Mąka bezglutenowa
( ilość produktów: 19 )Mąka bezglutenowa - jaką wybrać?
Bezglutenowa mąka to najlepsza alternatywa dla powszechnie stosowanej mąki pszennej. Można ją z powodzeniem wykorzystywać w kuchni do przyrządzania wielu posiłków. Nie zawiera pszenicy, a w zależności od jej rodzaju, posiada wiele cennych wartości odżywczych.
Należy jednak pamiętać, że to właśnie glutem uelastycznia i dobrze skleja ciasto, dlatego przy wyborze konkretnej mąki musimy kierować się przede wszystkim tym, do czego chcemy jej używać. Nie każda mąka bezglutenowa posiada takie same właściwości, możemy więc wyróżnić:
- mąki sklejające, np. mąka z tapioki, ziemniaczana, czy kukurydziana; są to mąki z dużą zawartością skrobi, dlatego świetnie sklejają, jednak ich nadmierna ilość spowoduje, że ciasto będzie za ciężkie i zrobi się zakalcowate
- mąki strączkowe, np. mąka z cieciorki lub mąka sojowa; to mąki o dosyć intensywnym smaku i zazwyczaj ze względu na to, że są dosyć tłuste oraz ciężkie, powinno się je mieszać z innymi rodzajami mąk
- mąki z ziaren, orzechów, kasztanów, np. mąka z orzechów laskowych, migdałowa, kokosowa, kasztanowa; doskonale podbijają smak wypieków, ale również ze względu na swoje właściwości dobrze jest połączyć je z innymi mąkami bazowymi
- mąki bazowe, np. mąka owsiana, gryczana, ryżowa, jaglana; większość z nich ma neutralny smak oraz idealnie nadaje się jako uniwersalna baza do przyrządzania różnego rodzaju potraw oraz wypieków
Mąka bezglutenowa - indeks glikemiczny
Mąki, które nie zawierają glutenu i posiadają niski indeks glikemiczny to przede wszystkim mąka kokosowa (IG - 35) oraz gryczana (IG - 40). To najlepszy wybór dla osób, które zmagają się m .in. z cukrzycą, czy insulinoopornością.
Mąki bezglutenowe - oferta naszego sklepu
Mąki bez glutenu, dostępne w naszym sklepie to m. in.:
Mąka ryżowa
Mąka ta powstała z ryżu najwyższej jakości i jest bogata w wiele witamin oraz minerałów (witaminy z grupy B, cynk, żelazo, magnez, niacyna). Ponadto zawiera dużo błonnika pokarmowego, a mało tłuszczu. Wykorzystywana jest najczęściej do pieczenia ciast, czy przygotowywania słodkich deserów. Dobrze sprawdza się w połączeniu z mąką gryczaną lub owsianą.
Mąka owsiana
Ten rodzaj mąki może pochwalić się sporą ilością m. in. selenu, wapnia, magnezu, potasu, cynku, wartościowych tłuszczów oraz lekkostrawnego białka. Zawiera dwa razy więcej błonnika, niż mąka ryżowa oraz bardzo dobrze skleja, dlatego idealnie nadaje się do zarówno do wypieku pieczywa, jak i bezglutenowych ciast.
Mąka gryczana
Mąka gryczana ma bardzo wyrazisty smak i doceniana jest głównie ze względu na dużą ilość łatwo przyswajalnego i wartościowego białka. Poza tym bogata jest m. in. w magnez, krzem, witaminy z grupy B oraz lizynę i metioninę, które to mają istotny wpływ na obniżanie ciśnienia krwi i cholesterolu.
Mąka kukurydziana
Mąka kukurydziana ma charakterystyczny żółty kolor i jest źródłem żelaza, magnezu, cynku oraz witaminy A, B1 i B6. Nadaje się do pieczywa, ciast, naleśników, ale również jako panierka np. do mięs. Ze względu na swoją ziarnistą konsystencję warto ją połączyć np. z mąką ryżową.
Pozostałe produkty bezglutenowe z naszej bogatej oferty mąk, to również mąka kokosowa, kasztanowa, sojowa, mąka z sorgo, z topinamburu, z żołędzi jadalnych, z czerwonej soczewicy, czy z gorczycy.
Mąka w diecie bezglutenowej
Wypieki oraz posiłki przygotowywane na bazie mąki bezglutenowej są bardzo smaczne i przede wszystkim wyróżniają się wysoką wartością odżywczą. Jest to więc doskonałe urozmaicenie dla osób będących na diecie bezglutenowej.
Mąki bezglutenowe są łatwo dostępne, a ich cena waha się od 7 do 20 zł. za kilogram.
Wiele sklepów oferuje również gotowe mieszanki mąk bezglutenowych, a jedną z nich znajdziesz również w naszej ofercie. Jest to bezglutenowa mąka uniwersalna MIX, która w swoim składzie zawiera mąkę kukurydzianą oraz jaglaną. Z pomocą naszej mieszanki przygotujesz np.:
- smaczne naleśniki
- bezglutenowe pączki
- pyszne pierogi
- ciasta
- pizzę (zobacz kategorię mąka na pizzę w naszym sklepie)