Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Masła - naturalne i ekologiczne

( ilość produktów: 15 )

Wzbogać swoją zdrową kuchnię o masło ekologiczne. W naszym sklepie znajdziesz jedynie naturalne produkty!

To, jakiego tłuszczu używasz do codziennej obróbki termicznej, jest niezwykle istotne. Prawidłowo dobrany, nie tylko fantastycznie podkreśli smak twoich potraw, ale także będzie oferował korzystne właściwości zdrowotne. W naszej ofercie znajdziesz bio masła klarowane ghee oraz kozie, masło shea, kokosowe i tłuszcz kakaowy. Oferowane produkty zostały wyprodukowane z użyciem certyfikowanych, ekologicznych składników i nie zawierają zbędnych dodatków. 

MarkaMarka
+ Rozwiń- Ukryj
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
Pokaż tylko Pokaż tylko
CenaCena
-

 

Na każdym polskim stole, ale czym dokładnie jest?

Masło to tradycyjny tłuszcz, w polskich domach najczęściej wykorzystywany do smarowania pieczywa. Jest to produkt odzwierzęcy, otrzymywany z mleka krowiego (a konkretniej, ze śmietany). Charakteryzuje się przyjemnym smakiem i walorami odżywczymi, na przykład wysoką zawartością witaminy A. Tłuszcz zwierzęcy jest także najlepiej przyswajalnym ze wszystkich tłuszczów jadalnych.

Masło klarowane - czysty tłuszcz

Bio masło klarowane to po prostu oczyszczone masło. Charakteryzuje się złocistą barwą oraz delikatnym, lekko orzechowym smakiem, a także wysokim punktem dymienia.

 

Przeczytaj także: Masło klarowane ? do czego służy i dlaczego warto go używać?

W wyniku poddania powolnemu podgrzewaniu tłuszczu krowiego substancje stałe, czyli wszelkie zanieczyszczenia oraz białko, oddzielają się od substancji ciekłych - czystego tłuszczu. Powstaje przeźroczysta i złocista ciecz oraz białawy osad, który zostaje usunięty. W tej formie masło ekologiczne może być stosowane do wszelkich obróbek termicznych - gotowania, smażenia, pieczenia.

Zalety

  • Zawiera korzystnie nienasycone kwasy tłuszczowe;
  • dostarcza witamin i minerałów, między innymi wit. A, D, K, z grupy B, wapń, fosfor;
  • dzięki wysokiemu punktowi dymienia jest idealnym tłuszczem do głębokiego smażenia, ponieważ nie uwalnia szkodliwych substancji;
  • nie zawiera substancji, które często powodują alergię lub nietolerancję (jak kazeina i laktoza), dzięki czemu jest lepiej tolerowane niż tradycyjne masło;
  • posiada dłuższy okres przydatności do spożycia i może być przechowywane w temperaturze pokojowej;
  • nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Masło ghee, czyli ?płynne złoto?

Być może zastanawiasz się, co to jest ghee? Nazwa ta pochodzi z Indii i określa się nią właśnie masło klarowane. Nazywane także ?płynnym złotem?. Stanowi podstawowy tłuszcz stosowany w kuchni indyjskiej.

Co więcej, uważany jest on za szlachetny, przez co wykorzystuje się go również w celach religijnych. Według ajurwedy (starożytnej medycyny indyjskiej) spożywanie ghee wykazuje korzystne oddziaływanie zdrowotne na organizm, między innymi leczy choroby serca, wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, trawienie czy gojenie oparzeń.

Ekologiczne tłuszcze roślinne

W naszej ofercie znajdziesz także ekologiczne masła roślinne. Ich cechą charakterystyczną jest zachowanie konsystencji stałej w temperaturze pokojowej.

  • Masło shea - dzięki swoim nawilżającym właściwościom zawdzięcza olbrzymią popularność w kosmetyce; może być jednak wykorzystywany także w kuchni. Nierafinowane ekologiczne masło shea to źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A i E oraz innych przeciwutleniaczy.
  • Tłuszcz kakaowy - często spotykany w składzie słodyczy, szczególnie czekolad; posiada delikatny czekoladowy smak i zapach. Jest to bardzo stabilny tłuszcz, bez dodatku konserwantów może być przechowywany nawet do pięciu lat.
  • Masło kokosowe - tłuszcz, który ostatnimi czasy zyskał dużą popularność, zwłaszcza wśród sportowców; stosowany jest do smażenia oraz pieczenia. Ze względu na wysoki udział nasyconych kwasów tłuszczowych, nie jest zalecane do regularnego, codziennego spożywania.
pixel