{"category_name": "Przepisy","latest_articles": [{"name": "28 pomysłów na zupy dla dzieci. Przepisy dla niejadków","link": "/pl/blog/28-pomyslow-na-zupy-dla-dzieci-przepisy-dla-niejadkow-1673366719"},{"name": "Jak zrobić hummus w domu? Najlepsze przepisy na domowy hummus tradycyjny i nie tylko","link": "/pl/blog/jak-zrobic-hummus-w-domu-najlepsze-przepisy-na-domowy-hummus-tradycyjny-i-nie-tylko-1672143136"},{"name": "Tradycyjny sękacz – jak zrobić go w domu? Historia i przepisy","link": "/pl/blog/tradycyjny-sekacz-jak-zrobic-go-w-domu-historia-i-przepisy-1671531293"}]}
Żywienie małych dzieci to nie lada wyzwanie dla rodziców. Posiłek dla dziecka powinien być zdrowy, zbilansowany w taki sposób, aby dostarczał wszystkich niezbędnych składników. Zupa sprawdzi się tu idealnie!
Włączenie do jadłospisu ciecierzycy to krok w dobrym kierunku. Ziarenka to prawdziwa kopalnia cennych dla zdrowia składników. Smak powinien przekonać nawet największych sceptyków. Co można zrobić z ciecierzycy? Nie tylko wyjeść łyżeczką ze słoika. Polecamy przygotowanie hummusu!
Tradycyjny sękacz jest regionalnym wypiekiem, najbardziej znanym na Podlasiu, Suwalszczyźnie i Kaszubach. Swój charakterystyczny wygląd osiąga dzięki sposobowi pieczenia - płynne ciasto jest wylewane na obracającą się drewnianą spiralę i pieczone nad ogniem przez około trzy godziny.
Nadciśnienie tętnicze to jedna z najczęściej spotykanych chorób. Osobom chorującym na wspomnianą chorobę oraz innym, w ramach profilaktyki, poleca się zmianę diety – rezygnację z jedzenia rzeczy tłustych, fast-foodów, potraw smażonych na rzecz kuchni lekkostrawnej i korzystnej dla serca. Programem żywieniowym polecanym dla pacjentów zmagających się z nadciśnieniem jest dieta dash.
Brukselkę duża część społeczeństwa pomija w swoim jadłospisie oraz traktuje po macoszemu. Niechęć do regularnego zjadania niewielkiej kapustki zwykle wynika z nieprawidłowego sposobu jej przygotowywania, co sprawia, że jest gorzka. Tymczasem to niesamowita roślina, którą miłośnicy zdrowego odżywiania oraz dietetycy uwielbiają!
Ekstrakt waniliowy to jeden z najsmaczniejszych, a zarazem najdroższych dodatków do słodkich wypieków. Już w starożytności uchodził za afrodyzjak, a z uwagi na bogaty skład i niebywały aromat znajduje też zastosowanie w kosmetyce i aromaterapii. Do czego służy ekstrakt waniliowy i co warto o nim wiedzieć?
Pierniki towarzyszą nam od setek lat. Przepis na nie przekazywano jako część wiana panny młodej. Gościły na stołach podczas najważniejszych uroczystości rodzinnych oraz świąt. To słodka przekąska i przepiękna, naturalna, pachnąca ozdoba choinkowa.
Kraje azjatyckie słyną z kultury picia herbaty, a ludzie mają do tego napoju szczególny sentyment. Znana na całym świecie jest japońska matcha latte, która słynie z przepięknego koloru. Jest takim herbacianym dziełem sztuki. To prawdziwy superfood wypełniony antyoksydantami aż po brzegi!
Zupa miso to jeden ze znaków rozpoznawczych kultury japońskiej w Europie. Jej smak i aromat sprawia, że to od niej coraz więcej osób rozpoczyna przygodę z kuchnią japońską!
Francuska, sarepska, dijon... choć wariantów musztardy mamy dziś na rynku coraz więcej – ten pikantny dodatek do dań nigdy nie wychodzi z użytku. Ogromna liczba fanów na całym świecie mówi sama za siebie!