Owoce kandyzowane
( ilość produktów: 20 )Owoce kandyzowane z certyfikowanych ekologicznych upraw to 100% owoców, bez dodatku sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku i konserwantów.
Owoce kandyzowane to wspaniała (niegdyś luksusowa) i bardzo smaczna przekąska, jak również niezastąpiony dodatek do wielu wypieków. Oferujemy bio kandyzowane skórki cytryny i pomarańczy oraz imbir. Największą popularnością cieszą się w okresie jesienno-zimowym, kiedy to przechowują dla nas smaki lata.
Kandyzowanie owoców
Kandyzowanie to proces konserwowania, który polega na kilkukrotnym zanurzeniu produktu w syropie cukrowym z udziałem odpowiednio wysokiej temperatury. Poddane mu owoce zachowują swój pierwotny kształt i zyskują słodki smak. Kandyzowane owoce lub ich skórki są bardzo popularnym dodatkiem stosowanym przy wyrobie ciast i deserów. Wykorzystuje się je także do dekoracji.
Czy karmelizacja owoców jest tym samym, co kandyzowanie?
Karmelizacja to proces, w którego trakcie poddaje się cukier działaniu wysokiej temperatury. W ten sposób powstaje karmel. Karmelizowanie owoców nie ma więc na celu ich konserwowania, tylko nadanie atrakcyjnego smaku, barwy i zapachu.
Ile kalorii mają owoce kandyzowane?
W procesie kandyzacji używa się cukrowych syropów, kandyzowane owoce są więc dość kalorycznym produktem. Łyżeczka suszonej skórki pomarańczy to 10 kcal i 1,7 g cukru, podczas gdy łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej dostarcza 27 kcal i 6,7 g cukru, a więc prawie trzykrotnie więcej energii i niemal czterokrotnie więcej cukru.
Porównanie zawartości energetycznej (E) oraz cukrów (W) w przykładowych owocach świeżych i kandyzowanych (na 100 g produktu)
Imbir | Kiwi | Papaja | ||||
E | W | E | W | E | W | |
Świeży | 80 kcal | 17,8 g | 60 kcal | 11,8 g | 44 kcal | 9,2 g |
Kandyzowany | 350 kcal | 80 g | 374 kcal | 92 g | 350 kcal | 86 g |
Dla kogo kandyzowane owoce?
Ta niewątpliwie pyszna przekąska niestety nie przynosi żadnych korzyści zdrowotnych. Unikać jej powinny szczególnie osoby chorujące na cukrzycę, insulinooporność i przebywające na diecie redukcyjnej. Wysoka zawartość cukrów naturalnie zawartych w owocach została w tym produkcie podbita przez sam proces kandyzacji (czyli użycie syropu cukrowego), co finalnie daje nam bardzo kaloryczny produkt. Jednocześnie większość dobroczynnych składników zawartych w owocach zostaje utracona w trakcie poddawania działaniu wysokiej temperatury.
Jak przechowywać kandyzowane owoce?
Aby zakupione przez nas kandyzowane owoce zachowały swój odpowiedni smak jak najdłużej, najlepiej przechowywać je w suchym i szczelnie zamkniętym pojemniku, na przykład metalowej puszce.