Granola
( ilość produktów: 24 )Płatki śniadaniowe to jeden z częściej spożywanych rano posiłków. Wśród ich wielu rodzajów niezmienną popularnością cieszy się granola, wyróżniająca się słodkim smakiem i chrupką konsystencją. Jakie są zalety jej spożywania i wartości odżywcze?
Podobnie jak popularne muesli, granola zaliczana jest do zbożowych płatków śniadaniowych. To podpiekana, chrupiąca mieszanka płatków owsianych, nasion zbóż, suszonych owoców i orzechów z dodatkiem miodu lub cukru. Jest pożywna, smaczna i w połączeniu z mlekiem lub jogurtem doskonale nadaje się jako pierwszy, poranny posiłek. W Stanach Zjednoczonych jej produkcja została opatentowana już pod koniec XIX wieku i wciąż pozostaje tam prawdziwym śniadaniowym przebojem. Wokół spożywania granoli narosło jednak wiele mitów, a opinie co do jej korzyści zdrowotnych są niekiedy sprzeczne. Jaka więc jest prawda?
Crunchy czekoladowe z truskawkami i czarną porzeczką bio 400 g - bohlsener muehle
Czy granola jest zdrowa?
Granola z dobrym składem ? a więc niezawierająca nadmiaru cukru i konserwantów oraz wzbogacona owocami i innymi zdrowymi dodatkami, na przykład orzechami ? to pełnowartościowy posiłek, który dostarcza organizmowi wielu cennych substancji odżywczych. Są wśród nich błonnik, białko, węglowodany, żelazo, magnez, cynk, witaminy z grupy B oraz witamina E, a także przeciwutleniacze (ich proporcje zależą od dokładnego składu konkretnego produktu). Do korzyści zdrowotnych regularnego spożywania bogatych w te składniki artykułów zbożowych należą między innymi: obniżenie nadciśnienia tętniczego i poziomu złego cholesterolu czy usprawnienie pracy jelit i układu pokarmowego.
Kalorie
Czy granola tuczy? Czy jest dietetyczna? To pytania ważne dla osób lubiących zbożowe produkty, ale obawiających się ich kaloryczności. Bez wątpienia wysoko słodzone i najtańsze płatki śniadaniowe dostępne w popularnych dyskontach i marketach to nie najlepszy wybór dla osób dbających o linię ze względu na wysoką ilość cukru i konserwantów.
Nie dotyczy to na szczęście dobrej jakości granoli, którą bez problemu można nabyć w sklepach oferujących naturalną, pełnowartościową żywność. Jej indeks kaloryczny jest zdecydowanie mniejszy, dlatego spożywana regularnie, ale w rozsądnych ilościach, na pewno nie przyczyni się do tycia. Przeciwnie, wiele zawartych w niej bioaktywnych składników może nawet być włączona do diety odchudzającej.
Z czym jeść granolę?
Najlepiej smakuje z jogurtem lub mlekiem, można ją również z powodzeniem dodawać do domowych smoothie, koktajli czy soków. Istnieje także wiele przepisów, które wykorzystują ją jako dodatek do ciast, wypieków i deserów. Ze względu na wysokie wartości odżywcze, jako główny posiłek najlepiej spożywać ją na zdrowe śniadanie ? pozwoli to na rozpoczęcie dnia z dużą dawką energii!
Bio granola ? gdzie kupić najlepszą?
Granola bezglutenowa, kokosowa, a może czekoladowa? Jej rodzajów i smaków jest naprawdę dużo. Przy wyborze warto kierować się nie tylko obecnością w niej ulubionej mieszanki suszonych owoców czy orzechów, ale przede wszystkim jakością składu. Warto unikać produktów przesyconych konserwantami i wieloma substancjami słodzącymi. Dlatego najlepszą opcją jest zaopatrywanie się w produkty ?bio?, które można znaleźć w ofercie sklepów z naturalnymi, ekologicznymi artykułami spożywczymi.