Jak zrobić hummus w domu? Najlepsze przepisy na domowy hummus tradycyjny i nie tylko
Zdrowe odżywienie się jest elementem zdrowego stylu życia. Zapewnia dobrą kondycję fizyczną, zapobiega wielu chorobom i otyłości. Wartościowa dieta nie musi być trudna w zbilansowaniu. Wystarczy pamiętać, aby nie jeść fast-foodów, chipsów, nie pić napojów gazowanych i znacznie ograniczyć konserwy. Bardzo ważne jest wprowadzenie większej różnorodności w warzywach i owocach.
Włączenie do jadłospisu ciecierzycy to krok w dobrym kierunku. Ziarenka to prawdziwa kopalnia cennych dla zdrowia składników. Smak powinien przekonać nawet największych sceptyków. Co można zrobić z ciecierzycy? Nie tylko wyjeść łyżeczką ze słoika. Polecamy przygotowanie hummusu!
Pochodzenie hummusu
Każdy region świata ma w swojej tradycji dania, które przez współczesną naukę zostały określone mianem „superfood”, czyli najbardziej wartościowych odżywczo i zdrowotnie dla naszego organizmu. Jednym z takich dań jest hummus. Zyskuje on ogromną popularność w Polsce. Pasta jest świetnym dodatkiem do surowych warzyw pokrojonych w słupki, dodatkiem do kanapek czy kurczaka. Hummus stał się ważnym elementem diety wegetariańskiej i wegańskiej.
Hummus to pasta z ciecierzycy, której właściwości i wartości odżywcze od dawna są doceniane na Bliskim Wschodzie. Potwierdzają je dietetycy. Mimo że ma sporo kalorii, w niektórych krajach pojawia się niemal w każdym posiłku. Jest jedzony z pieczywem lub jako dodatek do innych dań, a przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Hummus został spopularyzowany w innych regionach świata przez Arabów z Libanu. Ciecierzyca jest bardzo starym ziarnem – można nawet powiedzieć, że jest to jedna z pierwszych roślin uprawianych i przetwarzanych przez człowieka. Uprawia się ją od tysięcy lat na Bliskim Wschodzie i w Indiach. Legendy mówią o tym, że rosła w Wiszących Ogrodach Babilonu – jednym z siedmiu cudów świata. Istnieje też legenda dotycząca pochodzenia samego przysmaku – ludowe podania głoszą, że został on przygotowanego po raz pierwszy w XII wieku przez sułtana Saladyna. Najzacieklej o miano twórców rywalizują mieszkańcy Libanu i Izraela. Hummus jest potrawą charakterystyczną dla Bliskiego Wschodu, Północnej Afryki oraz w kuchniach kaukaskich. W Izraelu, Syrii, Turcji, Palestynie, Jordanie, czy Egipcie pojawia się przy każdym posiłku. Jedni lubią hummus z pieczywem, inni wolą jako dodatek do dań obiadowych lub kolacji. Hummus przepisy to naprawdę niewyczerpane źródło inspiracji.
Właściwości zdrowotne ciecierzycy
Ciecierzyca to produkt, który bez wątpienia zasługuje na włączenie do rodzinnej kuchni. Naukowcy potwierdzili jego znane od wieków właściwości zdrowotne. Udowodnili, że przyczynia się do obniżania poziomu cholesterolu, zmniejszenia ciśnienia krwi i działa ochronnie na układ krążenia. Tak korzystne działanie jest możliwe ze względu na błonnik, który wiąże niekorzystne frakcje cholesterolu i wspomaga wydalanie nadmiaru tłuszczu z organizmu. Rośliny strączkowe zapewniają ochronę również przed miażdżycą, zapobiegając tworzeniu się złogów w tętnicach. Badania wykazują, że jedzenie codziennie ¾ szklanki ugotowanych strączków zmniejsza ryzyko zawału serca. Trzeba przyznać, że działanie ciecierzycy na zdrowie jest niesamowite. Kolejny składnik humusu znany z korzystnego działania na serce to oliwa z oliwek, której regularne spożywanie obniża ciśnienie krwi i poziom „złego” cholesterolu. Oliwa i sezam mają działanie przeciwzapalne dzięki obecności antyoksydantów. Oznacza to między innymi, że wzmacniają ściany układu krążenia i zapobiegają ich degeneracji.
