Zamienniki mięsa
( ilość produktów: 18 )W 100% ekologiczne i najpyszniejsze zamienniki mięsa nie tylko dla wegan. Spróbuj koniecznie!
Wegetariańskie i wegańskie zamienniki mięsa cieszą się coraz większą popularnością. Producenci nieustannie dopracowują swoje kompozycje, dzięki czemu roślinne mieszanki skutecznie naśladują mięso. Równocześnie dostarczają wielu prozdrowotnych składników. Mięso mielone, kurczak, a może wątróbka w wersji wegańskiej? W naszym sklepie kupisz pyszne roślinne produkty, do których produkcji wykorzystano składniki z certyfikowanych ekologicznych upraw.
Najlepsza alternatywa dla mięsa
Roślinne zamienniki mięsa to niezwykle uniwersalne produkty, które wykorzystasz do przyrządzenia wielu potraw, zarówno na ciepło, jak i zimno. Ogromną popularnością cieszą się wegańskie burgery oraz roślinne mięso mielone, z którego można przygotować na przykład spaghetti bolognese.
Optymalne dobranie składników (między innymi roślinnych białek i błonnika) oraz ich proporcji pozwala na uzyskanie konsystencji do złudzenia przypominającej mięso. Równoczesne wykorzystanie mieszanki odpowiednich przypraw jest sposobem na niezwykle zbliżony smak. To cechy, które są nierzadko poszukiwane przez osoby dopiero zaczynające swoją przygodę z dietą roślinną lub tych, którzy lubią smak mięs.
Bogata oferta mięsa roślinnego
W ofercie naszego sklepu znajdziesz najpopularniejsze zamienniki mięsa, których bazą jest między innymi:
- bób,
- ciecierzyca,
- soczewica,
- fasola,
- groch.
Prezentujemy wegańskie burgery, kotlety i falafele oraz specjalnie dobrane kompozycje roślinne tworzące produkty ? la wątróbka, mięso mielone czy kurczak. Odpowiedni asortyment znajdą tu także osoby unikające alergizującej soi lub glutenu.
Wegańskie mieszanki nadają się do każdej obróbki termicznej. Ich zdecydowaną zaletą jest to, że produkty te możesz przygotować zupełnie tak samo, jak mięso. Z odpowiednio dobranego rodzaju (na przykład zamiennik mięsa mielonego lub kurczaka) z powodzeniem przygotujesz kotlety, wrapy, burgery, zapiekanki, dania smażone z makaronem lub ryżem, sałatki i na co tylko przyjdzie Ci ochota!
Wartościowe zamienniki mięsa dla wegetarian i nie tylko
Roślinne zamienniki mięsa czy tzw. mięso roślinne tworzy pełnowartościową porcję, mającą spełniać oczekiwania względem zarówno smaku, jak i walorów odżywczych. Dzięki wykorzystaniu roślin strączkowych produkty te są bardzo dobrym źródłem białka. Z powodzeniem mogą więc stanowić podstawę diet wegańskiej i wegetariańskiej. Zyskują też niemałą przewagę nad mięsem, gdyż dostarczają błonnik, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak potas, kwas foliowy, magnez, żelazo, selen i cynk.
Spożywanie dużej ilości mięsa, z uwagi na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, może sprzyjać rozwojowi chorób układu krążenia (na przykład miażdżycy) i prowadzić do udaru mózgu lub zawału serca. Warto więc w swojej diecie postawić na zamienniki, które dostarczają niewielką ilość tłuszczu, a równocześnie zaspokajają potrzeby na prozdrowotne związki. Te między innymi obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zapobiegając występowaniu wyżej wymienionych chorób.