Makarony pełnoziarniste
( ilość produktów: 3 )Ekologiczny makaron pełnoziarnisty – przeróżne rodzaje. Nasze produkty są pełne smaku i zdrowia!
Tak zwany ciemny makaron wyróżnia się wyrazistym smakiem. Po ugotowaniu jest twardszy i bardziej sprężysty od swojego klasycznego odpowiednika. Najczęściej jednak wybiera się go z powodu jego cennych wartości odżywczych – uchodzi za zdrowszy od białego i przez to jest nazywany dietetycznym makaronem. W naszym sklepie kupisz makaron pełnoziarnisty w wersji BIO, który dzięki ekologicznej produkcji dostarczy Ci pełni składników odżywczych, witamin i minerałów. Oferujemy makarony powstałe z różnego rodzaju mąk (m.in. pszenicy durum i makaron z samopszy) oraz o różnej formie – w tym świderki, nitki czy wstążki.
Makaron pełnoziarnisty ? co to znaczy?
Makaron pełnoziarnisty powstaje z mąki oczyszczonej w mniejszym stopniu niż standardowa ? biała. Oznacza to, że zostają w niej zewnętrzne elementy ziarna, czyli bielmo, zarodki i otręby. Wpływa to na ciemniejszy kolor, a także zmienia wartość odżywczą. Pełnoziarniste wyroby wyróżniają się znacznie wyższą zawartością błonnika pokarmowego oraz obecnością witamin z grupy B, magnezu czy wapnia.
Z żywieniowego punktu widzenia makaron w wersji pełnoziarnistej jest zdrowszy niż ten powstały z białej mąki. Błonnik wpływa na szybsze odczuwanie sytości oraz obniża poposiłkowe stężenie glukozy we krwi. Warto jednak zaznaczyć, że produkty pełnoziarniste nie zawsze będą tym lepszym wyborem ? zbyt dużej podaży błonnika powinny unikać np. osoby z niektórymi schorzeniami układu pokarmowego.
Makaron pełnoziarnisty ? indeks glikemiczny
Prawidłowo ugotowany (czyli nierozgotowany) makaron pełnoziarnisty ma niższy indeks glikemiczny niż ten klasyczny. Oznacza to, że będzie lepszym wyborem szczególnie w przypadku osób chorujących na cukrzycę bądź zmagających się z insulinoopornością. Najniższym IG (o wartościach poniżej 50) charakteryzują się makarony pełnoziarniste z pszenicy durum i orkiszowy.
Makaron w wersji fit
Jednym z najczęściej zadawanych w internecie pytań jest to, czy makaron tuczy? Produkt ten dostarcza energii przede wszystkim w postaci węglowodanów (głównie skrobi). Nie oznacza to jednak, że jego spożywanie powoduje tycie, ponieważ przybieranie na wadze wiąże się z przyjmowaniem zbyt dużej liczby kalorii w ogóle.
Nie ma zatem żadnych przeciwwskazań, aby włączyć makaron do fit posiłków ? ważne będzie jedynie, aby jeść go w odpowiedniej ilości. W przypadku diety odchudzającej świetnie sprawdzi się makaron pełnoziarnisty, który zapewni dodatkową podaż błonnika i wpłynie m.in. na szybsze i dłuższe odczuwanie sytości.
Ile kalorii ma makaron pełnoziarnisty?
Kaloryczność makaronu pełnoziarnistego zależy od jego rodzaju. Jeżeli zależy Ci na kontrolowaniu liczby przyjmowanych kalorii, najlepiej sprawdzać tabelę wartości odżywczych poszczególnych produktów. Warto pamiętać, że makarony jajeczne będą dostarczać tych kalorii więcej.
Dla przykładu ? 100 g ugotowanego makaronu pełnoziarnistego pszennego wstążki dostarcza 155 kcal, ta sama porcja makaronu żytniego świderki 330 kcal, a 5-jajecznego orkiszowego ? 345 kcal.