Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Mąka ryżowa

( ilość produktów: 9 )

Najwyższej jakości mąka ryżowa pełnoziarnista o białym zabarwieniu i słodkawym smaku.

W naszej ofercie znajdziesz mąkę ryżową pełnoziarnistą BIO, pochodzącą z kontrolowanych upraw ekologicznych. Dzięki swojej uniwersalności może być stosowana zarówno w przygotowywaniu dań słodkich jak i wytrawnych. Najczęściej wykorzystywana jest do dań pochodzących z kuchni azjatyckiej, np. makaronu ryżowego, papieru ryżowego czy różnego rodzaju pieczywa. Jest to mąka bez glutenu.

MarkaMarka
Przedziały cenowePrzedziały cenowe
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
CenaCena
-

Właściwości odżywcze mąki ryżowej

Wartość odżywcza

Skład: mąka ryżowa pełnoziarnista* 100%

Wartość odżywcza

100 g

Wartość energetyczna

1508 kJ / 356 kcal

Tłuszcz

2,5 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

0,9 g

Węglowodany

74 g

w tym cukry

0,9 g

Błonnik

5 g

Białko

7,9 g

Sól

0,02 g

 

* składnik pochodzący z kontrolowanych upraw ekologicznych

Wpływ na zdrowie człowieka

Mąka ryżowa pełnoziarnista z brązowego ryżu jest szczególnie bogata w białko, skrobię, składniki mineralne i witaminy. Zawiera witaminy z grupy B: tiaminę (B1), niacynę (B3) oraz kwas foliowy (B9). Wśród składników mineralnych dominuje: magnez, potas, fosfor, żelazo, selen oraz mangan. Bogata jest w błonnik oraz związki przeciwutleniające takie jak: fenole i flawonoidy.

Dzięki zawartości tych składników spożywanie mąki ryżowej może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowalności na choroby układu krążenia, cukrzycę typu 2 i otyłość. Składniki bioaktywne takie jak przeciwutleniacze oraz lektyny działa przeciwnowotworowo. Błonnik wspomaga leczenie zaburzeń trawienia.

Ponadto mąka ryżowa nie zawiera glutenu, jest hipoalergiczna oraz zawiera łatwo przyswajalne węglowodany, dlatego jest polecana osobom z nietolerancją tego białka i cierpiącym na celiakię.

Zastosowanie mąki ryżowej

Mąka ryżowa na skalę przemysłową wykorzystywana jest przede wszystkim do produkcji wyrobów kuchni azjatyckiej, jednak jest także idealnym zamiennikiem mąki pszennej podczas przyrządzania dań kuchni europejskiej. Może być stosowana do:

  • pieczenia słodkich dań, np. ciast, babeczek, naleśników, pancakes;
  • wypieku pieczywa;
  • dań wytrawnych, np. pasztetów, pierogów;
  • zagęszczenia zup i sosów;
  • przygotowania domowego makaronu.

Co zrobić, jeśli ciasto się kruszy?

Mąka ryżowa naturalnie nie zawiera glutenu, który odpowiada za kleistość i zwiększoną lepkość ciasta. W związku z tym, aby wyroby z mąki ryżowej się nie kruszyły i nie łamały, warto do standardowego przepisu zawierającego pierwotnie mąkę z glutenem (najczęściej jest to mąka pszenna) dodać jajko lub tłuszcz w dowolnej formie: olej rzepakowy, kokosowy czy masło.

Do dań słodkich bardzo dobrze sprawdzi się dodatek rozgniecionego widelcem dojrzałego banana. Aby potrawa była wegańska i bez dodatku masła, należy dodać zmielone siemię lniane moczone wcześniej w odrobinie wody przez 15 minut.

Znudziły Cię kanapki na śniadanie? Zrób pancakes!

To szybkie i oryginalne danie zachwyci każdego i dobrze nastroi na cały dzień!

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej pełnoziarnistej BIO EUREKO!;
  • 1 banan;
  • 1 jajko;
  • ? szklanki mleka;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • ? łyżeczki cynamonu;
  • 1 łyżka oleju rzepakowego;
  • garść świeżych owoców do posypania (np. borówek i/lub malin);
  • 1 łyżka syropu karmelowego do polania.

Przygotowanie:

W jednej misce połącz składniki suche i dobrze je wymieszaj. W drugiej misce połącz składniki mokre i wymieszaj je za pomocą miksera przez 3 minuty. Następnie do mokrych składników wsyp suche i dokładnie, ale powoli wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładaj ciasto łyżką i smaż 1,5 minuty z każdej strony.

