Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Mąka gryczana

( ilość produktów: 13 )

Jeśli pragniesz zdrowo się odżywiać, mąka gryczana jest jednym z tych produktów, w który warto się zaopatrzyć i mieć w swojej kuchennej szafce zawsze pod ręką. Dobrze smakuje i jest cenna dla naszego zdrowia. Oprócz tego, że posiada sporo witamin i minerałów, ma też wyjątkowo niski indeks glikemiczny, równy 40 IG, co znaczy, że śmiało mogą sięgać po nią diabetycy.

Jest również bezglutenowa. Jej cena jest bardzo podobna do tej tradycyjnej, białej mąki. Ta gryczana może występować w różnych odmianach, na przykład w postaci białej albo razowej. Można ją kupić zarówno w sklepie spożywczym ze zdrową żywnością, dużym hipermarkecie, jak i w sklepie internetowym.

MarkaMarka
+ Rozwiń- Ukryj
Przedziały cenowePrzedziały cenowe
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
Pokaż tylko Pokaż tylko
CenaCena
-

Mąka gryczana, czyli jaka?

Mąka gryczana różni się od tej pszennej, białej nieco smakiem, ale podobnie jak ona nadaje się do wielu wypieków. Pozyskuje się ją z ziarna gryki. Po zmieleniu ziaren tego zboża uzyskany produkt przybiera trochę szarobrązowy kolor i przypomina zapachem kaszę gryczaną.

Jakie wartości odżywcze ma mąka gryczana?

100 g suchej mąki gryczanej zawiera 335 kcal, a w tym:

  • 12,6 g białka
  • 3,1 g tłuszczu
  • 70,6 g węglowodanów
  • 10,0 g błonnika
  • Jakie cenne minerały oraz witaminy ma w sobie mąka gryczana?

Tabela witamin i minerałów, które zawarte są w mące gryczanej.

PIERWIASTKI ILOŚĆ (MG) NA 100 G PROCENT DZIENNEGO ZAPOTRZEBOWANIA 
magnez 251 mg 63%
miedź 0,52 mg 58%
fosfor 337 mg 48%
żelazo 4,01 mg 40%
cynk 3,12 mg 28%
potas 577 mg 12%
selen 5,7 mg 10%
wapń 41 mg 4%
sód 11 mg 0,7%
witamina B6 0,58 mg 45%
niacyna 6,15 mg 38%
kwas pantotenowy 0,44 mg 9%
witamina B1 0,42 mg 32%
witamina B2 0,19 mg 15%
witamina E 0,32 mg 3%

Dlaczego warto ją spożywać?

Mąka gryczana zawiera w sobie sporą ilość błonnika. Dzięki temu właśnie wpływa na nasze trawienie, uskuteczniając jego procesy. Poza tym produkty z gryki leczą zaparcia, przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia, w tym zapobiegają powstawaniu złego cholesterolu. Wzmacnia się także perystaltyka jelit. Ta ciemna mąka uszczelnia naczynia krwionośne oraz potrafi obniżyć ciśnienie krwi.

Mąka gryczana posiada także sporą ilość antyoksydantów, które działają na organizm antymiażdżycowo czy przeciwzapalnie, skutecznie hamując ryzyko pojawienia się nowotworów. Powinna być chętnie i śmiało wybierana przez osoby chore na cukrzycę, ze względu na niski jej indeks glikemiczny. Warto po nią sięgać również w profilaktyce leczenia otyłości. Spożywanie jej poprawia także pracę mózgu. Spokojnie więc powinny przygotowywać posiłki na bazie jej osoby cierpiące na depresję czy na silne bóle głowy.

Jak można wykorzystać mąkę gryczaną w kuchni?

Z mąki gryczanej można stworzyć wszelkie kluski, w tym na przykład pierogi czy domowy makaron. Można upiec z niej ciemne bułki oraz gryczany chleb. Mąkę można wykorzystać do zrobienia przepysznych naleśników na słodko. Można wyczarować z niej także bezglutenową pizzę na drożdżach, warzywną tartę, gryczane babeczki a'la muffinki, słodkie ciasto keksowe, burgery z dodatkiem ulubionych warzyw i odrobiny kaszy, tzw. bliny, czyli czyli inaczej placki gryczane, czy w końcu gryczane ciasteczka z czekoladą na wierzchu, polecane zwłaszcza łasuchom. Z mąki takiej można także usmażyć na patelni wszelkie placuszki czy upichcić korzenne pierniczki.

Pomysłów na to, jak wykorzystać mąkę gryczaną w kuchni, jest na prawdę wiele. Na pewno na bazie tej mąki można zjeść pełnowartościowe śniadanie, sycący obiad czy w końcu zdrową, bezglutenową kolację, a nawet ciekawy i oryginalny deser.

 

Mąka gryczana - do czego się nadaje i co z niej zrobić? Sprawdzamy!

Mąka jest podstawowym składnikiem wielu produktów spożywczych oraz wypieków. Kiedyś rynek był bardzo ograniczony tylko do kilku rodzajów, jak pszenna czy ziemniaczana. Wraz z rozwojem branży kulinarnej oraz dietetyki odkryto właściwości wyrobu z gryki. Jeszcze do niedawna sięgano po nią wyłącznie niszowo, obecnie znajduje coraz szersze zainteresowanie.

