Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Masło klarowane – do czego służy i dlaczego warto go używać?

2021-09-24
Masło klarowane – do czego służy i dlaczego warto go używać?

Ze względu na właściwości smakowe i zdrowotne, masło klarowane (ghee) stanowi atrakcyjny zamiennik swojej tradycyjnej wersji. Doskonale nadaje się do smażenia, wypieków oraz jako dodatek do wielu posiłków. W jaki sposób powstaje i czym się wyróżnia?

Co to jest masło klarowane?

Masło klarowane różni się swoim składem i właściwościami od tego zwykłego. Jakie są zatem różnice pomiędzy produktem tradycyjnym, klarowanym oraz ghee?

Masło klarowane i zwykłe – czym się różnią?

Masło klarowane powstaje poprzez powolne podgrzewanie masła na małym ogniu, przez co usuwa się z niego (klaruje) pianę, stanowiącą wodę, osady, białko mleka (kazeinę) oraz naturalnie występujący w mleku cukier (laktozę). W porównaniu do tradycyjnego tłuszczu - klarowany wyróżnia się:

  1. Wyglądem i smakiem – posiada bardziej złocisty kolor oraz przyjemny, delikatny, orzechowy posmak i aromat, przez co stanowi świetny dodatek do wielu potraw
  2. Podwyższonym punktem dymienia – tłuszcz zawarty w klarowanej wersji masła można podgrzewać na patelni do dużo wyższych temperatur, nie ryzykując jego przypaleniem i uwolnieniem szkodliwych dla zdrowia substancji
  3. Przydatnością do spożycia – można je przechowywać wiele miesięcy, również w temperaturze pokojowej
  4. Nie zawiera charakterystycznych dla produktów mlecznych alergenów, takich jak kazeina i laktoza, przez co może być spożywana przez osoby nietolerujące tych substancji

Przeczytaj także: Jak zrobić masło klarowane (ghee)? Najprostszy sposób – krok po kroku

Masło klarowane a masło ghee

Nazwy „masło klarowane” i „masło ghee” są często używanie zamiennie, jednak nie są to do końca te same produkty. Różnica wiąże się z końcowym etapem jego przygotowania – karmelizowaniem białka, które jest charakterystyczne dla ghee. Receptura jego produkcji wiąże się nierozerwalnie z kulturą Indii – jest tam nie tylko powszechnie wykorzystywane w kuchni, ale również w medycynie i rytuałach religijnych, posiada bowiem wśród części Hindusów status darzonego czcią „oleju bogów”.

Zastosowanie masła klarowanego

Do czego używać tłuszczu klarowanego? Doskonale nadaje się on do smażenia warzyw, mięsa czy ryb, ponieważ stanowi pod tym względem zdrowszą opcję od swojego tradycyjnego odpowiednika lub margaryny (między innymi ze względu na wspomniany wysoki punkt dymienia). Sprawdzi się również do pieczenia ciast, a dodany do niektórych potraw (na przykład tych zawierających kaszę czy ziemniaki) podkreśli ich walory smakowe.

Przeczytaj także: Jakie przyprawy pasują do ryb?

Właściwości i skład

Skład masła klarowanego

Dzięki obróbce cieplnej jest to czysty tłuszcz, który zawiera wiele pozytywnych dla organizmu naturalnych substancji. Są wśród nich:

  • witaminy: A, D, E, K, witaminy z grupy B,
  • sole mineralne: wapń, żelazo, cynk, mangan, fosfor, potas, miedź, siarka
  • nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe (oleinowy, linolowy, alfa-linolenowy, eikozapentaenowy)

Właściwości zdrowotne

Do korzyści zdrowotnych spożywania klarowanej wersji masła zalicza się:

  • wzmacnianie odporności i dostarczanie organizmowi dużej porcji energii
  • korzystny wpływ na układ trawienny i metabolizm oraz usprawnienie wydalania z ciała szkodliwych toksyn
  • przeciwdziałanie objawom niektórych chorób autoimmunologicznych, w tym łuszczycy
  • łagodzenie stanów zapalnych, w szczególności tych dotyczących układu pokarmowego
  • poprawę funkcjonowania układu kostnego

Czy masło klarowane podnosi cholesterol?

Wbrew opinii, która do niedawna była powszechnie obowiązująca, naturalny tłuszcz zwierzęcy przyjmowany w rozsądnych ilościach nie wiąże się istotnie z podwyższonym ryzykiem chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca czy zawały serca.

Coraz mniej dietetyków i lekarzy sądzi też, że masło klarowane ma niekorzystny wpływ na ogólny bilans cholesterolu w organizmie. Okazuje się, że jego umiarkowane spożycie prowadzi co prawda do pewnego podwyższenia „złego cholesterolu” (LDL), jednak jednocześnie w dużo większym stopniu dostarcza on organizmowi tak zwanego „dobrego cholesterolu” (HDL). Ma on korzystny wpływ na kondycję zdrowotną – nie tylko nie powoduje chorób układu sercowo-naczyniowego, ale również im przeciwdziała!

Chcesz wiedzieć więcej? Odkryj tajemnice chałwy!

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2021
pixel