Gotowe pancakes układaj jeden na drugim, polej syropem i udekoruj dowolnymi owocami. Smacznego!

Wykorzystaj najlepsze przepisy z mąką ryżową w swojej kuchni!

Zdrowe odżywianie, unikanie żywność przetworzonej to najlepsza profilaktyka przeciwko różnym chorobom. Nie trzeba od razu zmieniać całej diety, aby lepiej się odżywiać ? wystarczy wyeliminować fast-foody, tłuste przekąski, chipsy, jedzenie w proszku i niezdrowe tłuszcze.

Warto zacząć od samodzielnego wypieku chleba, ciast i innych rzeczy mącznych, zamiast kupować gotowce w sklepie i narażać na wchłanianie konserwantów. Niezdrową i wysoko przetworzoną mąkę pszenną można zamienić na mąkę ryżową, która występuje w wersji białej lub brązowej. Dzisiaj więcej na jej temat!

Właściwości mąki ryżowej

Powstaje z ryżu białego lub brązowego przez drobne zmielenie ziaren. Kolor różni się w zależności od rodzaju użytego do jej produkcji.

Właściwości mąki ryżowej doceniają osoby narzekające na problemy z zaparciami i wysokim poziomem cholesterolu. Zawiera błonnik oraz witaminy z grupy B, magnez, żelazo i cynk. Jest polecana w diecie bezglutenowej. Wymienione powyższej składniki poprawiają pracę układu sercowo - naczyniowego, układu nerwowego, układu immunologicznego oraz korzystnie wypływają na metabolizm energii w organizmie.

Mąka ta dostarcza węglowodanów, a jednocześnie zawiera niewiele tłuszczu. Warto wiedzieć, że wersja otrzymana z ryżu brązowego ma więcej błonnika, witamin i składników mineralnych niż mąka z ryżu białego. Badania naukowe udowodniły, że to prawdziwy skarb w diecie. Obniża poziom cholesterolu we krwi i reguluje stężenie cukru, co oznacza, że dania te mogą jeść diabetycy.

Zawartość magnezu korzystnie wypływa na kości oraz poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego i nerwowego. Mąka ryżowa poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Istnieją dowody, że może mieć właściwości przeciwnowotworowe, z uwagi na zawartość lektyny. Zawiera także fosfor, sód, magnez, potas, wapń, żelazo i cynk. Jak widać, to kopalnia witamin i bezcennych dla zdrowia składników, dlatego warto włączyć ją na stałe do swojej diety.

Co można zrobić? - najlepsze przepisy na słodycze z mąki ryżowej

W Polsce pojawia się dużo produktów ze zdrowej kuchni. Jednak Polacy są przyzwyczajeni do swoich tradycji kulinarnych i nie bardzo wiedzą, do czego wykorzystać taką nowość rynkową. Do wypróbowania produktu z pewnością zachęca opis jego właściwości zdrowotnych. Szukają odpowiedzi na pytanie: co można zrobić z mąki ryżowej?

Pierwsze skojarzenie to dania kuchni azjatyckiej. Jest to trafny typ - jest jednym z najważniejszych produktów kuchni azjatyckiej, gdzie ma tak szerokie zastosowanie, jak u nas mąka pszenna. Warto wspomnieć, że może być używana do pielęgnacji twarzy ? wystarczy dodać dwie łyżeczki naturalnego jogurtu i już mamy maseczkę, która poprawia kondycję skóry i zmniejsza odznaki starzenia.

Jak przygotować mąkę ryżową w domu?

Zrobienie jej w domu nie jest trudne ? wystarczy brązowy ryż zmielić w blenderze lub młynku do kawy. Ma ona podobne zastosowanie technologiczne, jak mąka pszenna, ale jest zdrowsza. Jest używana do wyrobu ciast, pieczywa, pierogów, naleśników, racuchów makaronu, płatków śniadaniowych oraz jako zagęstnik do zup, sosów i kremów. Dań z mąki ryżowej jest mnóstwo, a najciekawsze przepisy znajdziecie poniższej.

Naleśniki z mąki ryżowej

Fascynujący świat przepisów na słodycze z mąki ryżowej otwierają naleśniki. Jest to danie ulubione przez dzieci. To zdrowsza wersja tradycyjnej potrawy. Do ich przygotowania potrzebne są:

  • 3 jajka
  • 250g mąki ryżowej
  • 250 ml mleka (może być krowie lub roślinne)
  • 200ml wody gazowanej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • masło klarowane do smażenia

Z podanych proporcji wychodzi osiem naleśników. Jajka należy zmiksować z cukrem i mlekiem. Następnie stopniowo dodawać na przemian mąkę i wodę, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażymy na rozgrzanej patelni. Jako tłuszcz do smażenia najlepsze będzie masło klarowane.