Najczęściej wybierana ciecierzyca do gotowania:
Hummus – przyjaciel przewodu pokarmowego
Błonnik obecny w hummusie z ciecierzycy zwiększa objętość stolca, przyspiesza perystaltykę jelit i pomaga regulować rytm wypróżnień. Stanowi ponadto pożywkę dla "dobrych" bakterii bytujących w jelicie. Dzięki dużej zawartości błonnika hummus jest idealnym elementem diety odchudzającej – wymiata z organizmu resztki pokarmu i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Zawiera też zdrowy tłuszcz i białko, a więc dodaje energii, przez co rzadziej pojawia się potrzeba sięgania po przekąski. Powinno się go jeść na diecie odchudzającej, ale w rozsądnych ilościach.
W składzie hummusu z cieciorki znajdziemy pastę sezamową, będącą znakomitym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli zdrowych tłuszczów, które muszą być obecne w racjonalnej diecie zdrowego człowieka. Osoby otyłe będące na diecie odchudzającej muszą uważać na tłuszcze, nie mogą całkowicie ich wyeliminować, ponieważ są niezbędne m.in. do rozpuszczania niektórych witamin (A, D, E, K). Hummus to dobry sposób na dostarczenie zdrowego tłuszczu.
Hummus redukuje przewlekły stan zapalny
Przewlekły stan zapalny o niskim nasileniu towarzyszy wielu chorobom, np. autoimmunologicznym i nowotworowym. Czosnek, oliwa z oliwek i ciecierzyca to składniki hummusu o działaniu przeciwzapalnym. Pomaga on uniknąć stanu zapalnego, chorób i przeziębień.
Wpływ hummusu na kości
Domowy hummus z ciecierzycy dzięki zawartości składników mineralnych bardzo dobrze wpływa na stan kości, zwłaszcza dzięki zawartości wapnia, magnezu, miedzi, żelaza, cynku i selenu. Miedź odpowiada za stabilną strukturę szkieletu, ponieważ wzmacnia wiązania między kolagenem i elastyną. Dostarczanie wapnia z pożywieniem zmniejsza utratę kolagenu z kości i wpływa pozytywnie na utrzymanie ich masy. Wykazano również, że cynk jest istotnym czynnikiem wzrostu kości.
Hummus dla diabetyków
Hummus klasyczny nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Daje uczucie sytości, zapobiega podjadaniu między posiłkami i zawiera w sobie białko oraz węglowodany. Ma również niski indeks glikemiczny. Dzięki temu unika się skoków poziomu insuliny we krwi, a to zapobiega problemom z insulinoopornością i cukrzycą oraz napadom głodu.
Broń przeciw anemii
Ciecierzyca jest doskonałym źródłem żelaza oraz witaminy C, która pomaga organizmowi wchłonąć żelazo. Zawiera również witaminę K niezbędną do tego, aby zachodziły procesy krzepnięcia krwi. Przy niedoborze witaminy K mogą wystąpić obfite miesiączki, krwawienia bez powodu (bardzo stresujące i wskazujące na konieczność szybkiej wizyty u lekarza), a nawet trudności w gojeniu się ran.
Jedzenie zapobiegające nowotworom
Zapobieganie nowotworom to najważniejszy cel profilaktyki zdrowotnej. Nowotwory dziesiątkują społeczności. To często choroby śmiertelne i nieoszczędzające człowiekowi bólu. Leczenie nowotworów wymaga nowoczesnych terapii i nie pozostaje bez wpływu na zdrowie pacjenta. Dopiero pięć lat po zakończeniu leczenia, jeżeli nie było wznowy, można mówić o sukcesie. Dlatego cały świat medyczny zwraca uwagę na konieczność profilaktyki antynowotworowej. Hummus ma działanie antynowotworowe dzięki ciecierzycy, a także dzięki zawartości saponiny, błonnika, kwasu fitynowego i antyoksydantów, które znajdują się w oliwie z oliwek, sezamie i czosnku. Hummus z cieciorki może zapobiegać nowotworowi jelita grubego dzięki dobroczynnemu działaniu błonnika, który pomaga szybciej oczyszczać ostatni odcinek przewodu pokarmowego z mas kałowych i skraca czas kontaktu komórek jelita z toksynami.
Hummus – bogactwo składników odżywczych
Hummus słynie z ogromnej zawartości składników odżywczych. Eksperci od żywienia podkreślają, że jest to bardzo dobre źródło białka zwłaszcza dla osób na diecie bezmięsnej. To przysmak polecany dla osób zmagających się z anemią, zaburzeniami odporności, kobiet w ciąży, pacjentów z podwyższonym cholesterolem i miażdżycą, diabetyków i osób na diecie. Warto zapamiętać, że hummus to ważne źródło witaminy A i C, folianów, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak: cynk, fosfor, mangan, magnez, potas, selen, sód, miedź, żelazo i wapń. Dzięki zawartości tych składników odżywczych hummus ma doskonały wpływ na zdrowie. Nie pozostaje nic innego, jak tylko wykorzystać wartości odżywcze hummusu, włączyć go do swoich ulubionych past i czerpać z tego profity zdrowotne.
