Soczewica
( ilość produktów: 27 )Certyfikowana BIO soczewica naturalna w wielu odmianach – m.in. czarna, czerwona i zielona. Kupuj online!
Nasiona rośliny strączkowej o nazwie soczewica są szczególnie cenione przez wegan i wegetarian, ponieważ stanowią bardzo dobry zamiennik mięsa. Dostarczają nie tylko wartościowego białka, ale także wielu witamin i minerałów. Są świetną bazą mnóstwa pysznych potraw, nie tylko wegańskich. Wykorzystasz je między innymi do przygotowania zup, past kanapkowych, farszów, curry, wegetariańskich kotletów i pasztetów. W bogatej ofercie sklepu Arkana Smaku kupisz BIO soczewicę wszystkich dostępnych odmian, w tym czarną i zieloną – zarówno w postaci nasion suchych, jak i w zalewie. Oferowane przez nas produkty posiadają ekologiczne certyfikaty i pochodzą z bezpiecznych upraw.
Soczewica czerwona 1 kg - Tola
Soczewica zielona (Larida) 1 kg - TOLA
Soczewica zielona (Larida) 2 kg - TOLA
Soczewica czerwona 250 g - Tola
Soczewica czerwona 500 g - Tola
Soczewica czerwona 2 kg - Tola
Soczewica czerwona 5 kg - Tola
Soczewica czerwona 10 kg - Tola
Soczewica czerwona 25 kg - Tola
Soczewica zielona (Larida) 250 g - TOLA
Soczewica zielona (Larida) 500 g - TOLA
Soczewica zielona (Larida) 5 kg - TOLA
Soczewica zielona (Larida) 10 kg - TOLA
Soczewica zielona (Larida) 25 kg - TOLA
- 1
- 2
Wegańska i bezglutenowa
Soczewica to roślina strączkowa, która wytwarza nasiona zdatne do spożycia po ich ugotowaniu. Jest doceniana przede wszystkim przez wegan i wegetarian jako świetna alternatywa mięsa. To bardzo dobre źródło białka ? jednego z najlepiej przyswajalnych spośród wszystkich białek pochodzenia roślinnego. Jednak to nie wszystko, czym może poszczycić się soczewica. Z uwagi na swój wyjątkowy skład, wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych.
Ponieważ nie zawiera glutenu, może być bezpiecznie spożywana przez osoby stosujące dietę bezglutenową; coraz popularniejszym produktem staje się na przykład makaron z soczewicy.
Dlaczego warto jeść soczewicę?
Regularne spożywanie soczewicy przyczynia się do:
- regulacji ciśnienia tętniczego (dzięki dużej zawartości potasu),
- zapobiegania występowania anemii (za sprawą dostarczania żelaza, witaminy B12 oraz kwasu foliowego),
- obniżania stężenia cholesterolu oraz cukru we krwi (za co odpowiedzialny jest przede wszystkim błonnik pokarmowy),
- wsparcia pracy mózgu i serca (w wyniku aktywności magnezu, potasu i witamin z grupy B),
Wspomniany błonnik usprawnia także pracę jelit i reguluje rytm wypróżnień, a dzięki temu, że pęcznieje w żołądku, powoduje szybsze odczuwanie sytości (co wspomaga odchudzanie).
Soczewica - odmiany
Soczewicę możesz spotkać w kilku różnych odmianach, które różnią się kolorem, smakiem, a także nieco odmiennymi wartościami odżywczymi. Do najpopularniejszych należą:
- Soczewica żółta - charakteryzuje się delikatnym smakiem, łatwo rozpada się po ugotowaniu.
- Soczewica czerwona - te nasiona gotują się najszybciej, a ponadto nie trzeba ich uprzednio namaczać. Jest najlepiej przyswajalną odmianą; również ma delikatny smak.
- Soczewica czarna - wyróżnia się najwyższą zawartością antyoksydantów, czyli składników wykazujących działanie przeciwnowotworowe oraz opóźniające procesy starzenia. Z wyglądu przypomina kawior; świetnie komponuje się z pikantnymi przyprawami.
- Soczewica zielona - ziarna zachowują sypkość po ugotowaniu, przez co są chętnie wykorzystywane do przygotowywania sałatek lub jako dodatek do mięs.
Harira - czym jest?
Jednym z popularnych dań, które przygotowuje się na bazie soczewicy jest harira. To marokańska zupa słynąca ze swoich rozgrzewających właściwości. Jest niezwykle wartościowa - do jej ugotowania wykorzystuje się nie tylko soczewicę, ale także inne nasiona roślin strączkowych, makaron lub ryż, warzywa, aromatyczne przyprawy, a opcjonalnie także mięso.
Jak zrobić pastę z soczewicy?
Jedną z najprostszych potraw, które przygotujesz na bazie soczewicy, jest pasta kanapkowa. Jedyne, co należy zrobić, to ugotować nasiona (lub po prostu wykorzystać te z zalewy), a następnie zblendować je na gładką masę z olejem roślinnym, przyprawami i innymi dodatkami.
Dodatki te komponować możesz wedle własnych preferencji smakowych, co daje duże możliwości do popisu! Spróbuj wykorzystać na przykład pomidory (świeże, z puszki lub suszone), cebulę, paprykę lub orzechy.