Należy ona do grupy produktów bezglutenowych. Będzie doskonałą alternatywą dla osób, które nie tolerują glutenu lub chorują na celiakię. Mimo iż nie jest to bardzo popularny gatunek mąki, warto poznać jej zastosowanie i właściwości zdrowotne. 

Co to jest mąka gryczana i do czego jej używać?

Jest produkowana w procesie mielenia ziaren gryki. Gryka jest rośliną, którą zaliczana jest do szerokiej grupy zbóż. Szczególnie doceniana jest ze względu na swoje wartości odżywcze oraz dużą zawartość białka. Ważną informacją jest fakt, iż jest to mąka bezglutenowa, co pozwala na jej wykorzystanie przez osoby, które z powodów zdrowotnych nie mogą spożywać tego składnika pokarmowego.

Mąkę z ziaren gryki cechuje wyraźny, mocny smak, który przypomina smak kaszy gryczanej. Posiada ciemny, brązowy kolor, który sprawia, że produkty wytwarzane z jej użyciem są ciemniejsze.

Właściwości 

Mąka gryczana posiada właściwości, które działają na organizm prozdrowotnie. Ze względu na niski indeks glikemiczny, wysoką wartość odżywczą oraz zawartość witamin i minerałów, działanie tego typu mąki kształtuje się następująco:

  • pomaga obnizyć poziom złego cholesterolu,
  • obniża ciśnienia krwi,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób żył i tętnic, jak miażdżyca,
  • pozytywnie wpływa na układ trawienny, regulując jego pracę - zapobiega zaparciom,
  • dzięki zawartości magnezu, witamin z grupy B oraz cynku działa na organizm holistycznie, odżywiając go,
  • dzięki zawartości polifenoli działa antyoksydacyjnie na organy wewnętrzne i komórki organizmu,
  • jest idealna dla cukrzyków, reguluje poziom glukozy we krwi,
  • wzmacnia ściany naczyń krwionośnych,
  • bierze udział w budowie kolagenu,

Właściwości odżywcze mąki gryczanej

Badania nad dokładną analizą składu maki gryczanej wykazały, że zawiera ona witaminy i minerały o bardzo wysokim stężeniu. Spożywanie gryki powoduje łatwe ich przyswajanie przez organizm. W mące znajdziesz mnóstwo cennych witamin i minerałów, między innymi: witaminy z grupy B, miedź, magnez, cynki, fosfor, żelazo oraz mangan. To produkt bogaty w błonnik, który wspomaga pracę układu trawiennego oraz zapobiega biegunkom i zaparciom. 

Mąka gryczana zawiera także trzy niezwykle cenne składniki odżywcze, które wykazują działanie prozdrowotne:

  1. Flawonoidy - jego działanie zmniejsza ilość wchłanianego cukru, a także działa przeciwzapalnie i wspierająco na układ sercowo - naczyniowy.
  2. Taniny - wykazują silne właściwości przeciwnowotworowe,
  3. Inositol - obniża ryzyko chorób metabolicznych.

Mąka gryczana - do czego ją wykorzystać?

Mąka gryczana posiada szerokie zastosowanie i można ją użyć do tworzenia różnego rodzaju produktów i potraw. Z powodzeniem wykorzystamy ją do:

  • bezglutenowego chleba,
  • różnego rodzaju naleśników, placków oraz blinów,
  • wafli gryczanych,
  • pierogów i klusek,
  • produkcji makaronów bezglutenowych,
  • babeczek oraz muffinów,
  • przygotowania kleików oraz kaszek.

Mąka gryczana jest prosta w obróbce, dlatego też nawet kucharz - amator poradzi sobie z jej użyciem w kuchni. Z powodzeniem można ją użyć do wypieku wszelkich dań i zastąpić nią mąkę pszenną. 

Jeśli nie ma przeciwwskazań do spożycia glutenu, dla ułatwienia można ją zmieszać z odrobiną tradycyjnej mąki, co ułatwi przygotowanie ciasta. Dzięki temu masa będzie bardziej delikatna i sprężysta. 

Ciekawostką jest, że mąkę gryczaną można samodzielnie przygotować w zaciszu domowym. Wystarczy za pomocą rozdrabniacza, na przykład blendera zmielić kaszę gryczaną na drobny proszek.

Przepis na gryczane naleśniki

Naleśniki z mąki gryczanej to doskonała alternatywa tradycyjnej, pszennej przekąski. Składniki:

  • szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Miksujemy wszystkie składniki, muszą zyskać lejącą się konsystencję. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni z kapką oleju.

Mąka gryczana zyskuje na popularności. Warto włączyć ją do swojej kuchni, ze względu na cenny skład i właściwości prozdrowotne, jakie oferuje.

Bibliografia:

Hanna Kunachowicz; Beata Przygoda: Tabele składu...

Modelski Łukasz: Droga przez mąkę.

pixel