Najlepsza gotowa pasta tahini do domowego hummusu:
Kulinarna podróż z hummusem
Bardziej opłacalne dla naszego zdrowia jest spożywanie zdrowej żywności niż zachorowanie, a następnie leczenie chorób cywilizacyjnych. Przysmaki kuchni orientalnej mogą być inspiracją do poznania wielu nowych dań. A przecież nie ma nic bardziej inspirującego niż kulinarna podróż w swojej kuchni. Bez biletu, noclegu, ale ze wspaniałymi doświadczeniami smakowymi. W końcu nowe kraje i inne kultury poznaje się także poprzez ich charakterystyczne potrawy. Kiedy nowe przepisy na hummus zagoszczą w domu, to asortyment przekąsek powiększa się o receptury, które przypadną do gustu gościom i domownikom.
Sprawdzone przepisy na dania z hummusu
Już wiadomo, że hummus jest warty uwagi. Można go kupić w sklepie, ale może odbiegać smakiem od oryginału i poza tym zawierać dodatki, które ze zdrowiem nie mają nic wspólnego. Pytanie, jak zrobić hummus, nurtuje osoby stawiające na domowe jedzenie. Warto wiedzieć, że domowy hummus można zrobić nie tylko z ciecierzycy, ale także z bobu. Weganie używają go czasem jako zamiennika majonezu. Przykłady past hummus z ciekawymi dodatkami pojawią się poniżej. Z czym jeść hummus, kiedy kanapki szybko się domownikom znudziły? Pastę można przygotować naprawdę na wiele sposobów. Co najciekawsze na bazie jednego przepisu można uzyskać spore urozmaicenie posiłków. Zatem, jak zrobić hummus idealny?
Dodatek do różnych dań
Jak i z czym jeść hummus? Najpopularniejszą formą jedzenia hummusu jest smarowanie nim pieczywa, np.: bułki, chleba, zapiekanych tostów, pieczywa chrupkiego, sucharków, wafli ryżowych, chałki, rogalika, itp. Pieczywo posmarowane samym hummusem smakuje świetnie. Jest lekką przekąską, świetną np. na drugie śniadanie lub nieobfitą kolację. Produkt doskonale wypada w roli masełka. Na taką kanapkę możemy położyć wędlinę, ser, jajko, świeże warzywa. Warstwa pasty z ciecierzycy nadaje kanapkom świeżości i urozmaica ich smak. Hummus fantastycznie smakuje z wszelkiego rodzaju plackami, np.:
- plackami ziemniaczanymi – ta polska potrawa może zostać orientalnie urozmaicona dodatkiem hummusu i np. wędzonego łososia, a dzięki temu zyska sporo właściwości zdrowotnych.
- naleśnikami – jak powszechnie wiadomo, naleśniki są dobre ze wszystkim; więc, co szkodzi spróbować zjeść je z pastą z ciecierzycy. Do naleśnika z hummusem można dodać np. kawałki smażonego kurczaka i posypać go startym parmezanem, propozycji może być bardzo wiele,
- tortillą – tortilla z pastą z ciecierzycy, serem, wędliną i świeżymi warzywami to świetny pomysł na pyszne, zdrowe i dodające energii na cały dzień, śniadanie.
Hummusu używa się jako sosu lub dipu do bardzo wielu potraw. Pasta o konsystencji gęstego sosu uważana jest na Bliskim Wschodzie za pyszny dip do wszelkiego rodzaju przekąsek, np.:
- świeżych warzyw podawanych w całości lub pokrojonych w słupki – marchewki, ogórka, rzodkiewki, selera naciowego, cykorii, kalarepy,
- warzyw gotowanych – kalafiora, buraka, brokuła itd.,
- potraw grillowanych – kiełbasek, grillowanego mięsa, szaszłyków, pieczywa,
- słonych przekąsek – chipsów, nachosów, paluszków chlebowych, krakersów itp.,
- suchych ciastek i owoców (hummus w wersji na słodko).
- Pasta z cieciorki o luźniejszej konsystencji zastępuje sos nawet do dań obiadowych:
- mięs – wieprzowiny, drobiu,
- makaronów,
- ryb właściwie pod każdą postacią: gotowanych, smażonych, pieczonych.
Pasta z ciecierzycy polecana jest również jako dodatek do dań warzywnych, np. falafeli (kotlecików z jarzyn) lub jako sos do sałatek. W jednej kwestii smakosze są zgodni – dobrze smakuje w każdej wersji. Który hummus najlepszy? Tutaj odpowiedzi, może być tyle, co smakoszy.
