Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Napoje migdałowe

( ilość produktów: 25 )
MarkaMarka
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
Pokaż tylko Pokaż tylko
CenaCena
-

Jeżeli napijesz się go chociaż raz, to doskonale zrozumiesz, czym jest idealny dodatek do kawy, a także do samodzielnego spożywania. Uwielbiany przez najmłodszych i ceniony przez osoby starsze, napój migdałowy stanowi prawdziwy "must have" w każdym domu! 

Mleko migdałowe bez cukru - pełne wartości odżywczych

Powyżej prezentowany produkt to mleko migdałowe bez cukru, czyli napój zawierający mniej niż 0,5 g cukru na 100 ml. Pozbawiony glutenu i laktozy stanowi doskonały zamiennik dla osób, które skrupulatnie kontrolują swoje posiłki.

Napój migdałowy jest cennym źródłem wapnia - w 100 ml płynu znajduje się aż 120 mg tego pierwiastka, które przyczynia się do skutecznego wchłaniania witaminy B12, utrzymywania dobrego nastroju, prawidłowego rytmu snu, a także zdrowych i silnych kości.  

Jedno opakowanie mleka migdałowego zawiera: 

  • migdały; 
  • wodę;
  • skrobię z tapioki; 
  • Lithotamnium Calcereum, czyli glon morski; 
  • aromat migdałowy. 

Powyższe składniki pochodzą jedynie z upraw ekologicznych, objętych specjalnym rodzajem kontroli, dzięki którym możemy cieszyć się prawdziwie zdrowym produktem BIO. Ze względu na naturalny skład napój migdałowy należy trzymać w lodówce i spożyć w ciągu 5 dni po otwarciu. 

Ten napój może być kwalifikowany jako bezcukrowy, ponieważ zawiera mniej niż 0,5 g cukrów na 100 ml lub 100 g; oraz jako niesłodzony, ponieważ żaden z użytych składników nie jest użyty ze względu na swoje właściwości słodzące (zgodnie z regulacją KE nr. 1924/2006.). Nie zawiera GLUTENu i laktozy. 

Mleko migdałowe - jak zrobić? 

Samodzielne przygotowanie mleka migdałowego wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy, że mamy przy sobie kilka deka migdałów, blender, odrobinę soli, ksylitol, a także odrobinę ekstraktu waniliowego. Swoje przygotowania zaczynamy od zalania migdałów gorącą wodą, odcedzenia i umieszczenia ich w blenderze. Do miski dodajemy pozostałe składniki i miksujemy przez około 2 - 3 minuty, aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Następnie przecedzamy napój przez gazę, którą dokładnie wyciskamy, aby odzyskać maksymalną ilość mleka. Pozostałą miazgę możemy wykorzystać do przygotowania deserów.

Jeśli nie mamy na tyle czasu i chęci - możemy bezpiecznie sięgnąć po gotowy produkt BIO.

Napój migdałowy - do czego go użyć?  

Mleko migdałowe możemy wykorzystać praktycznie do wszystkiego. Ten roślinny napój doskonale sprawdzi się jako smaczny dodatek do kawy, a także deserów. Dla osób przebywających na diecie bezmlecznej powyższy produkt może stanowić świetne dopełnienie porannych płatków, czy też owsianki. 

pixel