Wiórki kokosowe
( ilość produktów: 11 )Bio wiórki kokosowe od najlepszych dostawców! Sprawdź naszą bogatą ofertę naturalnych produktów.
Wiórki kokosowe są niezastąpione w wielu deserach i wypiekach, musli czy owsiankach, a także niejednej potrawie kuchni azjatyckiej. Zapewniają wyjątkowy smak oraz aromat. Czasem stanowią ciekawy element dekoracyjny, przez co wykorzystuje się je jako posypki. W ofercie naszego sklepu znajdziesz bio produkty, czyli w 100% naturalne wiórki kokosowe, pochodzące z ekologicznych upraw. Kupisz tu również certyfikowane artykuły bezglutenowe. Zrób wygodne zakupy online z dostawą do domu!
Wiórki kokosowe 500 g - TOLA
Wiórki kokosowe 1 kg - TOLA
Wiórki kokosowe 2 kg - TOLA
Wiórki kokosowe 5 kg - TOLA
Wiórki kokosowe 250 g - TOLA
Wiórki kokosowe 10 kg - TOLA
Gdzie kupić bio wiórki kokosowe?
Jeżeli zastanawiasz się, gdzie kupić naturalne wiórki kokosowe w atrakcyjnej cenie, to trafiłeś idealnie! W sklepie internetowym Arkana Smaku znajdziesz wyselekcjonowane produkty pochodzenia ekologicznego, tylko od sprawdzonych dostawców. Nie musisz martwić się o ich składy - nasz asortyment jest wysokiej jakości, bez sztucznych dodatków.
Pomysły na płatki kokosowe
Wiórki kokosowe są niezwykle uniwersalnym produktem, dlatego warto mieć je w swoich kuchennych zapasach. Sprawdzają się nie tylko w deserach. Pasują idealnie do zbożowych płatków, a nawet i mięs - w połączeniu z azjatyckimi przyprawami. Płatki kokosowe wykorzystasz między innymi przy przygotowywaniu:
- ciast - przodują tu przeróżne rolady, biszkopty, serniki i bezy;
- słodyczy z czekoladą - np. w roli posypki;
- ciastek - do najpopularniejszych należą kokosanki;
- koktajli mleczno-owocowych - smak kokosa świetnie komponuje się np. z bananem i kakao;
- panna cotty;
- budyniu;
- lodów;
- domowej granoli (np. z orzechami, płatkami owsianymi i miodem);
- musli;
- owsianek i jaglanek - nie tylko podkręcą smak, ale także dodadzą kaloryczności.
Przeczytaj także: Co zrobić z wiórków kokosowych? 5 ciekawych przepisów z wiórkami kokosowymi
Skąd się biorą wiórki?
Kokos, czyli owoc palmy kokosowej (zwany też orzechem kokosowym), jest znany przede wszystkim ze swojego charakterystycznego smaku. Wyróżnia się on również swoim wyglądem - jest owalny i twardy, może ważyć nawet ponad 2 kg. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się wnętrze brązowej skorupy - biały miąższ oraz wodę kokosową.
Mięsiste wnętrze kokosa spożywa się w różnej postaci - na surowo, po ugotowaniu lub wysuszeniu. To właśnie z suszonego miąższu pozyskuje się wiórki (czyli starte płatki). Kokos wykorzystywany jest również w kosmetyce, gdyż wykazuje wiele właściwości pielęgnujących skórę.
Wiórki kokosowe - wartości odżywcze
Kokos wyróżnia się nie tylko swoim wyjątkowym smakiem, ale i wartościowym składem. Energii dostarcza głównie z tłuszczów. Ponadto jest źródłem białka. Wiórki kokosowe dostarczają także węglowodany, błonnik pokarmowy, witaminy C, E i z grupy B, fosfor, magnez, miedź, żelazo i mangan.
Wiórki kokosowe - kalorie i indeks glikemiczny
Mogłoby się wydawać, że z racji swojej formy, wiórki kokosowe nie należą do grupy kalorycznych produktów. Jednak nic bardziej mylnego! Białe płatki w ponad 60% składają się z tłuszczu, przez co porcja 100 g (mniej więcej szklanka) dostarcza aż 700 kcal, czyli niewiele mniej niż taka sama ilość masła.
W przeciwieństwie do kaloryczności indeks glikemiczny wiórek kokosowych jest niski. Oznacza to, że po ich spożyciu nie wzrasta gwałtownie stężenie cukru we krwi i produkt może być spożywany przez cukrzyków.