Fasola
( ilość produktów: 34 )Ekologiczna fasola rozmaitych odmian – jasiek, red kidney, pinto i nie tylko. Postaw na bio żywność!
Fasola to prawdopodobnie najpopularniejsza roślina strączkowa w Polsce. Jest wybierana przez osoby stosujące dietę roślinną m.in. z uwagi na wysoką zawartość białka. Jednak nasiona białej fasoli to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej, więc chętnie spożywa się ją także w potrawach mięsnych. W naszym sklepie kupisz ziarenka wielu różnych odmian, pochodzących z kontrolowanych upraw na całym świecie. Postaw na fasolę w wersji BIO, która jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa!
- 1
- 2
Urozmaicony asortyment Arkana Smaku
Na świecie uprawianych jest wiele odmian fasoli. W Polsce do najpopularniejszych zalicza się fasolę białą (np. Piękny Jaś), czerwoną (nerkowatą) oraz fasolkę szparagową. Konsumenci coraz chętniej spożywają także bardziej egzotyczne odmiany - m.in. lekko słodkie ziarna fasoli czarnej i adzuki czy znaną z potraw kuchni azjatyckiej fasolę mung.
Staramy się na bieżąco poszerzać nasz asortyment, dzięki czemu przy każdej kolejnej wizycie w naszym e-sklepie, możesz liczyć na znalezienie nowych produktów. Jednocześnie wciąż zachowujemy odpowiednią selekcję wśród wybieranych producentów ? tak, aby dostarczać Ci ekologiczne wyroby najwyższej jakości.
Oferujemy bogaty wybór wśród różnych odmian fasoli pochodzących z certyfikowanych upraw. Zamówisz tu m.in. fasolę:
- białą,
- czarną,
- czerwoną,
- Piękny Jaś,
- Igołomską,
- pinto,
- mung,
- adzuki.
Fasola ? wartość odżywcza
Jako przedstawicielka nasion roślin strączkowych, fasola jest oczywiście jednym z podstawowych produktów znajdujących się w diecie wegan i wegetarian. W związku z wysoką zawartością białka (w zależności od rodzaju to ok. 20-25 g białka w 100 g produktu) stanowi świetny roślinny zamiennik mięsa. Gatunek ten zawiera jednak o wiele więcej cennych składników, dlatego warto, aby każdy włączał go do swojego jadłospisu.
Fasola jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit, ale także spowalnia opróżnianie żołądka, wzrost glukozy we krwi po posiłku oraz wydłuża odczuwanie sytości. Z tego powodu jest to produkt, który w odpowiedniej porcji sprawdzi się w żywieniu osób odchudzających się oraz diabetyków. Warto zaznaczyć, że indeks glikemiczny fasoli jest niski (IG prawidłowo ugotowanej białej fasoli to 33).
Fasola ? witaminy i minerały
Godna uwagi jest także zawartość w fasoli żelaza, którego niedobór powoduje niedokrwistość. Związek ten jest obecny w każdej odmianie, ale najbardziej w niego bogata jest fasola czerwona.
Spożywając fasolę, dostarczysz do organizmu również:
- witaminy z grupy B,
- potas,
- fosfor,
- magnez,
- mangan,
- siarkę,
- miedź.
Gotowanie fasoli
Przed ugotowaniem fasoli pamiętaj, aby odpowiednio wcześniej suche nasiona zalać wodą i odstawić do namoczenia. Jest to konieczne, aby pozbyć się związków odpowiedzialnych m.in. za powodowanie wzdęć po ich zjedzeniu, a także w celu zmiękczenia twardej skórki (dzięki czemu gotowanie będzie trwać krócej).
Im większe nasiona, tym dłużej powinny postać w wodzie. Fasolę Piękny Jaś najlepiej odstawić do namoczenia na 10-12 godzin. Przed przystąpieniem do obróbki termicznej przepłucz nasiona pod bieżącą wodą, a następnie zalej je i postaw na palnik. Po zabulgotaniu wody zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem. Fasolę najlepiej solić dopiero pod koniec obróbki, co skróci czas całego procesu.