Strefa bezglutenowa - produkty bezglutenowe
Dieta bezglutenowa, a więc i gotowe produkty bezglutenowe cieszą się coraz większą popularnością wśród konsumentów. Z czego to wynika?
Nasz winowajca – gluten – to białko zapasowe naturalnie występujące w trzech zbożach: pszenicy, życie i jęczmieniu. Większość ludzi nie ma problemu z jego prawidłowym trawieniem, jednak istnieją sytuacje, kiedy może on trochę (a czasem i bardzo) uprzykrzyć życie.
Do najpoważniejszych schorzeń zalicza się chorobę trzewną (celiakię), w której białko to powoduje nieprawidłową reakcję immunologiczną organizmu. W dużym skrócie – spożywanie glutenu wiąże się z wystąpieniem wielu nieprzyjemnych, a nawet groźnych dla zdrowia objawów. Osoby chorujące na celiakię muszą przestrzegać restrykcyjnej diety eliminacyjnej, ponieważ szkodliwa jest dla nich nawet śladowa ilość tego białka.
Ponadto występuje także nieceliakalna nadwrażliwość na gluten i alergia. W ostatnich latach dieta bezglutenowa zyskała popularność również wśród zdrowych ludzi, którzy stosując ją, po prostu lepiej się czują.
Jesteśmy w pełni świadomi, jak ważna może być dla Ciebie pewność, że kupujesz bezpieczną żywność. W związku z tym nasz sklep internetowy oferuje produkty od sprawdzonych i zaufanych producentów. Są to artykuły oznaczone licencjonowanym, międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa – symbolem przebadanej oraz kontrolowanej żywności bezglutenowej.
Produkty bezglutenowe wybrane dla Ciebie:
Różnorodność wyrobów bezglutenowych
Ogromna dostępność odmiennych surowców bezglutenowych daje producentom wręcz nieograniczone możliwości w produkcji żywności pozbawionej niepożądanego białka. Jeszcze kilkanaście lat temu oferta wyrobów tego typu była bardzo uboga i w głównej mierze opierała się na małowartościowej mące kukurydzianej.
Obecnie wykorzystuje się nie tylko naturalnie bezglutenowe zboża (kukurydzę, ryż, proso, sorgo, owies, grykę, amarantus i komosę ryżową), ale także:
- rośliny strączkowe – m.in. soczewicę, soję;
- tapiokę;
- błonnik z warzyw – m.in. z ziemniaka i korzenia cykorii;
- orzechy i nasiona – m.in. słonecznik, siemię lniane.
Wzrost popularności diety bezglutenowej bezpośrednio przełożył się na różnorodność oraz większą dostępność asortymentu. Pieczywo, słodkie wypieki, makarony, mieszanki mąk – wybór jest tak samo atrakcyjny, jak w przypadku standardowych produktów. Osoby eliminujące gluten nie są już skazane na samodzielne pieczenie chleba czy rezygnowanie z ulubionego spaghetti!
Pieczywo bezglutenowe
Pieczywo w przeróżnej formie to jeden z podstawowych elementów diety Polaków. Nic więc dziwnego, że wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez kromki chleba bądź świeżej bułki.
Większość szeroko dostępnych wypieków powstaje na bazie mąki pszennej i żytniej. Czy to oznacza, że osoby wykluczające ze swoich posiłków gluten muszą zrezygnować z jedzenia pieczywa i ciast? Oczywiście, że nie!
Na rynku pojawia się coraz więcej producentów, którzy decydują się na wprowadzenie całkowicie bezglutenowej produkcji. W swoich recepturach wykorzystują zboża naturalnie pozbawione problematycznego białka – to m.in. kukurydza, ryż, oczyszczony owies, proso czy gryka.
Odtworzenie idealnego pieczywa w wersji bezglutenowej nie należy do najłatwiejszych zadań. Wynika to z właściwości glutenu, ponieważ to właśnie on odpowiada za nadanie cech pożądanych w wypiekach – pulchności i sprężystości. Dlatego produkty z przekreślonym kłosem mają skład urozmaicony w mąki różnego typu, jak i inne dodatki, jak np. nasiona czy białka roślin strączkowych.
Dzięki takim zabiegom oferta pieczywa bezglutenowego jest wyjątkowo urozmaicona. W rezultacie każdy może znaleźć wypieki najbardziej odpowiadające osobistym preferencjom.
Najlepsze pieczywo bezglutenowe:
Świat makaronów bez glutenu
Dania makaronowe mają wiele zalet – świetnie komponują się z innymi produktami spożywczymi, dobrze smakują również na słodko, a także dostarczają sporej dawki energii. Przede wszystkim jednak są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Wyrób makaronów bezglutenowych jest łatwiejszy, niż ma to miejsce w przypadku pieczywa, ponieważ cechy nadawane przez gluten nie są tu niezbędne. Pozwala to na stosowanie wyłącznie jednego typu mąki. W konsekwencji mamy do wyboru makaron powstały w 100% np. z mąki kukurydzianej czy ryżowej.
Oczywiście producenci nadal urozmaicają swoje receptury, by za sprawą mieszanek różnych surowców otrzymać artykuł, który w smaku i konsystencji będzie przypominał standardowy makaron pszenny.
