Makarony bezglutenowe
( ilość produktów: 28 )Makaron bezglutenowy sprawdzi się świetnie w każdym daniu. Odkryj duży wybór różnych producentów: świderki, penne, nitki, makaron do lasagne i więcej.
Jeżeli zastanawiałeś się, gdzie kupić makaron gluten free, to trafiłeś bezbłędnie. W naszej ofercie znajdziesz bogaty wybór tych produktów, wśród nich makarony marki Sotelli, Pastani czy Schär. Oferujemy certyfikowane produkty wegańskie i bio. Poznaj całą gamę rodzajów i smaków — bezglutenowe dania makaronowe mogą być naprawdę pyszne! Sprawdź ceny i opinie o makaronach bezglutenowych dostępnych w sklepie Arkana Smaku.
Makaron (z serca palmy typu noodle w kształcie ryżu) bezglutenowy 255 g - Diet-Food
Makaron (z ciecierzycy i brązowego ryżu) tagliatelle bezglutenowy bio 250 g - pasta natura
Makaron (z soczewicy czerwonej i brązowego ryżu) tagliatelle bezglutenowy bio 250 g - pasta natura
Papier ryżowy na spring rollsy i sajgonki bezglutenowy bio (10 szt.) 100 g - Amaizin
Makaron (z ryżu brązowego z imbirem) penne bezglutenowy bio 250 g - Zakwasownia (Veneta)
Makaron (z soczewicy czerwonej i kukurydzy białej) dla dzieci zwierzęta bezglutenowy bio 250 g - Zakwasownia (Veneta)
Makaron proteinowy (z czarnej soi) spaghetti bezglutenowy bio 200 g - diet-food
Makaron (kukurydziano - ryżowy) spaghetti bezglutenowy bio 250 g - Pasta Natura
- 1
- 2
O co chodzi z glutenem?
Gdzie znajdziemy gluten?
Popularny gluten to białko odpowiadające za elastyczność, kleistość i rozciągliwość wypieków. Zboża zawierające gluten to: pszenica (a także jej stare odmiany - orkisz, samopsza, płaskurka), jęczmień i żyto. Ponadto warto pamiętać, że choć owies nie zawiera białek glutenowych, to większość polskich upraw jest nimi zanieczyszczona.
Dieta bezglutenowa
Przestrzeganie ścisłej diety bezglutenowej to jedyny skuteczny sposób walki z chorobą trzewną (celiakią). Ponadto dietę tę wprowadzają osoby z alergią na pszenicę oraz nieceliakalną nadwrażliwością na gluten.
Wiele osób wyklucza ze swojego codziennego jadłospisu produkty ?gluten free? także dla lepszego samopoczucia. Dzięki rosnącemu zainteresowaniu tą dietą produkty bezglutenowe zdobywają coraz większą popularność, a to przekłada się na wzrost ich dostępności, różnorodności oraz obniżenie cen.
Rodzaje makaronu bez glutenu
Oferujemy szeroki wybór makaronów stworzonych na bazie mąk bezglutenowych. Znajdziesz wśród nich makaron bezglutenowy:
- makaron kukurydziany
- makaron gryczany
- makaron ryżowy
- makaron strączkowy (np. z czerwonej soczewicy, z ciecierzycy)
- konjac
- lasagne
- makaron bezglutenowy do spaghetti
- nitki, wstążki, penne, świderki i inne
Garść faktów
Czy makaron bezglutenowy tuczy? Ile ma kalorii?
To mit, że makaron bezglutenowy ?tuczy?. Kaloryczność makaronu bezglutenowego jest podobna do tych standardowych i oscyluje w okolicach 350 kcal/100 g. Przekonanie to wzięło się prawdopodobnie z właściwości, jakimi charakteryzuje się każdy makaron. Jest to produkt o wysokiej zawartości węglowodanów złożonych, a więc dostarcza sporej dawki kalorii. Głównym budulcem jest skrobia, która może odpowiadać za zarzucane makaronom odczucie poposiłkowej ciężkości.
Jeżeli szukasz produktów mniej kalorycznych i bardziej fit, zastąp zwykły makaron makaronem z roślin strączkowych - zawierają mniej węglowodanów, więcej cennego błonnika oraz lepiej przyswajalne białko. Są również bezglutenowe!
Jak ugotować makaron bezglutenowy?
Sposób przygotowania bezglutenowego makaronu w niczym nie różni się od tego zwykłego; nawet czas gotowania jest podobny i w zależności od rodzaju i producenta, wynosi 7-10 minut.
Czy mogę użyć makaronu bezglutenowego do rosołu?
Makarony z typowych mąk bezglutenowych (kukurydziana, ryżowa) z powodzeniem zastąpią swoje standardowe odpowiedniki nawet w najbardziej popularnych daniach - jak rosół czy lasagne. Te mniej znane, jak makaron gryczany czy strączkowy, będą wyśmienitą podstawą dla każdego sosu.
Spróbuj przygotować swoje ulubione danie z makaronem, tym razem zamieniając wersję pszenną na bezglutenową. Przekonasz się, że będzie on pasował idealnie, a do tego nada twojemu daniu nowego waloru smakowego!