Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Erytrol

( ilość produktów: 20 )

Ekologiczny erytrytol – naturalny słodzik, bezpieczny dla diabetyków. Atrakcyjne ceny – sprawdź naszą ofertę!

Erytrytol to naturalny słodzik stosowany w wielu produktach spożywczych. Stanowi doskonały zamiennik zwykłego białego cukru – jest niemal równie słodki, lecz dostarcza śladowe ilości kalorii i nie podwyższa poziomu glukozy we krwi. Sprawdza się świetnie w wypiekach, deserach, napojach. W naszym sklepie internetowym kupisz oryginalny erytrytol w opakowaniach o różnej pojemności, również 1 kg i 5 kg. Znajdziesz tu certyfikowane ekologiczne produkty od zaufanych producentów.

MarkaMarka
+ Rozwiń- Ukryj
Przedziały cenowePrzedziały cenowe
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
Pokaż tylko Pokaż tylko
CenaCena
-

Erytrytol ? co to jest?

Erytrytol (erytrol) to związek zaliczany do grupy alkoholi cukrowych, powszechnie nazywany słodzikiem. W przemyśle spożywczym występuje pod symbolem E968. Jest on naturalną substancją słodzącą, która wyglądem przypomina biały cukier. Poza słodkim smakiem wykazuje właściwości zagęszczające i wzmacniające smak, przez co można go znaleźć w składach produktów takich jak pasty do zębów czy leki.

Erytrol ? kalorie i indeks glikemiczny

Tym, co spowodowało tak dużą popularność erytrytolu, jest przede wszystkim jego niska kaloryczność. 1 g substancji dostarcza zaledwie 0,2 - 0,4 kcal, a więc nawet 20 razy mniej niż sacharoza (biały cukier).

Indeks glikemiczny (IG) erytrolu jest równy 0, a to oznacza, że stanowi on całkowicie bezpieczny zamiennik cukru dla osób chorujących na cukrzycę. Diabetycy mogą więc nadawać słodkiego smaku swoim posiłkom bez obawy o gwałtowny wzrost glikemii (poziomu glukozy we krwi).

Z czego produkowany jest erytrytol?

Warto podkreślić, że erytrol występuje naturalnie w przyrodzie ? jego niewielkie ilości znajdują się w owocach, grzybach i wodorostach. Na skalę przemysłową otrzymuje się go zazwyczaj poprzez poddanie glukozy fermentacji drożdżowej.

Erytrytol a cukier

Słodki smak erytrolu określa się na mniej więcej 60-80% słodkości sacharozy (cukru białego). Stanowi on więcej świetny zamiennik popularnych kryształków. Z uwagi na swoje właściwości jest wykorzystywany na szeroką skalę w produkcji zdrowej żywności, szczególnie produktach dietetycznych oraz oznaczanych jako "bez dodatku cukru". Jako substancja słodząca stosuje się go m.in. w dżemach, galaretkach, słodkich wypiekach czy gumach do żucia.

Czy erytrytol jest szkodliwy?

Erytrol został dopuszczony do spożycia i bezpiecznego stosowania w produkcji żywności na całym świecie. Na przestrzeni lat był przedmiotem wielu badań, które potwierdziły brak szkodliwości i negatywnego oddziaływania na zdrowie. Co więcej, udowodniono jego prozdrowotne właściwości.

Okazuje się więc, że ten naturalny słodzik jest nie tylko bezpieczny, ale i korzystny dla kondycji organizmu. Poza wspomnianym już brakiem wpływu na glikemię wykazuje aktywność antyoksydacyjną, co przekłada się na łagodzenie stanów zapalnych oraz hamowanie powstawania komórek nowotworowych.

Erytrytol jest także zdrowym wyborem dla zębów, ponieważ działa przeciwpróchniczo ? hamuje namnażanie bakterii oraz powstawanie płytki nazębnej.

Erytrol ? skutki uboczne

W przeciwieństwie do innych alkoholi cukrowych erytrol wykazuje niską tendencję do fermentowania w jelicie grubym. Jest wchłaniany na wcześniejszym etapie trawienia, czyli w jelicie cienkim. Jest to dobra informacja dla osób zmagających się z Zespołem Jelita Drażliwego (IBS), ponieważ związek ten nie powinien nasilać tych dolegliwości.

Należy jednak wspomnieć, że erytrytol potęguje procesy fermentacji u osób z nietolerancją fruktozy. Spożywanie go wraz z produktami bogatymi we fruktozę (głównie owoce) może więc objawiać się uczuciem pełności, wzdęciami, a nawet biegunką.

Erytrytol w ciąży

Erytrytol jest słodzikiem bezpiecznym nie tylko dla cukrzyków czy osób z insulinoopornością. Ponieważ nie wykazuje właściwości szkodliwych dla płodu, nie ma żadnych przeciwwskazań, aby był spożywany przez kobiety w ciąży.

pixel