Podstawowy przepis na hummus z ciecierzycy
Na Bliskim Wschodzie funkcjonuje wiele odmian hummusu. Toteż to świetny sposób na recykling w lodówce – do prostego przepisu możemy dodać wszystko, co aktualnie zalega w lodówce i na co mamy ochotę. Aby wykonać hummus z ciecierzycy z podstawowego przepisu, potrzebujemy następujących składników:
- puszka ok. 400 g ciecierzycy lub 400 g ugotowanej ciecierzycy wraz z zalewą (ok. 250 g waga samej ugotowanej ciecierzycy po odsączeniu)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- 5 łyżek pasty sezamowej tahini (gotowej lub domowej)
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- sól i pieprz
- 1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy extra vergine
- Do hummusu tradycyjnego potrzebna jest pasta sezamowa z tahini. Do jej wykonania potrzebne są ziarna sezamu i oliwa. Ziarna wsypujemy na suchą patelnię i mieszając co jakiś czas, delikatnie je uprażymy (mają jedynie lekko zbrązowieć). Następnie mielimy na pastę, dodając ok. 2 łyżki oliwy extra virgine.
- Kiedy już mamy gotową pastę tahini możemy zabrać się za przyrządzenie hummusu. Odsączoną ciecierzycę umieszczamy w pojemniku melaksera, rozdrabniacza lub blendera.
- Dodajemy kilka łyżek zalewy lub wody z gotowania ciecierzycy i zaczynamy miksować na pastę.
- W międzyczasie dokładamy resztę składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, około 2 szczypty soli, szczyptę pieprzu, olej sezamowy lub oliwę oraz kumin (kmin rzymski).
- Miksując, należy stopniowo dodawać więcej zalewy, aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty.
- Hummus przekładamy do miseczki, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy natką pietruszki lub zielonym pieprzem, ewentualnie ostrą papryką w proszku.
Hummus z suszonymi pomidorami
Hummus z suszonymi pomidorami to ekspresowa pasta kanapkowa. Smakuje fantastycznie zwłaszcza z chrupiącym, świeżym pieczywem i naprawdę szybko znika z miseczki. Do wykonania potrzebujemy:
- 2 puszki ciecierzycy, łącznie ok. 400 g
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 6-8 suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
- 1 łyżka tahini lub 2 łyżki sezamu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki oregano
- szczypta soli i pieprzu
- opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny
- Do przygotowania hummusu używamy ugotowanej ciecierzycy. Płuczemy ją pod zimną wodą na sitku. Przekładamy do wysokiego naczynia.
- Dodajemy oliwę z oliwek, suszone pomidory, zalewę z suszonych pomidorów, pastę tahini, gałkę muszkatołową, oregano, szczyptę soli i pieprzu.
- Opcjonalnie dodajemy jeszcze kilka kropel soku z cytryny.
- Blendujemy na gładki mus. Jeśli wyszedł zbyt gęsty, to dodajemy dwie lub trzy łyżki wody i już pasta zyskuje prawidłową, oczekiwaną konsystencję.
- Podajemy z pokrojoną bagietką lub np. z domowym chlebem, ulubionymi bułeczkami.
Hummus z buraka
Różowa pasta przepięknie wygląda na stole i smakuje bardzo nietypowo! To jest król wszystkich pikników, domówek i rodzinnych przyjęć. Hummus z buraka wykonany samodzielne w domu wychodzi taniej niż kupienie go w sklepie. Do wykonania tej pasty potrzebujemy:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (1 szklanka suchej), można też użyć gotowej ciecierzycy z puszki
- 3 średniej wielkości buraki
- sok wyciśnięty z 1/2 limonki (można użyć soku z cytryny)
- 1/3 szklanki oliwy
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 łyżki tahini (ja zawsze używam przygotowanej samodzielnie, ale można kupić gotową)
- 2 łyżeczki kuminu (najlepiej najpierw uprażyć go na patelni, potem zmiażdżyć w moździerzu – będzie super aromatyczny)
- sól – minimalnie, żeby trochę podkręcić smak
- sezam – do posypania
- Buraki obieramy i pieczemy nawet przez półtorej godziny w temperaturze 180 stopni (długość pieczenia zależy od wielkości bulwy).
- Upieczone i wystudzone wrzucamy do blendera, dodajemy do nich czosnek, sok z limonki/cytryny, kumin, tahini. Wszystko miksujemy.
- Stopniowo dodajemy cieciorkę (odsączoną), późnej oliwę. Nie przerywamy blendowania. Im masa będzie gładsza, tym będzie lepsza.
