Quinoa (komosa ryżowa)
( ilość produktów: 25 )Jeżeli zastanawiasz się, gdzie kupić naturalną i ekologiczną komosę ryżową, to trafiłeś bezbłędnie!
Quinoa to niezwykle odżywcze nasiona, które po ugotowaniu zastosujesz jako zamiennik ryżu czy ziemniaków oraz dodasz do różnych potraw, np. zup, sałatek i smoothie. Smak komosy jest lekko słodki, dzięki czemu można spożywać ją zarówno na słono, jak i na słodko. Popularne są również nasiona w formie prażonej oraz ekspandowanej. Mąkę pozyskiwaną z komosy ryżowej wykorzystuje się do produkcji pieczywa, makaronów i płatków. Oferujemy ekologiczną komosę ryżową we wszystkich odmianach, w tym czarną, czerwoną i trójkolorową. Kup naturalną BIO komosę ryżową z naszej oferty i sprawdź, jaka jest pyszna!
Komosa ryżowa biała 250 g - TOLA
Komosa ryżowa biała 500 g - TOLA
Komosa ryżowa biała 10 kg - TOLA
Komosa ryżowa czerwona (quinoa) 5 kg - Tola
Komosa ryżowa biała 1 kg - TOLA
Komosa ryżowa biała 2 kg - TOLA
Komosa ryżowa biała 5 kg - TOLA
Komosa ryżowa biała 25 kg - TOLA
Komosa ryżowa czerwona (quinoa) 250 g - Tola
Komosa ryżowa czerwona (quinoa) 500 g - Tola
Komosa ryżowa czerwona (quinoa) 1 kg - Tola
Komosa ryżowa czerwona (quinoa) 2 kg - Tola
Komosa ryżowa czerwona (quinoa) 10 kg - Tola
Komosa ryżowa czerwona (quinoa) 25 kg - Tola
- 1
- 2
Skąd popularność komosy ryżowej?
Komosa ryżowa (quinoa) jest określana mianem pseudozboża, bo choć roślina ta do zbóż nie należy, to wytwarza pełne wartości odżywczych nasiona. Występuje w kilku odmianach różniących się nieco smakiem. Do najczęściej spotykanych należy quinoa biała (najdelikatniejsza w smaku), czerwona i czarna (obie charakteryzują się wyrazistszym smakiem oraz uzyskiwaniem chrupkości po ugotowaniu).
Wieki temu komosa stanowiła pożywienie w państwie Inków, gdyż z uwagi na dużą zawartość skrobi świetnie sprawdzała się w zastępstwie kukurydzy oraz pszenicy. Z czasem okazało się, że quinoa oferuje o wiele więcej niż dostarczanie energii ? liczne badania potwierdziły jej wysokie wartości odżywcze. Dziś komosa zaliczana jest do tzw. superfoods, czyli żywności o ponadprzeciętnych właściwościach prozdrowotnych.
Wartość odżywcza
Skład aminokwasowy białka komosy zbliżony jest do białka zwierzęcego, co czyni ją wyjątkowo atrakcyjnym produktem dla wegan i wegetarian. To jedno z niewielu białek roślinnych dostarczające wszystkich aminokwasów egzogennych, których organizm nie wytwarza samodzielnie i muszą być przyjmowane z pożywieniem. Ponadto quinoa naturalnie to produkt bezglutenowy, dzięki czemu może być bezpiecznie spożywana przez osoby stosujące dietę bezglutenową.
Nasiona komosy ryżowej od innych zbóż odróżnia również zawartość flawonoidów ? składników bioaktywnych wykazujących właściwości antyoksydacyjne (m.in. zapobiegają zmianom starzeniowym oraz nowotworowym). Quinoa to źródło dużych ilości zdrowych kwasów tłuszczowych, błonnika, kwasu foliowego, magnezu, fosforu, witaminy E i potasu, a także cynku, miedzi, manganu, selenu i wapnia. Co ciekawe, wapń pochodzący z komosy jest przyswajalny w większym stopniu niż ten dostarczany z mlekiem.
Quinoa ? dlaczego warto ją spożywać?
Wyjątkowa kompozycja składników obecnych w nasionach komosy ryżowej wpływa na jej liczne właściwości prozdrowotne, w tym:
- aktywność przeciwzapalną,
- przeciwalergiczną,
- przeciwnowotworową,
- przeciwgrzybiczną i przeciwwirusową,
- obniżającą cholesterol i zapobiegającą miażdżycy,
- obniżającą poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny komosy ryżowej wynosi 35).
Komosa ryżowa ? gotowanie
Komosę ryżową gotuj podobnie jak ryż przez ok. 10-15 min. Najpierw wypłucz ziarna pod bieżącą wodą, aby pozbyć się smaku goryczki. Na 1 szklankę komosy zagotuj 2 szklanki wody.