Proszek do pieczenia
( ilość produktów: 9 )Ekologiczny proszek do pieczenia z krótkim składem. Niezbędny element wypieków, także w wersji bezglutenowej.
Proszek do pieczenia to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w domowej spiżarni. Jest niezbędny do większości wypieków. Bez niego ciasto nie wyrośnie i zabraknie mu pulchności. W naszej ofercie znajdziesz proszek do pieczenia w wersji BIO w opakowaniach o różnej pojemności. Składy produktów są proste, czytelne i wolne od zbędnych dodatków. Kupisz tu również proszek bezglutenowy opatrzony znakiem przekreślonego kłosa.
Proszek do pieczenia bezglutenowy bio 12 g
Co daje proszek do pieczenia?
Proszek do pieczenia (czyli produkt spulchniający) jest niezbędny w wielu wypiekach, takich jak ciasta, muffiny, placuszki czy ciasteczka. Dzięki jego działaniu, które aktywuje się podczas pieczenia, w cieście powstaje mnóstwo pęcherzyków. W rezultacie wypiek zwiększa swoją objętość, nabiera pulchności oraz delikatności.
Proszek do pieczenia ? skład
Na co dzień pewnie mało kto zastanawia się, co kryje w sobie biały puder, będący zawartością torebki popularnego proszku do pieczenia. W skrócie można powiedzieć, że jest to mieszanina sypkich substancji, które rozkładają się pod wpływem ciepła, wydzielając przy tym gaz. To właśnie wydostający się w postaci bąbelków gaz odpowiada za spulchnianie ciasta.
Najpowszechniejszym składnikiem proszku do pieczenia jest wodorowęglan sodu, często z dodatkiem winianu potasu. Mieszaninę uzupełnia skrobia lub mąka, których zadaniem jest zapobieganie zbrylaniu proszku.
Proszek do pieczenia a soda oczyszczona
Soda oczyszczona to nic innego jak wspomniany już wodorowęglan sodu. Czy zatem można nią zastąpić proszek do pieczenia? Jak najbardziej tak. Należy tylko pamiętać o tym, że wodorowęglan, poza wysoką temperaturą, do rozpadu potrzebuje także obecności kwaśnej substancji. Znajduje się ona w mieszance składającej się na proszek do pieczenia, nie musisz więc o tym wiedzieć, używając tego produktu.
W przypadku sody oczyszczonej, czyli czystego wodorowęglanu, wymagane jest uwzględnienie w przepisie kwaśnego dodatku. Może to być np. kefir, jogurt lub sok z cytryny.
Bezglutenowy proszek do pieczenia
Proszek do pieczenia jest mieszanką, w której mogą znajdować się składniki zawierające gluten. Najpopularniejszym dodatkiem tego typu jest mąka pszenna. Osoby chorujące na celiakię muszą wystrzegać się jakiejkolwiek zawartości glutenu, dlatego tak ważne jest dla nich, aby kupować "czyste" produkty.
W Arkanach Smaku nie musisz się martwić o bezpieczeństwo kupowanej żywności. W naszym asortymencie znajdziesz produkty pochodzące od zaufanych dostawców, którzy przestrzegają surowych norm. Odpowiednią jakość bezglutenowych proszków do pieczenia dostępnych w naszej ofercie potwierdza międzynarodowy znak przekreślonego kłosa.
Ile waży łyżeczka proszku do pieczenia?
Do osiągnięcia zamierzonych efektów wystarczy niewielka ilość proszku do pieczenia. W zależności od konkretnego przepisu i wielkości porcji mąki wykorzystuje się go zazwyczaj 1-2 łyżeczki. 1 łyżeczka proszku do pieczenia waży ok. 4 g, łatwo więc przeliczyć, że małe opakowanie produktu to mniej więcej 3-4 łyżeczki proszku.