Owoce lioflilizowane
( ilość produktów: 33 )Ekologiczne owoce liofilizowane z zachowaną pełną wartością odżywczą. Sprawdź, jakie są pyszne!
Zastanawiasz się gdzie kupić owoce liofilizowane wysokiej jakości z certyfikowanych ekologicznych upraw? Trafiłeś bezbłędnie, ponieważ w naszym sklepie znajdziesz BIO produkty, które nie zawierają żadnych zbędnych dodatków lub, co gorsza, dodanych substancji słodzących. Kupisz tu różnego rodzaju owoce w wygodnej formie. Sprawdzą się idealnie jako dodatek do śniadań oraz deserów.

Liofilizowana malina cały owoc 250 g - TOLA

Hibiskus (herbata z hibiskusa) 250 g - TOLA

Hibiskus (herbata z hibiskusa) 500 g - TOLA

Hibiskus (herbata z hibiskusa) 1 kg - TOLA

Hibiskus (herbata z hibiskusa) 2 kg - TOLA

Liofilizowana malina cały owoc 500 g - TOLA

Liofilizowana malina cały owoc 1 kg - TOLA

Hibiskus (herbata z hibiskusa) 5 kg - TOLA

Hibiskus (herbata z hibiskusa) 10 kg - TOLA

Hibiskus (herbata z hibiskusa) 25 kg - TOLA
- 1
- 2
Szeroki asortyment owoców liofilizowanych
Warto sięgać po owoce liofilizowane zwłaszcza wtedy, gdy dostęp do świeżych jest ograniczony. Dzięki odpowiedniemu procesowi zachowują one swój pyszny smak i właściwości prozdrowotne. Stanowią doskonałą przekąskę. Są gotowe do bezpośredniego spożycia ? sprawdzą się fantastycznie w postaci dodatku do śniadań, podwieczorków czy jako przekąska (na przykład do jogurtu, sałatki, owsianki czy wypieków).
W naszym sklepie znajdziesz bogatą ofertę tych produktów, w tym owoce takie jak:
- truskawka,
- malina,
- aronia,
- czarna porzeczka,
- jeżyna,
- mango,
- ananas,
- jabłko,
- borówka,
- banan,
- acerola,
- jagody acai,
- mieszanka owoców liofilizowanych.
Właściwości owoców liofilizowanych
Owoce liofilizowane ? co to właściwie jest? Liofilizacja jest metodą konserwowania żywności, która polega na suszeniu zamrożonego produktu spożywczego przy obniżonym ciśnieniu. W rezultacie otrzymuje się żywność, z której wyeliminowano nawet 96% wody. Dzięki temu wszelkie procesy enzymatyczne (na przykład brązowienie) zostają spowolnione oraz powstrzymany zostaje rozwój bakterii i grzybów.
Czym wyróżniają się liofilizowane owoce? Przede wszystkim zachowują pełny skład swoich substancji odżywczych, witamin i minerałów. W większości utrzymany zostaje również smak, zapach oraz kształt. Ponadto produkty te są lekkie, łatwe w przechowywaniu i bardzo długo przydatne do spożycia (nawet do 20 lat!).
Zdrowe czy niezdrowe?
Często pada pytanie: czy owoce liofilizowane są zdrowe? Odpowiedź brzmi: oczywiście, że tak! Są one równie zdrowe, jak owoce świeże. Co istotne, są też wartościowsze niż owoce suszone standardową metodą, która pozbywa się wody w mniejszym stopniu i równocześnie zmniejsza zawartość cennych witamin i minerałów, pozostawiając przy tym duże ilości cukru (a więc kalorii).
Owoce liofilizowane dla dzieci
Kiedy kończy się sezon obfitujący w świeże owoce lub gdy problematyczne jest ich przewożenie bądź przechowywanie, na ratunek wszystkim rodzicom przychodzą owoce liofilizowane. Bez obaw mogą być spożywane przez niemowlęta, które przyjmują już stałe pokarmy.
W naszej ofercie znajdziesz na przykład BIO puder owocowy, czyli owoce liofilizowane w proszku. Możesz dodać go do kaszki i podać dziecku, które nie potrafi jeszcze gryźć. To również świetny sposób na przemycenie owoców do posiłku dla starszego dziecka. Wykorzystaj je jako posypkę do naleśników, placuszków, jaglanek i tym podobnych.