Ryż czerwony
( ilość produktów: 12 )Ekologiczny ryż czerwony – nie tylko smaczny, ale i zdrowy! U nas kupisz produkty BIO z prostym składem!
Choć czerwony ryż jest jeszcze mało popularny w polskiej kuchni, to z uwagi na swoje właściwości, zyskuje coraz większą popularność. Nic dziwnego, gdyż ta nieco egzotyczna odmiana charakteryzuje się nie tylko atrakcyjnym wyglądem, ale także ciekawym smakiem i wysoką zawartością naturalnych przeciwutleniaczy. W naszym sklepie kupisz nieprzetworzony ryż czerwony BIO z certyfikowanych upraw. Sprawdzone pochodzenie to gwarancja otrzymania jakościowego produktu, który zapewni najlepszy smak i najwyższą wartość odżywczą.
Ryż czerwony 5 kg - Tola
Ryż czerwony 500 g - Tola
Ryż czerwony 1 kg - Tola
Ryż czerwony 2 kg - Tola
Ryż czerwony 25 kg - Tola
Ryż czerwony 10 kg - Tola
Właściwości czerwonego ryżu
Ryż czerwony wyróżnia się zarówno barwą ziaren, jak i właściwościami. Charakteryzuje się słodkim smakiem o lekko orzechowym aromacie. W związku z tym jest szczególnie polecany do wszelkiego rodzaju deserów ? np. z dodatkiem mleka. Z uwagi na swój wyrazisty kolor, świetnie sprawdza się także w kolorowych sałatkach.
Pamiętaj, że ta odmiana ryżu wymaga dłuższego gotowania (od 30 do 40 minut) w stosunku 1 porcja ryżu na 2 porcje wody.
Ryż czerwony ? kalorie i wartość odżywcza
Porównując klasyczną, białą odmianę ryżu do czerwonej, należy wskazać na różnicę w ich kaloryczności oraz zawartości błonnika pokarmowego. Pół szklanki ugotowanego ryżu czerwonego (ok. 70 g) dostarcza 75 kcal, ta sama zaś porcja jego białego odpowiednika ? ok. 85 kcal.
W przeciwieństwie do białego ryż czerwony jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego. Wpływa to m.in. na dłuższe odczuwanie sytości czy obniżenie ?złego? cholesterolu (LDL). Ma to również związek z obniżeniem indeksu glikemicznego. IG ryżu czerwonego jest niższy, dzięki czemu może być wybierany przez osoby kontrolujące glikemię poposiłkową.
Porównanie wartości odżywczej ryżu białego i czerwonego
Wartość odżywcza |
Ugotowany ryż biały (100 g) |
Ugotowany ryż czerwony (100 g) |
Energia |
120 kcal |
107 kcal |
Białko |
2,4 g |
2,4 g |
Tłuszcz |
0,2 g |
0,6 g |
Węglowodany |
26,8 g |
25,6 g |
Błonnik |
0,8 g |
2,9 g |
Ryż czerwony ? właściwości zdrowotne
Swoją wyjątkową barwę ziarna ryżu czerwonego zawdzięczają obecności w otrębach antocyjanów ? roślinnych barwników, będących jednocześnie naturalnymi silnymi antyoksydantami. Są to związki, które wykazują wiele właściwości niezwykle korzystnych dla ludzkiego zdrowia. Zalicza się do nich głównie:
- aktywność przeciwutleniającą ? niszczenie groźnych wolnych rodników oraz opóźnianie starzenia się komórek,
- działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne,
- zdolność do uszczelniania naczyń krwionośnych.
Czerwony ryż dostarcza ponadto witaminy z grupy B, wapń, magnez i żelazo.
Czerwony ryż na cholesterol
Czerwony ryż poddaje się fermentacji przy wykorzystaniu pewnych gatunków drożdży. W wyniku tego procesu skład ziaren ryżu wzbogaca się w wyjątkowo cenny związek ? monakolinę K. Substancja ta nazywana jest naturalną statyną, ponieważ wykazuje działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi.
Powstały badania naukowe, które potwierdzają, że suplementacja preparatami monakoliny istotnie zmniejsza częstość występowania zawałów, a także zgonów z powodów sercowo-naczyniowych. W związku z tym coraz większą popularność zyskują suplementy diety zawierające w swoim składzie wyciąg z fermentowanego czerwonego ryżu.