Naleśniki powinny być cienkie, ciast najlepiej wlewać małą chocholą. Ciasto powinno być gładkie i bez żadnych grudek. Zbyt długie smażenie powoduje, że stają się twarde. Można je także smażyć na oleju kokosowym.

Chleb ryżowy

Alternatywą dla tradycyjnego chleba może być chleb ryżowy - jest pyszny, delikatny, kwaskowy i wyrazisty. Przepisów jest naprawdę wiele ? można je udoskonalać i dopasować do swojego gustu. Przepis podstawowy zawiera:

  • 500 g. mąki ryżowej
  • 50 g. drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 500 ml. wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 3 łyżki roztopionego masła

Do drożdży należy dodać miód, 2 łyżki mąki, pół szklanki wody. Wszystkie składniki trzeba wymieszać i odstawić na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, resztę wody, sól, masło, ziarna. Zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Po około 20 minutach ciasto należy ponownie zgnieść i przełożyć do formy. Smaruję białkiem, posypuję ziarnem i piekę 1 godzinę w temp. 180 stopni. W całym domu roznosi się cudowny zapach domowego chleba.

Kolejnym przepisem na chleb ryżowy jest receptura z użyciem trzech rodzajów mąki i zakwasu ryżowego. Jest to przepis bardziej skomplikowany. Zakwas składa się z zakwasu żytniego i mąki ryżowej. Do drugiej wersji potrzebne będą:

  • 350g zakwas ryżowego
  • po 100 g mąki ryżowej, gryczanej i kukurydzianej
  • 180 ml wody
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • sól
  • 2 łyżki oleju

Siemię lniane trzeba zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin do ostygnięcia. Mąkę należy przesiać, wymieszać z zaczynem, wodą i namoczonym siemieniem lnianym. Dodać sól i olej. Wyrobić dość luźne ciasto. Wyrobioną masę należy pozostawić na 30 - 40 minut. Foremkę wysmarować olejem, wysypać mąką kukurydzianą lub ryżową i nałożyć do niej ciasta do 1/2 wysokości. Mokrą łyżką należy wyrównać powierzchnię chleba, dobrze przykryć i odstawić na 3 -4 godziny do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto powinno przyrosnąć do brzegów formy. Wierzch chleba można posmarować olejem. Piec w temperaturze 200°C ok. 45 minut do 1 godziny, aż chleb uzyska piękny brązowy kolor.

Ciasteczka z mąki ryżowej

Nietolerancja glutenu nie oznacza, że trzeba rezygnować ze słodkości i drobnych przyjemności. Ciasteczka z mąki ryżowej to smaczna i zdrowa przekąska. Do ich przygotowania potrzebne są:

  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • szklanka płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 2 łyżki słonecznika
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki wody
  • sok wyciśnięty z 2 mandarynek

Wsypujemy do miski mąkę, płatki, słonecznik, proszek do pieczenia i wszystko razem mieszamy. Dodajemy miód, olej i sok wyciśnięty z mandarynek. Wszystko razem miksujemy. W trakcie miksowania dolewamy wodę. Masa na ciastka powinna być klejąca. Z masy robimy małe kuleczki, rozpłaszczamy je dłonią i układamy na papierze do pieczenia w odstępach. Piec około 20 minut w temp. 180 st.

Gotowe ciasteczka wyglądają na popękane i pięknie pachną mandarynkami. Są bardzo kruche. Uwielbiają je dzieci i dorośli.

Pierogi z mąki ryżowej

Pierogi to jedno z najbardziej znanych dań w kuchni polskiej. Setki przepisów na farsz do pierogów sprawia, że to jedno z najbardziej urozmaiconych dań. Sekretem pierogów jest także ciasto. Na szczęście nie jesteśmy już skazani jedynie na mąkę pszenną i możemy eksperymentować także z jego smakiem.

Aby wykonać ciasto na pierogi z mąki ryżowej, trzeba zalać ją wrzątkiem i wyrobić elastyczne ciasto. Można dodatkowo dodać olej kokosowy. Pierogi mogą być pieczone w piekarniku lub smażone na głębokim oleju. Raczej nie nadają się do tradycyjnego gotowania we wrzątku, bo wtedy ciasto się rozkleja i kruszy. Ciasto nie może być zbyt cienko rozwałkowane, ponieważ trudno będzie zlepić pierogi.

