypadku rozwiniętej infekcji układu

Infekcje te są bardzo częstym zjawiskiem, a spożywanie suszonej żurawiny w trakcie jej trwania może wpłynąć na przyspieszenie jej leczenia. Do rozwoju choroby układu moczowego najczęściej przyczyniają się pałeczki bakterii e coli, które po namnożeniu się w drogach moczowych doprowadzają do ich zapalenia. Najnowsze badania naukowe dowodzą, że suszona żurawina, a dokładniej substancje w niej zawarte prowadzą o zmniejszenia przyczepności bakterii do ścianek dróg moczowych, co znacznie zmniejsza ryzyko rozwoju zapalenia.

  •  zminimalizowanie ryzyka rozwoju wrzodów żołądka

Substancje obecne w świeżej oraz suszonej żurawinie korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego układu pokarmowego. Bardzo ważną zależnością jest wpływ rośliny na powstrzymanie namnażania się bakterii, które prowadzą do rozwoju groźnych dla zdrowia i życia wrzodów żołądka. Substancje wykazują silne działanie przeciwbakteryjne, co umożliwia im niwelowanie m.in. bakterii helicobacter pylori obecnych w śluzówce żołądka. 

  • wpływ na zdrowie dziąseł

Ekstrakt z żurawiny, a także jej suszona wersja, dzięki swoim właściwościom prowadzą do znacznego zmniejszenia osadzania się bakterii, które niekorzystnie wpływają na mikroflorę jamy ustnej i dziąseł. Regularne zjadanie prowadzi do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób przyzębia, a także zapalenia dziąseł i innych chorób, które ich dotyczą. 

  • działanie na układ sercowo-naczyniowy

Suszone jagody krzewinki obfitują w flawonoidy, które działają na serce oraz cały układ krążenia. Związki zawarte w owocach hamują rozwój skrzepów, które mogą być przyczyną niewydolności krążeniowej lub zawału mięśnia sercowego. Dodatkowo dzięki zawartości dużej ilości witaminy C wzmacniają one ścianki naczyń krwionośnych i wpływają na rozszerzenie ich światła. 

  • korzystny wpływ na komórki mózgowe

Komórki mózgowe są bardzo ważną częścią mózgu. Odpowiadają za zachowanie zdrowia fizycznego i utrzymania zdolności ruchowych, poznawczych oraz behawioralnych. Do ich uszkodzenia dochodzi najczęściej na skutek przebycia udaru mózgu lub wylewu, natomiast przyjmowanie żurawiny i związków w niej zawartych może ochraniać komórki przed uszkodzeniem i destrukcją. 

  • działanie na narząd wzroku

Dysfunkcje narządu wzroku są bardzo powszechnym problemem, a zjadanie żurawiny w suszonej lub świeżej postaci może znacznie poprawić funkcjonowanie widzenia. Zwarta w niej luteina oraz beta-karoteny wykazują właściwości naprawcze dla narządu wzroku, co korzystnie wpływa na jego działanie oraz przeciwdziałanie rozwojowi chorób oczu. 

  • wspieranie funkcjonowania układu immunologicznego

Żurawina jest bogata w witaminę C, B oraz A. Ich dostarczanie do organizmu w sezonie infekcyjnym w połączeniu z przeciwbakteryjnymi właściwościami stymuluje nasz układ odpornościowy do lepszej i wydajniejszej pracy, czego efektem jest obniżenie szansy na zachorowanie na infekcję sezonową. 

Suszona żurawina w diecie - jak ją spożywać?

Można ją spożywać na wiele sposobów. Najczęściej spotykanymi formami są:

  • żurawina suszona,
  • sok żurawinowy,
  • surowe owoce,
  • żurawina w formie dżemu lub konfitury,
  • herbata z żurawiny
  • suplement diety zawierający wyciąg z żurawiny w formie żelek lub tabletek.

Zastosowanie w kuchni

Suszona żurawina jest smaczną i zdrową przekąską, która z powodzeniem może zastąpić niezdrowe, słone i słodkie przysmaki, jak chipsy, batoniki czy paluszki. Wiele osób nie jest w stanie zjeść surowych owoców żurawiny, ze względu na ich charakterystyczny, cierpki smak, dlatego suszona wersja owoców jest bardzo dobrym rozwiązaniem w przypadku chęci wzbogacenia diety o substancje odżywcze w niej zawarte.

Suszona żurawina może być zjadana jako zakąska, ale stanowi świetny dodatek do śniadaniowych potraw, na przykład owsianki. Dodatkowo owoce mogą być z powodzeniem dodawane dla zrównoważenia smaku zdrowych, słodkich deserów lub wydobycia głębi dań wytrawnych, na przykład potraw mięsnych.

Suszona żurawina - przeciwwskazania

Suszona żurawina jest bezpiecznym dla zdrowia owocem. Jej przyjmowanie nie prowadzi do pojawienia się niepożądanych efektów, a działanie jest widoczne po regularnych ich spożywaniu przez okres dwóch tygodni.

Mimo że jest bardzo bezpieczna i bogata w składniki odżywcze, ze zjadania jej w dużych ilościach z pewnością powinny zrezygnować osoby, które przyjmują leki o działaniu przeciwzakrzepowym zawierające warfarynę. Składniki zawarte w owocach krzewinki żurawiny wykazują właściwości, które znacznie utrudniają usuwanie tej substancji leczniczej z naszego organizmu, czego efektem może być pojawienie się groźnego dla zdrowia i życia krwotoku. 

Właściwości suszonej żurawiny są z powodzeniem wykorzystywane w medycynie oraz ziołolecznictwie. Te niewielkie, czerwone owoce jagodowe są bogate w liczne witaminy, substancje mineralne oraz antyoksydanty, co w dużej mierze przyczynia się do prozdrowotnego wpływu suszonej żurawiny na nasz organizm. Aby cieszyć się zdrowiem i nie dopuszczać do rozwoju infekcji układu moczowego oraz innych schorzeń o podłożu zapalnym warto włączyć żurawinę w formie suszonej, świeżej lub przetworzonej do codziennego jadłospisu. 

pixel