Kasza jęczmienna
( ilość produktów: 9 )BIO kasza jęczmienna – perłowa, wiejska i pęczak. U nas kupisz najwyższej jakości produkty ekologiczne!
Kasza jęczmienna to zdecydowanie najpopularniejsza z kasz. Charakteryzuje się jasnym kolorem i delikatnym, lekko ziemistym smakiem. Jest nie tylko smaczna, ale i bardzo pożywna, wobec czego warto spożywać ją jak najczęściej. Ten rodzaj kaszy stanowi podstawę wielu tradycyjnych potraw, np. krupniku czy mięsnego gulaszu. Wykorzystasz ją także do sałatek, zapiekanek czy bogatego w dodatki kaszotto.
W naszym sklepie kupisz BIO kaszę jęczmienną od producentów zachowujących ekologiczny proces produkcji. Oferowane produkty są w pełni naturalne i zawierające wszystkie cenne składniki odżywcze.
Czym różni się kasza jęczmienna perłowa od pęczaku?
Kasza jęczmienna występuje w kilku odmianach, które różnią się pod względem stopnia przetworzenia ziarna. Najbardziej popularna jest kasza jęczmienna perłowa (mazurska). Powstaje ona w wyniku oczyszczenia ziaren z łusek, a następnie poddaniu ich procesom łamania i polerowania. Wyróżnia się szczególnie atrakcyjnym wyglądem, ale z uwagi na duży stopień przetworzenia dostarcza najmniej wartości odżywczych. Jest za to łatwiej strawna, ponieważ zawiera mało błonnika.
Kasza jęczmienna pęczak to z kolei najmniej przetworzone ziarno ? pozbawione jest jedynie łuski. Zdarza się, że ten rodzaj uważany jest za gorszy jakościowo, ale nie jest to prawdą! W rzeczywistości pęczak to odmiana najzdrowsza i dostarczająca najwięcej cennych składników. W wyniku oczyszczenia i obtoczenia ziarna uzyskuje się kaszę jęczmienną wiejską (łamaną).
Cenne właściwości
Skład jakościowy kaszy jęczmiennej korzystnie wpływa na zdrowie. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na zawartość błonnika pokarmowego, który reguluję pracę jelit, m.in. zapobiegając zaparciom. Jest to składnik, który w dużej ilości powinien znaleźć się w diecie odchudzającej, ponieważ zapewnia szybsze odczuwanie sytości.
Ponadto produkt ten dostarcza mnóstwo witamin i minerałów, odpowiadających za właściwości prozdrowotne takie jak sprawne funkcjonowanie mózgu, odpowiedni poziom cholesterolu we krwi, zapobieganie anemii czy miażdżycy. Kasza jęczmienna jest też niskokaloryczna ? szklanka ugotowanego pęczaku to zaledwie 160 kcal.
Czy kasza jęczmienna jest zdrowa dla wszystkich?
Kasza jęczmienna zawiera gluten, przez co nie może być spożywana przez osoby stosujące dietę bezglutenową. Ostrożnie powinni podchodzić do niej także cukrzycy. Oczyszczona kasza jęczmienna perłowa ma wysoki indeks glikemiczny, czyli gwałtownie podnosi poziom cukru we krwi. Z uwagi na wyższą zawartość błonnika bezpieczniejszy jest pęczak ? jego IG to tylko 25.