Gofry z mąki ryżowej

Gofry to chrupiąca potrawa idealna na zdrowe śniadanie lub podwieczorek. Można je wykonać także z mąki ryżowej. Do przygotowania potrzebujemy:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 25 g budyniu waniliowego w proszku
  • 50 g masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 3/4 szklanki mleka, dowolnego

Mus jabłkowy: 2 jabłka, 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie gofrów rozpoczynamy od rozpuszczenia w rondelku masła. Obie mąki, proszek budyniowy, proszek do pieczenia, sodę i cukier puder trzeba przesiać, a następnie wymieszać z proszkiem, sodą, cukrem i solą. Białka ubić na sztywną pianę. Do masła dodajemy mleko, żółtka i suche składniki i miksujemy. Delikatnie wmieszać do ciasta pianę z białek, mieszając łyżką. Rozgrzewamy gofrownicę, wlewamy porcję ciasta i pieczemy do momentu, aż gofry uzyskają złoty kolor i będą chrupiące.

W czasie pieczenia nie wolno zaglądać do środka gofrownicy. Upieczone gofry należy odłożyć na chwilę na metalową kratkę ? wtedy odparują całą wilgoć i będą jeszcze bardziej chrupiące. Można je podawać, np.: z musem jabłkowym.

Bułki z mąki ryżowej

Chrupiąca bułeczka na śniadanie lub kolację z ulubionymi dodatkami to pożywny posiłek. Bułki ryżowe bezglutenowe są delikatne w środku, miękkie i mają chrupiącą skórkę, za którą tak lubimy bułki, bez względu na to, z jakiej mąki są wykonane. Wypieki z mąki ryżowej są neutralne w smaku, a z wyglądu przypominają tradycyjne pieczywo pszennej. Do przygotowania potrzebujemy:

  • 2 szklanki mąki ryżowej;
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej;
  • 250 ml wody o temperaturze 80 stopni C;
  • 2 białka
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżeczki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie bułek rozpoczynamy od wykonania zaczynu. Do dużej miski wkładamy drożdże, wsypujemy cukier, mąkę wlewamy wodę. Zostawiamy na 30 minut, aby drożdże mogły popracować. Do "pracujących" drożdży wsypujemy mąkę i wlewamy wodę i zaczynamy ostro mieszać. Ciasto ma konsystencję bardzo gęstego budyniu. Jego mieszanie wymaga użycia sporej siły fizycznej. Optymalny czas mieszania to 2 - 3 minuty. Następnie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Po 2 godzinach miskę zakrywamy folią i odstawiamy na 12 - 16 godzin do lodówki. Po tym czasie do ciasta wlewamy olej, dodajemy miód, białko, sól. Ciasto zagniatamy. Z ciasta robimy kuleczki, nacinamy, aby bułki nie popękały. Pieczemy 20 - 25 minut 200 stopni C. Na samym dole ustawiamy naczynie z wodą, aby wytworzyła się para.

Tortilla bezglutenowa z mąki ryżowej

Miłośnicy tortilii bezglutenowej nie muszą się martwić nietolerancją glutenu. Większość dań można przygotować w sposób bezglutenowy. Do przygotowania tortilli ryżowej potrzebne będą:

  • 500 g mąki ryżowej,
  • 1 szklanka mleka
  • zioła prowansalskie
  • pół łyżeczki słodkiej papryki i soli
  • 5 łyżeczek oleju kokosowego

Sypkie składniki mieszamy, dodajemy mleko oraz olej i miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Wylewamy porcje ciasta na rozgrzaną patelnię tak jak naleśniki.

Makaron z mąki ryżowej

Własnoręcznie robiony makaron to pewność, że nie ma w nim żadnych konserwantów i polepszaczy smaku. Makaron z mąki ryżowej to świetny zamiennik makaronu dostępnego w sklepie. Aby zrobić go samodzielniej, wystarczą: mąka ryżowa, woda, olej. Można też dodać oliwę lub aromatyczne zioła. Makaron można zrobić w specjalnej maszynce lub pokroić w paski.

Mąka ryżowa ma neutralny smak i dlatego ma spore zastosowanie w kuchni. Stosują ją nie tylko osoby, które z powodów zdrowotnych nie mogą używać mąki pszennej, ale także ludzie, dla których cenną wartością jest zdrowe odżywianie się i dlatego chętnie eksperymentują z różnymi rodzajami mąki. Na szczęście można z niej przygotować wszystkie ulubione dania mączne.

pixel