Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Quinoa (komosa ryżowa)

( ilość produktów: 18 )

Jeżeli zastanawiasz się, gdzie kupić naturalną i ekologiczną komosę ryżową, to trafiłeś bezbłędnie!

Quinoa to niezwykle odżywcze nasiona, które po ugotowaniu zastosujesz jako zamiennik ryżu czy ziemniaków oraz dodasz do różnych potraw, np. zup, sałatek i smoothie. Smak komosy jest lekko słodki, dzięki czemu można spożywać ją zarówno na słono, jak i na słodko. Popularne są również nasiona w formie prażonej oraz ekspandowanej. Mąkę pozyskiwaną z komosy ryżowej wykorzystuje się do produkcji pieczywa, makaronów i płatków. Oferujemy ekologiczną komosę ryżową we wszystkich odmianach, w tym czarną, czerwoną i trójkolorową. Kup naturalną BIO komosę ryżową z naszej oferty i sprawdź, jaka jest pyszna!

MarkaMarka
Przedziały cenowePrzedziały cenowe
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
CenaCena
-

Skąd popularność komosy ryżowej?

Komosa ryżowa (quinoa) jest określana mianem pseudozboża, bo choć roślina ta do zbóż nie należy, to wytwarza pełne wartości odżywczych nasiona. Występuje w kilku odmianach różniących się nieco smakiem. Do najczęściej spotykanych należy quinoa biała (najdelikatniejsza w smaku), czerwona i czarna (obie charakteryzują się wyrazistszym smakiem oraz uzyskiwaniem chrupkości po ugotowaniu).

Wieki temu komosa stanowiła pożywienie w państwie Inków, gdyż z uwagi na dużą zawartość skrobi świetnie sprawdzała się w zastępstwie kukurydzy oraz pszenicy. Z czasem okazało się, że quinoa oferuje o wiele więcej niż dostarczanie energii ? liczne badania potwierdziły jej wysokie wartości odżywcze. Dziś komosa zaliczana jest do tzw. superfoods, czyli żywności o ponadprzeciętnych właściwościach prozdrowotnych.

Wartość odżywcza

Skład aminokwasowy białka komosy zbliżony jest do białka zwierzęcego, co czyni ją wyjątkowo atrakcyjnym produktem dla wegan i wegetarian. To jedno z niewielu białek roślinnych dostarczające wszystkich aminokwasów egzogennych, których organizm nie wytwarza samodzielnie i muszą być przyjmowane z pożywieniem. Ponadto quinoa naturalnie to produkt bezglutenowy, dzięki czemu może być bezpiecznie spożywana przez osoby stosujące dietę bezglutenową.

Nasiona komosy ryżowej od innych zbóż odróżnia również zawartość flawonoidów ? składników bioaktywnych wykazujących właściwości antyoksydacyjne (m.in. zapobiegają zmianom starzeniowym oraz nowotworowym). Quinoa to źródło dużych ilości zdrowych kwasów tłuszczowych, błonnika, kwasu foliowego, magnezu, fosforu, witaminy E i potasu, a także cynku, miedzi, manganu, selenu i wapnia. Co ciekawe, wapń pochodzący z komosy jest przyswajalny w większym stopniu niż ten dostarczany z mlekiem.

Quinoa ? dlaczego warto ją spożywać?

Wyjątkowa kompozycja składników obecnych w nasionach komosy ryżowej wpływa na jej liczne właściwości prozdrowotne, w tym:

  • aktywność przeciwzapalną,
  • przeciwalergiczną,
  • przeciwnowotworową,
  • przeciwgrzybiczną i przeciwwirusową,
  • obniżającą cholesterol i zapobiegającą miażdżycy,
  • obniżającą poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny komosy ryżowej wynosi 35).

Komosa ryżowa ? gotowanie

Komosę ryżową gotuj podobnie jak ryż przez ok. 10-15 min. Najpierw wypłucz ziarna pod bieżącą wodą, aby pozbyć się smaku goryczki. Na 1 szklankę komosy zagotuj 2 szklanki wody.

pixel