Ostatnimi czasy na popularności zyskały także makarony z nasion roślin strączkowych, np. soczewicy, groszku zielonego czy fasoli. Są nie tylko naturalnie bezglutenowe, ale i wyjątkowo odżywcze – stanowią bogate źródło białka i błonnika pokarmowego.
Makaron bezglutenowy wybrany dla Ciebie:
Przekąski gluten free
Domyślamy się, jak trudne mogą być zakupy z dzieckiem chorującym na celiakię. Im pociecha jest młodsza, tym trudniej wytłumaczyć jej, dlaczego nie może sięgać po przekąski, którymi zajadają się inne dzieci. Wychodzimy więc naprzeciw potrzebom naszych klientów i nieustannie wzbogacamy ofertę w różnorodne produkty bezglutenowe, nie tylko te podstawowe.
Wśród asortymentu z przekreślonym kłosem znajdziesz smakołyki zarówno słodkie, jak i słone. Fantastycznie urozmaiconą one codzienną dietę. Wybór jest naprawdę spory – ciastka, gofry, krakersy i paluszki to tylko niektóre z nich.
Najlepsze przekąski bezglutenowe:
Gluten to białko występujące w ziarnach zbóż. Niektórzy powinni go unikać. Dla kogo produkty bezglutenowe? Sprawdź!
Gluten jest dobrze tolerowany przez większość populacji. Jednak części z nas może szkodzić. Dotyczy to przede wszystkim chorych na celiakię, nieceliakalną nadwrażliwość na gluten i alergię na pszenicę. By poprawić stan zdrowia, osoby te powinny wyeliminować gluten z jadłospisu. Dieta pozbawiona tego białka bywa także stosowana bez wskazań medycznych.
Co nie zawiera glutenu?
Jakie produkty zawierają gluten
Gluten to białko występujące w ziarnie pszenicy, żyta i jęczmienia. Jego głównym źródłem są produkty wytworzone z wymienionych zbóż, np. pieczywo, makarony, kasze, otręby, ciasta czy słone przekąski.
Ten składnik występuje też w żywności przetworzonej, do której dodano choćby niewielką ilość surowca ze zbóż glutenowych. Może być obecny m.in. w wędlinach, parówkach, wyrobach panierowanych, jogurtach, daniach instant czy suplementach diety.
Obecność tego białka stwierdza się również w produktach ze zbóż naturalnie niebędących jego źródłem. Jest to spowodowane zanieczyszczeniem, np. na etapie przechowywania, produkcji czy transportu. Dlatego wybierając wyroby bezglutenowe, trzeba bardzo uważnie czytać etykiety.
Produkty bezglutenowe – lista
Pierwsza grupa produktów bez glutenu to takie, z których składnik ten usunięto na drodze technologicznej. Sklepy z żywnością bezglutenową oferują wiele tego typu wyrobów, np. pieczywo, makarony bezglutenowe czy słodycze. Są one oznaczone jako „produkt bezglutenowy”, a dodatkowo na opakowaniu często widnieje symbol przekreślonego kłosa.
Drugą grupę dań bezglutenowych stanowi żywność, która z natury nie zawiera tego białka. Zaliczane są do niej:
- zboża bez glutenu np.
- mąka z amarantusa
- quinoa
- mąka gryczana
- warzywa, owoce i rośliny strączkowe;
- orzechy;
- jajka;
- mięso, ryby i owoce morza;
- mleko i jego przetwory;
- oleje, oliwa i octy.
Dieta bezglutenowa – dla kogo
Trwała lub czasowa dieta bez glutenu jest konieczna u osób z celiakią, nieceliakalną nadwrażliwością na gluten oraz alergią na pszenicę. Trzymanie się jadłospisu bez tego składnika zaleca się też wspomagająco w terapii choroby Hashimoto, reumatoidalnego zapalenia stawów, cukrzycy typu I, zespołu jelita drażliwego, ADHD czy autyzmu. Te choroby i zaburzenia często współistnieją z celiakią.
Czy dieta bezglutenowa odchudza
Dieta bezglutenowa nie jest dietą odchudzającą. Nie ma dowodów, by gluten sam w sobie przyczyniał się do przybierania na wadze. Żywność bez tego białka ma zbliżoną lub wyższą wartość energetyczną niż dania z glutenem. Tak więc utrata kilogramów na diecie bez glutenu nie wynika z odstawienia tego składnika, ale raczej z rezygnacji z kalorycznych produktów zbożowych, w tym m.in. ze słodyczy.
Dieta bez glutenu u osób zdrowych
Gluten nie ma negatywnego wpływu na osoby zdrowe. Nie szkodzi im również dieta bezglutenowa, ale musi być ona dobrze zbilansowana. Nieumiejętnie dobrany jadłospis bez glutenu zwiększa ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych, np. błonnika, witamin z grupy B, żelaza, selenu czy cynku. Może także dostarczać nadmiaru tłuszczu, cukru oraz soli.
Dlatego nie poleca się stosowania diety bezglutenowej bez wskazań medycznych. Jeśli odczuwamy objawy niepożądane po zjedzeniu produktów z glutenem, należy skonsultować się ze specjalistą. By diagnostyka była miarodajna, trzeba ją przeprowadzić przed rezygnacją z glutenu.