Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Płatki jaglane

( ilość produktów: 14 )

Oferujemy bogaty wybór płatków jaglanych. Błyskawiczne śniadanie, bio, doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej.

Płatki jaglane stanowią źródło dobrej dla organizmu energii, błonnika oraz cennych witamin i minerałów. Znane są ze swojego neutralnego smaku i chrupkości. Sprawdzą się zarówno jako samodzielny posiłek, jak i jako dodatek do batoników czy ciast. Zapewniamy certyfikowane składniki ekologiczne, bez dodatku sztucznych ulepszaczy czy konserwantów.

MarkaMarka
Przedziały cenowePrzedziały cenowe
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
Pokaż tylko Pokaż tylko
CenaCena
-

Płatki jaglane - jak je ugotować?

Płatki należy gotować, zachowując proporcje 1:2 (1 porcja płatków na 2 porcje wody lub mleka), w garnku na wolnym ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu zamieszać.

Czy płatki jaglane trzeba gotować? Nie, można je również spożywać w postaci surowej, na przykład jako uzupełnienie jogurtu.

Czy płatki jaglane są kaloryczne?

Płatki jaglane posiadają wartość energetyczną zbliżoną do płatków owsianych. W 100 gramach płatków znajdują się ok. 363 kcal. Pomimo kaloryczności warto je dodać do swojej diety. Znajdujący się w płatkach jaglanych krzem pozytywnie wpływa na przemianę materii. Warto spożywać je rano, dodadzą wtedy energii na cały dzień.

Wartość odżywcza w 100 g płatków jaglanych:

Wartość energetyczna 1536 kJ / 363 kcal 
Tłuszcz / w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,9 g / 0,9 g
Węglowodany / w tym cukry 69 g / 1,6 g
Białko 11 g
Sól 0 g

Korzyści dla zdrowia

  • Płatki jaglane stanowią doskonałe źródło witamin z grupy B, pozytywnie oddziałując na funkcjonowanie organizmu.
  • Są bogate także w fosfor, miedź, żelazo oraz magnez.
  • Mają dobry wpływ na układ krążenia, obniżając ciśnienie krwi.
  • Zapobiegają wystąpieniu niedokrwistości.
  • Obniżają także poziom cholesterolu we krwi.
  • Za pomocą cynku poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.
  • Natomiast dzięki zawartości magnezu pozytywnie wpływają na regenerację mięśni.

Indeks glikemiczny

Płatki jaglane mają wysoki indeks glikemiczny - 71. Diabetycy powinni spożywać je na surowo na przykład jako dodatek do jogurtu. Korzystniej pod tym względem wypadają płatki owsiane i to one zalecane są jako częstszy posiłek dla diabetyka.

Płatki jaglane dla niemowlaka

Płatki jaglane można podawać już od 5-6 miesiąca życia. Stanowią idealną alternatywę na pyszne i zdrowe śniadanie dla dziecka. Przygotowane na mleku i podane z owocami powinny przypaść do gustu nawet najbardziej wymagającego maluszka.

Z czym podawać?

Oprócz tradycyjnych posiłków z płatkami jaglanymi tj. płatki na mleku, można przygotować je jako dodatek do obiadu. Doskonale sprawdzą się jako zamiennik tradycyjnej panierki do mięsa. Oprócz dobrego smaku, dostarczą większą dawkę składników odżywczych.

W połączeniu z kaszą jaglaną stanowią wyśmienitą podstawę do przyrządzenia placków, które można usmażyć lub upiec w piekarniku.

Mogą być też świetnym składnikiem do zdrowych i dietetycznych deserów. W połączeniu z czekoladą, mlekiem sojowym i wiórkami kokosowymi stworzą wegański deser bez dodatku cukru.

Stwórz błyskawiczne i pyszne śniadanie z płatkami jaglanymi!

Potrzebujesz:

  1. Około pół szklanki płatków jaglanych
  2. Szklanka mleka zwykłego lub roślinnego np. migdałowego
  3. Łyżka miodu
  4. Garść ulubionych owoców

Przygotowanie: Mleko zagotować w niewielkim garnuszku, po czym dodać do niego płatki jaglane. Gotować przez kilka minut aż cały płyn wsiąknie w płatki. Po zdjęciu z ognia i delikatnym przestudzeniu dodać do potrawy miód i świeże owoce. Na tym etapie można cieszyć się dobrym i pożywnym śniadaniem. Smacznego!

Brzmi kusząco? Zachęcamy do zapoznania się z pełną ofertą płatków jaglanych!

Zaufane Opinie IdoSell
4.70 / 5.00 4290 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2025-01-21
Pyszne Kimchi 10/10
2025-01-21
Bez problemów.
pixel