- Gdy hummus buraczany jest gładki, można go przyprawić, a przed podaniem posypać sezamem i delikatnie skropić sokiem z limonki/cytryny.
Pyszny hummus pomidorowy
Pasta hummus ma wielką zaletę – można do niego dodawać ulubione składniki i za każdym razem mieć inny wynik. Dzięki temu nie nudzi się domownikom i gościom, a jego pojawienie się na stole jest zawsze niespodzianką. Hummus pomidorowy to ukłon w kierunku osób, które kochają pomidory. Łączy walory zdrowotne pomidorów i ciecierzycy. Jest aromatyczny i pyszny, a do tego robi się go ekspresowo. Nawet niespodziewanych gości możemy nim poczęstować. Do jego przygotowania potrzebujemy:
- 200 g ugotowanej ciecierzycy (1 szklanka)
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 suszone pomidory
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- do podania opcjonalnie: pieprz, pestki dyni, czarny sezam
Wszystkie składniki (poza tymi do podania) zmiksujemy blenderem na gładką masę.
Hummus bez tahini
Tahini to masło sezamowe, które zazwyczaj dodaje się do domowego hummusu. Zazwyczaj nie oznacza zawsze. Trzeba pamiętać, że hummus przepis podstawowy zawiera pastę tahini. Jeżeli ktoś ma na sezam uczulenie lub nie lubi tych ziaren, to może przygotować hummus bez tahini. Aby zrobić hummus bez tego dodatku, potrzebujemy następujących produktów spożywczych:
- 240 g (1 puszka bez zalewy, płynu nie wyrzucamy!) ugotowanej cieciorki. Jeśli chcemy pozbyć się części soli, nasiona z puszki lub ze słoika to należy przepłukać wodą
- aquafaba, czyli płyn z puszki po cieciorce lub woda
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 2-5 łyżek białego sezamu
- 1-2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- ¼-½ łyżeczki mielonego kuminu
- ¼ łyżeczki papryki wędzonej
- ¼-½ łyżeczki suszone chili
- sól – można pominąć, jeżeli używa się cieciorki z puszki – nasiona oraz aquafaba są wystarczająco słone
Wszystko blendujemy na gładką masę. Wodę lub aquafabę najlepiej dodawać stopniowo i sprawdzać konsystencję. Przyprawiamy do smaku, pamiętając, że aquafaba jest słona.
Hummus z ciecierzycy z puszki
Pasta z ciecierzycy z puszki to bardzo dobry pomysł na uzupełnienie niedoborów składników mineralnych i witamin. Sprawdzi się na każdą okazję, można nią posmarować nawet kanapki dziecka do szkoły. W końcu czas pobytu w szkole nie musi oznaczać, że dziecko będzie zajadało chipsy i paluszki słone z automatów. Kanapka z hummusem z ciecierzycy z puszki to bardzo wartościowe drugie śniadanie. Aby przyrządzić tak oryginalny hummus, musimy mieć pod ręką:
- puszka ciecierzycy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki pasty tahini (pasty sezamowej)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki ciepłej wody
- duża szczypta kuminu
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- Ciecierzycę odsączamy z zalewy, obieramy czosnek i siekamy pietruszkę.
- Blendujemy wszystkie składniki z wyjątkiem pietruszki. Miksujemy, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Jeśli hummus będzie za gęsty, można dodać więcej wody.
- Gotowy hummus przed podaniem posypujemy pietruszką.
Cieciorka gotowa do spożycia wybrana dla Ciebie:
Hummus z bobu
Zielony hummus z bobu to pomysł zaskakujący. Piękny kolor wspaniale prezentuje się na stole i zachęca do spróbowania. Bób jest rośliną strączkową, podobnie jak ciecierzyca. Jest bogaty w drogocenne składniki. Do wykonania hummusu z bobu potrzebujemy zaledwie kilku łatwo dostępnych produktów:
- 300 g bobu (ugotowanego i obranego) – gotować go należy w osolonym wrzątku do miękkości od 10-30 minut. Odcedzić, zostawić kilka łyżek wody, w której gotować się bób i obrać ziarenka
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy extra
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 pełna łyżka stołowa tahini
- 3 listki mięty
- dekoracja: jasny sezam, płatki chilli
- Obrany bób blendujemy.
- Dodajemy sól, pieprz, obrany czosnek, oliwę, sok z cytryny, tahini oraz miętę. Jeszcze raz wszystko dokładnie miksujemy.
- Jeżeli bób jest mocno dojrzały, to pasta wychodzi sucha i można wtedy dodać stopniowo zachowaną wodę z gotowania.
- Pastę hummus z bobu przekładamy do salaterki, posypujemy resztą bobu, uprażonym sezamem, płatkami chili, listkami mięty oraz polewamy oliwą extra.
