Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Płatki orkiszowe

( ilość produktów: 11 )

Płatki orkiszowe w paczkach o różnej pojemności. Wśród nich płatki BIO, ekologiczne, ekspandowane, z dodatkiem miodu.

Płatki orkiszowe to pomysł na błyskawiczne zdrowe śniadanie dla całej rodziny. Posiadają niski indeks glikemiczny i niewielką kaloryczność, dzięki czemu mogą być spożywane przez cukrzyków i osoby będące na diecie. Świetnie smakują w połączeniu z mlekiem. Równie dobrze sprawdzają się jako składnik zdrowych, słodkich wypieków. W naszym asortymencie znajdziesz certyfikowane artykuły czołowych marek produkujących zdrową żywność.

Certyfikowane produkty, czyli to, co najlepsze

W naszym sklepie znajdziesz produkty niskoprzetworzone i pozbawione zbędnych, często szkodliwych dodatków (np. cukru). Oferujemy m.in. ekologiczne płatki orkiszowe oraz artykuły oznaczone certyfikatem BIO.

Jak jeść płatki orkiszowe? Mogą być spożywane zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu/ namoczeniu w mleku, wodzie lub jogurcie. Bezpieczniejszy i łatwiej przyswajalny dla układu pokarmowego jest ten drugi sposób.

Czy płatki orkiszowe mają gluten?

Tak, płatki orkiszowe zawierają gluten. Jego zawartość jest niższa niż w płatkach pszennych, lecz nie mogą być spożywane przez osoby z celiakią i alergików.

Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne

Płatki orkiszowe to bogate źródło białka, dobrego tłuszczu (kwasów omega) i błonnika. Dodatkowo zawierają:

  • witaminy z grupy B,
  • witaminę A,
  • witaminę E,
  • żelazo,
  • potas,
  • cynk,
  • miedź,
  • i selen.

Wartości odżywcze płatków orkiszowych (100 g produktu):

Wartość energetyczna Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik  Cukier
327 kcal 12,6 g 3,8 g  71 g  7,9 g 0 g

Płatki orkiszowe - dla kogo?

Płatki orkiszowe szczególnie zalecane są osobom zmagającym się z problemami układu pokarmowego. Dzięki dużej zawartości błonnika stymulują prace jelit i poprawiają metabolizm.

Co więcej, płatki orkiszowe są świetnym rozwiązaniem dla wszystkich cierpiących na choroby układu krwionośnego. Obniżają poziom cholesterolu i wspomagają pracę serca.

Będą też dobrym zamiennikiem płatków owsianych, odpowiednim dla cukrzyków i osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy.

Płatki orkiszowe czy owsiane?

Kaloryczność płatków orkiszowych jest mniejsza od płatków owsianych. Jednak jeśli chodzi o indeks glikemiczny, nieco niższy wykazują te drugie. Nie są to jednak znaczące różnice.

Jak wykorzystać płatki orkiszowe?

Jak jeść płatki orkiszowe? Na śniadanie - z jogurtem, mlekiem (najlepiej dobrej jakości napojem roślinnym), wodą. Płatki orkiszowe z powodzeniem mogą zastąpić mąkę podczas przygotowywania domowych wypieków. Możesz zmielić je w młynku i otrzymać świeżą mąkę orkiszową lub wykorzystać w ich pierwotnej postaci jako element nadający wypiekom odpowiedniej konsystencji.

Ciasteczka orkiszowe bez cukru i mąki

Szukasz inspiracji? Przychodzimy z pomocą i przedstawiamy naszą propozycję prostych i zdrowych ciasteczek, do których przygotowania użyjesz płatków orkiszowych.

Składniki (około 10 ciasteczek):

  • szklanka płatków orkiszowych,
  • 2 dojrzałe banany,
  • 10 suszonych daktyli,
  • 1 dowolne jabłko.

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalej wrzątkiem i mocz przez 10 minut. Gdy będą miękkie pokrój na drobne kawałki.
  2. Do blendera wrzuć obrane i pokrojone jabłko, banany oraz 1/3 szklanki płatków orkiszowych. Zblenduj na możliwie gładką masę.
  3. Dodaj daktyle i pozostałe płatki. Wszystko wymieszaj łyżką.
  4. Uformuj ciasteczka i wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
  5. Piecz około 15 minut w 180 stopniach.
  6. Płatki orkiszowe to produkt pełen zdrowotnych wartości odżywczych. Warto po niego sięgać.

Smacznego!

pixel