Miód
( ilość produktów: 40 )Miód i pyłek pszczeli to złociste produkty znane ze swoich olbrzymich właściwości prozdrowotnych. Akacjowy, wielokwiatowy czy gryczany — to tylko najpopularniejsze miody.
Wszystkie są smacznym, słodkim dodatkiem do kanapek, naleśników, gofrów, deserów. W naszym sklepie znajdziesz bardzo bogaty wybór wśród bio miodów nektarowych, spadziowych i mieszanych, zarówno tych bardziej popularnych, jak również rzadziej dostępnych - na przykład eukaliptusowy, manuka czy kasztanowy. Wszystkie oferowane przez nas produkty są ekologiczne i posiadają certyfikaty.
- 1
- 2
Miód czy pierzga?
Na zdrowie
Produkty pszczele słyną ze swoich prozdrowotnych właściwości. Powstała nawet niekonwencjonalna metoda lecznicza tymi preparatami - apiterapia. Unikalny skład chemiczny zapewnia tym produktom szereg działań: antybakteryjne, wirusobójcze, grzybobójcze, przeciwmiażdżycowe, poprawiające wydolność serca, regeneracyjne, przeciwbólowe, detoksykacyjne, wykrztuśne, zmniejszające obrzęk, wzmacniające odporność, ułatwiające zasypianie i wiele innych.
Ekologiczna oferta
Miody dzielą się, w zależności od surowca, z jakiego powstały, na nektarowe, spadziowe i nektarowo-spadziowe. W naszej ofercie znajdziesz każdy z typów. Ponadto oferujemy bardzo bogaty wybór smaków:
- akacjowy, wielokwiatowy, wrzosowy, gryczany, lawendowy, lipowy, eukaliptusowy, leśny, iglasty, manuka, z kwiatów górskich, kasztanowy, z kolendry, pomarańczowy, rozmarynowy,
- z dodatkami: żurawiny, maliny, cytryny, aronii, aceroli, mleczka pszczelego;
- kupisz także czysty pyłek i pierzgę pszczelą.
Jedyny w swoim rodzaju
Jak rozpuścić miód?
To pytanie może wydawać się niemądre, ale odpowiedni sposób rozpuszczania miodu jest bardzo ważny. Dla przykładu, dodanie miodu do gorącej herbaty będzie skutkować pozbyciem się jego drogocennych właściwości.
Jeżeli miód w słoiku uległ krystalizacji (co jest całkowicie naturalnym procesem), a ty chcesz przywrócić mu płynną formę, wystarczy wstawić go do ciepłej kąpieli wodnej (temperatura nie może przekraczać 40 st. C). Miód możesz rozpuszczać w ten sposób więcej niż jeden raz, bez obawy o utratę cennych składników.
Jaki miód jest najzdrowszy?
Tak naprawdę każdy miód jest zdrowy. Występuje zróżnicowanie składu chemicznego w zależności od gatunku rośliny, z którego powstał, a w związku z tym niektóre miody mogą wykazywać lepsze działanie przy określonych schorzeniach, na przykład:
- najkorzystniejsze działanie wzmacniające odporność wykazują miody spadziowe oraz gryczany i lipowy;
- w stanach przeziębienia i w alergiach najlepiej działać będą miody spadziowe, lipowy, malinowy i wielokwiatowy;
- w chorobach układu pokarmowego - spadziowe oraz akacjowy i mniszkowy;
- w chorobach układu moczowego - mniszkowy i wrzosowy.