- Jeżeli ktoś nie chce ostrej pasty, to może sobie podarować płatki chilli.
Hummus z dyni
Hummus z dyni to wspaniała pasta jesienna, ceniona przez osoby, które lubią wyraziste i pikantne smaki. Zawsze wychodzi gładki i bardzo aromatyczny. Osoby, które wypróbowały kilka rodzajów hummusu, szybko znajdują swój ulubiony. Dynia to co prawda warzywo sezonowe i dlatego warto ją wykorzystać w wielu odsłonach. Purée z dyni można przygotować dzień lub dwa wcześniej.
Należy przekroić dynię na pół, następnie wstawić do piekarnika skórą do dołu i piec godzinę 200 stopniach. Im większa dynia, tym więcej czasu potrzeba, aby była miękka. Kiedy już zmięknie, wyjmujemy pestki łyżką, a miąższ wydrążamy ze skóry. Upieczony miąższ studzimy, a potem miksujemy purée. Aby przyrządzić hummus z dyni, potrzebujemy następujących składników:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie z łyżeczką sody oczyszczonej
- ¾ szklanki tahiny
- 1 ząbek czosnku
- kawałek chili lub 1 łyżeczka ostrej papryki
- sok z ½ - 1 cytryny
- 1 szklanka purée z pieczonej dyni
- ¼ - ½ zimnej wody
- sól
- Namoczoną przez noc ciecierzycę odcedzamy, płuczemy, zalewamy świeżą wodą ze szczyptą sody oczyszczonej. NIE SOLIMY.
- Gotujemy na średnim ogniu przez około 50 - 60 minut, uważając na kipiącą białą pianę.
- Cieciorka jest gotowa, kiedy ziarenko po naciśnięciu palcami będzie się rozchodzić i będzie maślane w środku.
- Ugotowaną ciecierzycę przelewamy zimną wodą, dodajemy tahinę, czosnek, sok z cytryny, przyprawy oraz pół łyżeczki soli. Wszystko miksujemy.
- Kiedy pasta będzie bez większych grudek, dodajemy purée z dyni i znów zmiksujemy, na koniec dodajemy stopniowo wodę.
- Doprawiamy do smaku i podajemy z warzywami. Hummus z dyni dobrze smakuje posypany papryką ostrą, wędzoną, świeżą pietruszką, kolendrą albo miętą.
Hummus z awokado
Ciecierzyca i awokado to połączenie oryginalne, by nie powiedzieć orientalne. Warte wypróbowania w domowej kuchni, zwłaszcza jeżeli ktoś lubi nietypowe smaki. Do wykonania hummusu z awokado potrzebujemy:
- 1 puszka
- 1 dojrzałe awokado
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
Do malaksera/miksera wrzucamy ciecierzycę, oliwę z oliwek, sok z limonki i miksujemy razem na pastę. Dodajemy pozbawione pestki awokado i ponownie miksujemy. Doprawiamy, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy pietruszką.
Hummus z papryką
Papryka ma wszechstronne zastosowania. Idealnie nadaje się na przyprawę, jako składnik sosu i do nadziewania. Może być także składnikiem wartościowych past, np.: hummusu z papryką. Do przepisu na hummus paprykowy najlepiej wykorzystać tę czerwoną. Przed zmiksowaniem trzeba warzywo odpowiednio przygotować. Zatem, jak zrobić hummus z papryką? Do jego wykonania potrzebujemy zestawu następujących produktów spożywczych:
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili świeża lub suszona
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki tahiny
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
- natka pietruszki
- oliwa
- czarny sezam
- Przygotowanie rozpoczynamy od zajęcia się papryką. Należy ją przekroić na pół, usunąć nasiona. Następnie blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy kawałki.
- Pieczemy w temperaturze 200°C około 30 minut.
- Upieczoną paprykę obieramy ze skóry i umieszczamy razem z cieciorką w malakserze. Miksujemy przez kilka sekund. Dodajemy tahinę, czosnek, sok z cytryny i przyprawy (sól, kumin, chili) i ponownie miksujemy.
- Hummus podajemy skropiony oliwą, z natką pietruszki, czarnym sezamem i wędzoną papryką.
