Pasztety wegańskie
( ilość produktów: 16 )Ekologiczne pasztety wegańskie z naturalnych składników. Przekonaj się, jakie są pyszne!
BIO pasztet wegański wypełniony jest składnikami, które nie tylko nadają fantastycznego smaku, ale przede wszystkim są samym zdrowiem. Rośliny strączkowe, pestki, orzechy, przeróżne warzywa oraz przyprawy – składy produktów dostępnych w naszym sklepie są proste, przejrzyste i nie zawierają syntetycznych dodatków czy ulepszaczy smaku. Pasztet warzywny pasuje do wielu potraw, jako dip do przekąsek, a także warzywna pasta kanapkowa.
Urozmaicony asortyment pasztetów roślinnych
Oferujemy bogaty wybór wśród pasztetów warzywnych, które różnią się między sobą kompozycją składników. Producenci stosują rozmaite bazy roślinne oraz dodają do nich ciekawe dodatki, aby w rezultacie stworzyć smaczny produkt bezmięsny, odpowiadający na oczekiwania klientów. W naszym sklepie kupisz certyfikowany ekologiczny pasztet wegański:
- warzywny,
- z orzechów nerkowca,
- z soczewicy,
- z cieciorki,
- z fasoli,
- z pestek słonecznika,
- pasztet z pestek dyni,
- z przeróżnymi dodatkami, takimi jak: pomidory, dynia, papryka, koperek.
Z czego są zrobione pasztety wegańskie?
Nieprawidłowe stosowanie diet wegańskiej i wegetariańskiej łatwo prowadzi do powstania niedoborów składników odżywczych w organizmie. Dlatego tak ważne jest, aby zwracać uwagę na odpowiednie urozmaicenie oraz zawarcie w codziennym jadłospisie przede wszystkim dobrego źródła białka, żelaza oraz witaminy B12.
Dobry pasztet warzywny będzie zawierał nasiona roślin strączkowych. Nie bez powodu stanowią one podstawowe produkty będące zamiennikami mięsa. Są bogate w:
- białko, które jest dobrze przyswajane,
- błonnik, regulujący pracę jelit oraz opóźniający opróżnianie żołądka (dłużej czuć sytość),
- zdrowe kwasy tłuszczowe,
- żelazo, magnez, wapń, fosfor, jod, potas,
- witaminy z grypy B,
- a ponadto dostarczają energię z węglowodanów złożonych.
Regularne spożywanie nasion roślin strączkowych niesie wiele korzyści zdrowotnych, w tym zapobieganie wielu chorobom, na przykład cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy czy niedokrwistości.
Pasztet warzywny ? fit przekąska
Czy pasztet warzywny jest dietetyczny? Tak, zdecydowanie może on stanowić element na przykład diety redukcyjnej. Sprzyjają temu wspomniane wcześniej wartości odżywcze z węglowodanami złożonymi i błonnikiem na czele. Oczywiście ostateczna kaloryczność zależy od składu konkretnego produktu ? im większa ilość warzyw w składzie, tym niższa kaloryczność.
Jeżeli zależy Ci na mniejszej ilości kcal, wybieraj bezmięsny pasztet warzywny przygotowany na bazie ciecierzycy i soczewicy, unikaj zaś tych z orzechami i pestkami. Kaloryczność tych drugich może być nawet ponad dwukrotnie wyższa. Poniżej znajdziesz zawartość kcal w przykładowych BIO pasztetach wegańskich z naszego sklepu oraz w standardowych pasztetach mięsnych.
Rodzaj pasztetu |
Ilość kcal w 100 g produktu |
Na bazie orzechów nerkowca i kaszy jaglanej |
406 kcal |
Z pestek słonecznika z kaszą jaglaną |
338 kcal |
Z ciecierzycy i soczewicy z dodatkiem suszonych pomidorów |
137 kcal |
Na bazie soczewicy, soi i różnych warzyw |
129 kcal |
Pasztet mięsny |
250-350 kcal |