Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Kawa mielona

( ilość produktów: 47 )

Aromatyczna, najlepsza kawa mielona w wielu odmianach, z dodatkami smakowymi, z kofeiną lub bez. Zapraszamy do zakupu ekologicznej kawy najwyższej jakości!

Kawa w takiej postaci jest od razu gotowa do zaparzenia. Możesz wykorzystać ją do przyrządzenia napoju zarówno z ekspresu, kawiarki jak i po prostu wsypać do kubka i zalać gorącą wodą. W naszym sklepie znajdziesz każdy jej rodzaj, w tym organiczną, zieloną, smakową czy bezkofeinową. Zobacz, jak szeroki oferujemy wybór i kup mieszankę powstałą w 100% z naturalnych, najwyższej jakości ziaren.

MarkaMarka
+ Rozwiń- Ukryj
Przedziały cenowePrzedziały cenowe
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
Pokaż tylko Pokaż tylko
CenaCena
-

 

W naszej ofercie - kawa mielona do ekspresu i nie tylko

Oferujemy szeroki wybór wśród dobrych kaw mielonych w puszkach i paczkach o różnych pojemnościach (250 g, 500 g, 1 kg), w tym:

  • arabicę,
  • robustę,
  • zieloną,
  • organiczną z ekologicznych upraw,
  • smakowe (np. z wanilią),
  • bezkofeinowe.

Mielenie kawy

Przed zaparzeniem napoju ziarna trzeba najpierw poddać mieleniu. Są dwie drogi - albo zrobić to samodzielnie w domu za pomocą młynka, albo kupić produkt już zmielony. Druga opcja to zdecydowana oszczędność czasu i rozwiązanie bardzo wygodne.

Ziarna można zmielić w różnym stopniu, co będzie wpływać na jej ostateczny smak. Warto również pamiętać, że gotowa kawa jest bardziej podatna na zwietrzenie, dlatego ważne jest jej prawidłowe przechowywanie (najlepiej w szczelnie zamkniętej puszce).

Grubo czy drobno mielona kawa?

Przyjmuje się proste tłumaczenie zasady stopnia zmielenia kawy: im dłużej ziarenka będę stykać się z wodą, tym mniej rozdrobnione powinny być. I tak ziarna na drobno zmieli nam ekspres ciśnieniowy, a do grubo zmielonej użyjemy do ekspresu przelewowego.

  • Bardzo drobno zmielona (przypominająca puder) - takiej formy używa się do przygotowania klasycznej kawy po turecku.
  • Drobno zmielona - będzie najlepsza do ekspresów ciśnieniowych i kolbowych.
  • Średnio zmielona (jak piasek) - to idealna forma do kawiarek.
  • Grubo zmielona - z niej przygotujemy najlepszą kawę w ekspresach przelewowych.

Oczywiście są to jedynie wskazówki, ponieważ ostatecznie liczą się osobiste upodobania i odnalezienie własnej, najdoskonalszej wersji smakowej. Poeksperymentuj!

Jak parzyć kawę sypaną

Sposobów na zaparzenie najpopularniejszego napoju świata jest wiele i nie da się określić tego najlepszego. Ostatecznie wszystko zależy od gustu i własnych upodobań. Można wykorzystać w tym celu dobrodziejstwa technologiczne, jak ekspresy ciśnieniowe, lub ograniczyć się do garnka z wodą. Niektórzy lubują się w kawie z dodatkiem mleka, a inni wolą wersję czarną. Najpopularniejsze sposoby przyrządzenia kawy sypanej to:

  • kawa po turecku - często mylnie określa się w ten sposób napój przygotowany w kubku poprzez zalanie ziarenek wrzątkiem. W rzeczywistości jest to mocna, bardzo aromatyczna, czarna kawa przygotowana w specjalnym naczyniu - tygielku. Dodaje się do niej cukier i przyprawy, zalewa wodą, a następnie podgrzewa, bez doprowadzania do wrzenia.
  • kawa z kawiarki - dzięki niej można otrzymać niezwykle aromatyczny napój w iście włoskim stylu! Tutaj również niezbędny będzie odpowiedni sprzęt, czyli owa kawiarka (czajniczek, kafetera), która do zaparzenia wykorzystuje ciśnienie. Do zbiornika nalewa się wody, sitko uzupełnia kawą i naczynie stawia na palniku aż do pierwszego zabulgotania.
  • kawa parzona w sposób tradycyjny - lub ?po polsku?. Najpowszechniej stosowany sposób, który jest zdecydowanie najszybszy. Wystarczy wsypać do kubka lub szklanki odpowiednią ilość zmielonej kawy (np. 2 łyżeczki), a następnie zalać ją wodą, najlepiej w temperaturze ok. 95 st. C. I gotowe!
  • kawa z ekspresu - czyli maksymalna wygoda. Istnieje wiele typów ekspresów, głównego podziału dokonuje się w zależności od sposobu przygotowania napoju: przelewowe i ciśnieniowe. Jedne są całkowicie zautomatyzowane, inne mniej. Ekspresy kolbowe będą wymagały większego zaangażowania oraz nieco wiedzy, zaś droższe i w pełni automatyczne urządzenia przygotują dla nas każdy rodzaj napoju kawowego, np. latte lub cappuccino.
pixel