Pasta z soczewicy
Pasty roślinne są dużo zdrowsze niż smalec czy mięsne pasztety. Do tego są łatwiejsze w przygotowaniu i mniej czasochłonne. Mają też ładniejszy kolor i smakują obłędnie. Pasta z soczewicy to super pomysł na imprezową przekąskę. Sprawdzi się do kanapek i jako dip do surowych warzyw pokrojonych w słupki, np.: marchwi, selera naciowego lub świeżego ogórka. Pastę można też dodać do bulionu warzywnego lub rosołu i podać jako zupę. Do jej przygotowania potrzebujemy następujących składników:
- 200 g suchej soczewicy lub puszka gotowej
- 100 g pomidorów bez skórki
- 3 kawałki suszonego pomidora z oleju
- 2 łyżki delikatnej oliwy
- sok z połówki cytryny
- solidna szczypta soli i cukru
- Jeżeli używamy suchej soczewicy, należy ją ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powinna być miękka, ale nie powinna się rozpadać.
- Odcedzamy soczewicę z nadmiaru wody i przekładamy do miski, do przestudzenia, a następnie miksujemy na gładką pastę.
- Jeżeli korzystamy z soczewicy z puszki, to przełożyć ją do małego garnuszka i zmiksować na gładko przy pomocy np. ręcznego blendera.
- W osobnym naczynku umieszczamy kilka kawałków suszonego pomidora z oleju. Kawałki pomidorów pokrój dodatkowo na mniejsze kawałki.
- Ponieważ do pasty z soczewicy potrzebujesz też użyć dwie łyżki oleju lub oliwy, możesz śmiało użyć właśnie oleju ze słoika z suszonym pomidorem. Taki olej jest bardzo aromatyczny.
- Do miski z kawałkami suszonego pomidora dodaj też około 100 gramów pomidorów z puszki lub kartonika bez skóry lub obierz ze skóry średniej wielkości pomidora i pokrój na mniejsze kawałki. Pomidory suszone wraz z olejem i kawałkami świeżych pomidorów zmiksuj na gładko tak samo, jak ugotowaną soczewicę i połącz wszystko w jednym naczyniu.
- Dodaj też sok wyciśnięty z połówki cytryny oraz solidną szczyptę soli i cukru. Jeśli masz świeże zioła, to możesz też dodać trochę siekanej natki pietruszki, kolendry lub oregano.
Pasta z czerwonej soczewicy
Pasta z czerwonej soczewicy zastępuje w diecie bezmięsnej masło. Nie wymaga mielenia ani miksowania. Można ją przechowywać w lodówce przez 3 dni. Najlepiej smakuje z chlebem na zakwasie, oliwkami i siekaną kolendrą. Jest świetnym dodatkiem do warzyw pokrojonych w słupki. Jest to dobry sposób na wykorzystanie soczewicy pozostałej z obiadu. Do wykonania pasty z czerwonej soczewicy potrzebujemy dosłownie kilku składników:
- 100g suchych nasion czerwonej soczewicy
- 60g ziaren słonecznika
- 4 suszone pomidory z oleju
- 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
- sól, pieprz, oregano do smaku
- 1 łyżka oleju tłoczonego na zimno i łyżeczka ziaren słonecznika do podania
Z podanych składników powinno wyjść ok. 0,5 kg pasty.
- Soczewicę wsypujemy do rondelka ze szczyptą soli, zalewamy wrzątkiem (w proporcji 2,5:1) i gotujemy, aż soczewica wchłonie całą wodę. Odstawiamy do ostudzenia.
- Słonecznik prażymy szybko na suchej patelni.
- Soczewicę, ziarenka słonecznika i suszone pomidory blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku przyprawami.
- Masę przekładamy do miseczki i łyżkę robimy w środku wgłębienie, skrapiamy olejem i posypujemy ziarenkami słonecznika. Pasta jest dosyć sycąca i zwarta. Nadaje się świetnie jako dodatek do kanapek i do pokrojonych w słupki warzyw korzeniowych.
Dania z hummusem
Hummus to nie tylko pasta do chleba i do moczenia w niej surowych warzyw. Ma mnóstwo innych zastosowań kulinarnych, co uzasadnia włączenie hummusu na stałe do jadłospisu domowników.
Pieczone bataty z hummusem
Hummus i bataty to połączenie smaków kultury Bliskiego Wschodu. To propozycja na jarski obiad, który zachwyci lekkością, a jednocześnie nasyci nawet osoby, które potrzebują dużej dawki energii. Aby przygotować pieczone bataty z hummusem, musimy mieć pod ręką następujące składniki:
- 500 g batatów
- po 2 łyżeczki mielonej kolendry i kminu rzymskiego oraz 1 łyżeczka ostrej papryki lub płatków chili
- 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- Pesto kolendrowe
- 1 "doniczka" kolendry
- 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- ok. 300 g hummusu (gotowego lub domowego)
Przygotowanie rozpoczynamy do wykonania hummusu według przepisu podanego we wcześniejszej części artykułu. Kiedy już mamy gotowy, możemy przejść do dalszej części gotowania.
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.
