Mąka kokosowa
( ilość produktów: 14 )Oferujemy bezglutenowe mąki kokosowe w mniejszych oraz większych opakowaniach - od 400 g do 2,5 kg.
Wszystkie mąki, które można u nas kupić, są w przystępnych cenach. Ponadto wyróżniają się bardzo dobrą jakością, co potwierdza certyfikat BIO oznaczający, że produkty te pochodzą z ekologicznych upraw, gdzie podczas produkcji nie stosuje się żadnych szkodliwych środków.
Mąka kokosowa 5 kg - Tola
Mieszanka na racuchy z mąką kokosową bezglutenowa bio 210 g - zdrowo namieszane
Mąka kokosowa 500 g - Tola
Mąka kokosowa 1 kg - Tola
Mąka kokosowa 2 kg - Tola
Mąka kokosowa 10 kg - Tola
Mąka kokosowa 25 kg - Tola
Mąka kokosowa - właściwości zdrowotne
Mąka kokosowa to produkt uboczny procesu pozyskiwania mleka lub oleju kokosowego. Pozyskuje się ją z wnętrza orzecha kokosowego. Ze względu na swój ogromny potencjał zdrowotny stała się dzisiaj bardzo popularnym produktem superfood.
Doskonałe źródło błonnika pokarmowego
Mąka kokosowa oprócz zawartych w niej flawonoidów, które działają przeciwutleniająco, jest bogata w duże ilości błonnika (jest go dwukrotnie więcej niż w otrębach). Ilość tego cennego składnika w 100 g produktu waha się w zależności od źródła od 40 g do nawet 60 g, co wyjątkowo korzystnie wpływa na zdrowie oraz funkcjonowanie całego organizmu. Przy tym jest to głównie błonnik nierozpuszczalny w wodzie, co przekłada się na zdolność wiązania szkodliwych substancji toksycznych oraz pochłaniania wody w organizmie.
Wartości odżywcze
Mąka kokosowa to wysuszony, odtłuszczony i drobno zmielony miąższ orzecha kokosowego. Jest to dobre źródło wielu cennych składników pokarmowych.
Składnik odżywczy | Zawartość w 100 g produktu |
Energia | 313 kcal |
Białko | 16,2 g |
Tłuszcz | 12,0 g |
Węglowodany (ogółem) | 55,0 g |
Błonnik pokarmowy | 40,0 g |
Kwasy tł. nasycone | 10,8 g |
Sód | 33 mg |
Potas | 1867 mg |
Wapń | 67 mg |
Żelazo | 6,7 mg |
Produkt bezglutenowy
Może być spożywana przez osoby z nietolerancją glutenu, celiakią oraz różnego rodzaju alergiami pokarmowymi. Dodana do potraw wzbogaca dietę w wiele cennych, prozdrowotnych składników.
Niski indeks glikemiczny
Obecne badania potwierdzają, że mąka kokosowa może być składnikiem diety z niskim indeksem glikemicznym, co jest istotne szczególnie w przypadku osób chorujących na cukrzycę. IG mąki kokosowej wynosi 35, gdy w przypadku np. maki pszennej jest to 85.
Kaloryczność
Mąka kokosowa zawiera ok. 300 kalorii, co jest bardzo dobrym wynikiem w porównaniu np. z mąką pszenną (364 kalorie), czy mąką żytnią (349 kalorii).
Mąka kokosowa - doskonały produkt dla osób będących na diecie
Jest to doskonały dodatek w diecie niskokalorycznej. Posiłki przygotowane z wykorzystaniem mąki kokosowej na długo dają uczucie sytości (dzięki zawartości błonnika), pozwalają zmniejszyć masę ciała, a dodatkowo obniżyć również cholesterol całkowity oraz wartość glukozy na czczo.
Mąka kokosowa w kuchni
Mąka kokosowa ma jasny kolor, łagodny smak oraz delikatny kokosowy zapach. W kuchni z powodzeniem można nią zastąpić inne rodzaje mąk albo w różnych proporcjach mieszać i łączyć, np. mąkę kokosową z pszenną lub orkiszową.
Czy mąka kokosowa nadaje się do pieczenia?
Wykorzystując mąkę kokosową można przyrządzić wiele bezglutenowych, niskowęglowodanowych oraz bogatych w błonnik wypieków i nie tylko. Na bazie tego składnia przygotujesz:
- pyszne naleśniki
- muffinki
- różnego rodzaju ciasta
- domowe pieczywa
- zupy
- napoje
- koktajle
- słodkie desery
A jeżeli masz ochotę na zdrową i smaczną przekąskę lub chcesz szybko przygotować poczęstunek dla gości, koniecznie wypróbuj naszą mieszankę na racuchy z mąką kokosową bio. Potrzebne Ci będą dodatkowo tylko 3 składniki - jajka, mleko i łyżka oleju. Przygotowanie zajmie Ci jedynie 10 minut, a po usmażeniu otrzymasz pyszne, puszyste racuszki, które z pewnością szybko znikną z talerza.