Owoce lioflilizowane
( ilość produktów: 20 )Ekologiczne owoce liofilizowane z zachowaną pełną wartością odżywczą. Sprawdź, jakie są pyszne!
Zastanawiasz się gdzie kupić owoce liofilizowane wysokiej jakości z certyfikowanych ekologicznych upraw? Trafiłeś bezbłędnie, ponieważ w naszym sklepie znajdziesz BIO produkty, które nie zawierają żadnych zbędnych dodatków lub, co gorsza, dodanych substancji słodzących. Kupisz tu różnego rodzaju owoce w wygodnej formie. Sprawdzą się idealnie jako dodatek do śniadań oraz deserów.
Szeroki asortyment owoców liofilizowanych
Warto sięgać po owoce liofilizowane zwłaszcza wtedy, gdy dostęp do świeżych jest ograniczony. Dzięki odpowiedniemu procesowi zachowują one swój pyszny smak i właściwości prozdrowotne. Stanowią doskonałą przekąskę. Są gotowe do bezpośredniego spożycia ? sprawdzą się fantastycznie w postaci dodatku do śniadań, podwieczorków czy jako przekąska (na przykład do jogurtu, sałatki, owsianki czy wypieków).
W naszym sklepie znajdziesz bogatą ofertę tych produktów, w tym owoce takie jak:
- truskawka,
- malina,
- aronia,
- czarna porzeczka,
- jeżyna,
- mango,
- ananas,
- jabłko,
- borówka,
- banan,
- acerola,
- jagody acai,
- mieszanka owoców liofilizowanych.
Właściwości owoców liofilizowanych
Owoce liofilizowane ? co to właściwie jest? Liofilizacja jest metodą konserwowania żywności, która polega na suszeniu zamrożonego produktu spożywczego przy obniżonym ciśnieniu. W rezultacie otrzymuje się żywność, z której wyeliminowano nawet 96% wody. Dzięki temu wszelkie procesy enzymatyczne (na przykład brązowienie) zostają spowolnione oraz powstrzymany zostaje rozwój bakterii i grzybów.
Czym wyróżniają się liofilizowane owoce? Przede wszystkim zachowują pełny skład swoich substancji odżywczych, witamin i minerałów. W większości utrzymany zostaje również smak, zapach oraz kształt. Ponadto produkty te są lekkie, łatwe w przechowywaniu i bardzo długo przydatne do spożycia (nawet do 20 lat!).
Zdrowe czy niezdrowe?
Często pada pytanie: czy owoce liofilizowane są zdrowe? Odpowiedź brzmi: oczywiście, że tak! Są one równie zdrowe, jak owoce świeże. Co istotne, są też wartościowsze niż owoce suszone standardową metodą, która pozbywa się wody w mniejszym stopniu i równocześnie zmniejsza zawartość cennych witamin i minerałów, pozostawiając przy tym duże ilości cukru (a więc kalorii).
Owoce liofilizowane dla dzieci
Kiedy kończy się sezon obfitujący w świeże owoce lub gdy problematyczne jest ich przewożenie bądź przechowywanie, na ratunek wszystkim rodzicom przychodzą owoce liofilizowane. Bez obaw mogą być spożywane przez niemowlęta, które przyjmują już stałe pokarmy.
W naszej ofercie znajdziesz na przykład BIO puder owocowy, czyli owoce liofilizowane w proszku. Możesz dodać go do kaszki i podać dziecku, które nie potrafi jeszcze gryźć. To również świetny sposób na przemycenie owoców do posiłku dla starszego dziecka. Wykorzystaj je jako posypkę do naleśników, placuszków, jaglanek i tym podobnych.