Płatki orkiszowe
( ilość produktów: 8 )Płatki orkiszowe w paczkach o różnej pojemności. Wśród nich płatki BIO, ekologiczne, ekspandowane, z dodatkiem miodu.
Płatki orkiszowe to pomysł na błyskawiczne zdrowe śniadanie dla całej rodziny. Posiadają niski indeks glikemiczny i niewielką kaloryczność, dzięki czemu mogą być spożywane przez cukrzyków i osoby będące na diecie. Świetnie smakują w połączeniu z mlekiem. Równie dobrze sprawdzają się jako składnik zdrowych, słodkich wypieków. W naszym asortymencie znajdziesz certyfikowane artykuły czołowych marek produkujących zdrową żywność.
Certyfikowane produkty, czyli to, co najlepsze
W naszym sklepie znajdziesz produkty niskoprzetworzone i pozbawione zbędnych, często szkodliwych dodatków (np. cukru). Oferujemy m.in. ekologiczne płatki orkiszowe oraz artykuły oznaczone certyfikatem BIO.
Jak jeść płatki orkiszowe? Mogą być spożywane zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu/ namoczeniu w mleku, wodzie lub jogurcie. Bezpieczniejszy i łatwiej przyswajalny dla układu pokarmowego jest ten drugi sposób.
Czy płatki orkiszowe mają gluten?
Tak, płatki orkiszowe zawierają gluten. Jego zawartość jest niższa niż w płatkach pszennych, lecz nie mogą być spożywane przez osoby z celiakią i alergików.
Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne
Płatki orkiszowe to bogate źródło białka, dobrego tłuszczu (kwasów omega) i błonnika. Dodatkowo zawierają:
- witaminy z grupy B,
- witaminę A,
- witaminę E,
- żelazo,
- potas,
- cynk,
- miedź,
- i selen.
Wartości odżywcze płatków orkiszowych (100 g produktu):
Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | Cukier |
327 kcal | 12,6 g | 3,8 g | 71 g | 7,9 g | 0 g |
Płatki orkiszowe - dla kogo?
Płatki orkiszowe szczególnie zalecane są osobom zmagającym się z problemami układu pokarmowego. Dzięki dużej zawartości błonnika stymulują prace jelit i poprawiają metabolizm.
Co więcej, płatki orkiszowe są świetnym rozwiązaniem dla wszystkich cierpiących na choroby układu krwionośnego. Obniżają poziom cholesterolu i wspomagają pracę serca.
Będą też dobrym zamiennikiem płatków owsianych, odpowiednim dla cukrzyków i osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy.
Płatki orkiszowe czy owsiane?
Kaloryczność płatków orkiszowych jest mniejsza od płatków owsianych. Jednak jeśli chodzi o indeks glikemiczny, nieco niższy wykazują te drugie. Nie są to jednak znaczące różnice.
Jak wykorzystać płatki orkiszowe?
Jak jeść płatki orkiszowe? Na śniadanie - z jogurtem, mlekiem (najlepiej dobrej jakości napojem roślinnym), wodą. Płatki orkiszowe z powodzeniem mogą zastąpić mąkę podczas przygotowywania domowych wypieków. Możesz zmielić je w młynku i otrzymać świeżą mąkę orkiszową lub wykorzystać w ich pierwotnej postaci jako element nadający wypiekom odpowiedniej konsystencji.
Ciasteczka orkiszowe bez cukru i mąki
Szukasz inspiracji? Przychodzimy z pomocą i przedstawiamy naszą propozycję prostych i zdrowych ciasteczek, do których przygotowania użyjesz płatków orkiszowych.
Składniki (około 10 ciasteczek):
- szklanka płatków orkiszowych,
- 2 dojrzałe banany,
- 10 suszonych daktyli,
- 1 dowolne jabłko.
Przygotowanie:
- Daktyle zalej wrzątkiem i mocz przez 10 minut. Gdy będą miękkie pokrój na drobne kawałki.
- Do blendera wrzuć obrane i pokrojone jabłko, banany oraz 1/3 szklanki płatków orkiszowych. Zblenduj na możliwie gładką masę.
- Dodaj daktyle i pozostałe płatki. Wszystko wymieszaj łyżką.
- Uformuj ciasteczka i wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
- Piecz około 15 minut w 180 stopniach.
- Płatki orkiszowe to produkt pełen zdrowotnych wartości odżywczych. Warto po niego sięgać.
Smacznego!