- Bataty myjemy i kroimy wzdłuż na "łódeczki".
- Doprawiamy je solą, pieprzem oraz przyprawami (kolendrą, kminem, papryką).
- Polewamy z oliwą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i piec przez ok. 30 - 35 minut (lub do miękkości).
- W międzyczasie przygotować pesto kolendrowe, miksując w rozdrabniaczu wszystkie składniki. Bataty podajemy z hummusem i pesto. Można udekorować listkami kolendry.
Makaron z pieczarkami i hummusem
Makaron z pieczarkami i hummusem to pomysł na szybki obiad lub kolację. Sprawdzi się dowolny makaron. Wcześniej należy przygotować hummus. Wskazane proporcje składników są podane z myślą o dwóch osobach. Do przygotowania powyższego dania potrzebne będą takie produkty, jak:
- 200 g makaronu (kształt i rodzaj dowolny)
- 200 g pieczarek
- 1 mała cebula – biała lub czerwona
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki – tu im więcej jej dodamy, tym danie nabierze wyrazistego aromatu
- 100 - 150 ml ciepłej wody
- 3 czubate łyżki hummusu
- szczypta chilli
- 1/2 cytryny
- Makaron ugotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą, żeby się nie kleił.
- Już w trakcie przygotowywania makaronu możemy zacząć pracę nad sosem.
- Drobno siekamy natkę pietruszki.
- Kroimy w piórka cebulę i wrzucamy ją na suchą patelnię. Smażymy cebulę.
- Pieczarki kroimy w półplasterki, czosnek siekamy drobno. Wszystko dorzucamy do cebuli. Dusimy pod przykryciem, aż pieczarki puszczą wodę. Trzeba danie mieszać od czasu do czasu.
- Na patelni trzymamy składniki tak długo, aż pieczarki nie będą brązowe.
- Wtedy dodajemy hummus – sos można rozrzedzić wodą. Wszystko mieszamy, powoli dolewamy wodę aż powstanie gładki sos.
- Zdejmujemy patelnię z kuchenki, dorzucamy posiekaną natkę. Odsączamy makaron, dodajemy go do sosu i bardzo dokładnie mieszamy. Na talerzu można doprawić danie według potrzeb.
Pieczony falafel z hummusem
Pieczony falafel z hummusem to świetne wegańskie danie, które posmakuje każdemu, niezależnie od tego preferowanego sposobu żywienia. Tradycyjnie falafel przygotowywany jest poprzez usmażenie na głębokim oleju. Jeżeli chcemy przygotować zdrowszą i bardziej dietetyczną wersję, trzeba postawić na pieczenie. Falafel bez smażenia może dla wielu osób okazać się za suchy. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Pieczony falafel z hummusem jako zdrowy obiad lub kolacja. Jest to pożywne danie pełne witamin i minerałów. Jego zaletą jest to, że do obu składników przepisu - falafela i hummusu, potrzebne są prawie te same składniki, które są łatwo dostępne. Dzięki temu jest to danie ekonomiczne. Do wykonania potrzebujemy następujących składników.
Na falafel:
- 500 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki (orkiszowej, pszennej lub gryczanej)
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka soli
- garść świeżej kolendry
- garść świeżej pietruszki
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- woda (tyle, ile potrzeba)
Na hummus:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- sok z 1 cytryny
- 100 g pasty tahini
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-4 łyżki wody
- Przygotowanie posiłku rozpoczynamy od wykonania falafelu. Wszystkie składniki na falafel (oprócz wody) wrzucamy do robota kuchennego i zmiksujemy tak gładko, jak to możliwe. W razie potrzeby dolewamy trochę wody, jeśli ciasto jest zbyt gęste.
- Z gotowego ciasta robimy ręcznie małe kulki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy falafel przez 25-30 minut w 190 stopniach na złoty kolor.
- W międzyczasie przygotujemy hummus. Wszystkie składniki wrzucamy do robota kuchennego, miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dolewamy wodę, aby uzyskać wymaganą konsystencję.
- Gotowy falafel podajemy razem z hummusem. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Można też dodać kiszoną kapustę, kiszone warzywa i pełnoziarnistą pitę. Z dania arabskiego powstanie wtedy polska wersja.
Klasyczny hummus to przede wszystkim pasta. Może występować w różnych wersjach i być dodatkiem do kilku bardzo ciekawych dań. Warto go poznać, a ponieważ jest smaczny i korzystny dla naszego zdrowia. Jedzenie w końcu powinno być przyjemnością, a jednocześnie zapewniać człowiekowi zdrowie i doskonałe samopoczucie. Dobry hummus zdobywa w Polsce popularność, ponieważ pokochali go wegetarianie i weganie.