Oliwa z oliwek
( ilość produktów: 35 )Oliwa ekologiczna - najlepsza do smażenia i najzdrowsza! Dokonaj wyboru spośród ponad 40 różnych produktów.
Oliwa z oliwek to podstawa najzdrowszej diety świata - diety śródziemnomorskiej. Ekologiczny wyrób dostarczy niezbędnych substancji, a jej łagodny smak przypadnie do gustu także dzieciom. W naszym sklepie kupisz najlepsze jakościowo bio oliwy extra virgin, zarówno klasyczne, jak i smakowe, wzbogacone dodatkami w celu nadania specjalnego aromatu, np. ekstraktem z trufli, cytryną czy czosnkiem. Oferowane przez nas produkty są w 100% naturalne i ekologiczne.
Oliwa z oliwek extra virgin ze wsi bio 500 ml
Oliwa z oliwek extra virgin bio 500 ml - Bio Planet
- 1
- 2
Oliwy BIO
Drogocenny produkt tłoczenia
Olej oliwkowy, szerzej znany jako oliwa z oliwek, to olej roślinny o przyjemnym aromacie i smaku, którego ojczyzną jest kuchnia śródziemnomorska. Otrzymuje się go w procesie tłoczenia miąższu owoców oliwki - na gorąco lub poniżej 27 st. C (?na zimno?). Przechowywana w niższych temperaturach mętnieje, co jest naturalnym i odwracalnym zjawiskiem.
Rozróżnia się trzy typy oliwy ekologicznej:
- Extra virgin - znana również pod nazwą ?oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia?, jest to produkt najwyższej jakości, tzw. oliwa dziewicza, o kwasowości poniżej 0,8%. Otrzymywana ?na zimno?. Wykazuje najlepsze właściwości prozdrowotne.
- Rafinowana - procesowi rafinacji (czyli oczyszczenia) poddaje się gorsze jakościowo oliwy. Przeznaczone są one głównie do smażenia.
- Zwykła - produkt kolejnych tłoczeń.
Rafinacja
Proces oczyszczania składa się z kilku etapów, których celem jest nadanie odpowiednich cech sensorycznych poprzez usunięcie wszystkich zanieczyszczeń, takich jak śluzy, białka, wolne kwasy tłuszczowe, barwniki, fosfolipidy i inne substancje. Taki produkt charakteryzuje się obojętnym smakiem i zapachem, klarownością oraz jasnosłomkową barwą. Niestety równocześnie traci też szereg swoich właściwości prozdrowotnych.
Właściwości oliwy ekologicznej
Dlaczego zdrowa?
Obecność w oliwie wielu korzystnych żywieniowo substancji czyni ją niezwykle zdrowym produktem. Jest to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym popularnych kwasów omega-3 i omega-6), które pomagają obniżać stężenie cholesterolu we krwi oraz wspomagają prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Dostarcza również witaminy K, E i innych przeciwutleniaczy o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwstarzeniowym. Regularne spożywanie oliwy z oliwy przyczyni się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, otyłości czy miażdżycy.
Jaka oliwa nadaje się do smażenia?
Oliwa z oliwek idealna do smażenia to oliwa rafinowana lub oliwa z wytłoków oliwnych. Dzięki odpowiedniej proporcji kwasów tłuszczowych oraz odporności na utlenianie każda z nich jest stabilna przy wysokich temperaturach i nie wytwarza szkodliwych substancji w trakcie obróbki termicznej.
Jak przechowywać?
Najlepsze warunki do przechowywania oliwy ekologicznej to ciemne i chłodne miejsce. Działanie wysokiej temperatury oraz światła może prowadzić do niekorzystnych zmian w składzie chemicznym i szybszego psucia.