Herbata czarna
( ilość produktów: 21 )Oferujemy bogaty wybór ekologicznej czarnej herbaty. Postaw na najwyższą jakość w dobrej cenie.
Najpopularniejszy napój, zaraz po wodzie, to właśnie herbata. Co ciekawe, Polacy znajdują się w czołówce państw spożywających ją w największej ilości. Najczęściej wybierana jest klasyczna, czarna mieszanka. Wyróżnia się ona mocnym, wyraźnym smakiem. W naszym asortymencie znajdziesz wszystkie najpopularniejsze odmiany czarnej herbaty w wersji bio, w tym Assam czy Darjeeling. Oferujemy starannie wyselekcjonowane produkty, które powstały na bazie ekologicznych surowców i naturalnych dodatków.
Herbata czarna z imbirem i cynamonem (black chai) bio (17 x 2,2 g) 37,4 g - yogi tea
Herbatka ajurwedyjska równowaga z ashwagandhą (ashwagandha balance) bio (17 x 2 g) 34 g - yogi tea
Herbatka ajurwedyjska jasność umysłu (mental clarity) bio (17 x 1,9 g) 32,3 g - yogi tea
Czarna klasyka
Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia lub zakończenia dnia bez pysznej czarnej herbaty. Chętnie dodajemy do niej cytrynę, cukier, miód lub sok owocowy, choć prawdziwi smakosze preferują mocny napar bez żadnych dodatków.
Aby poczuć najlepszy smak naparu, warto postawić na ekologiczne produkty. Do ich powstania wykorzystano najlepsze części roślin oraz naturalne dodatki. Znajdziesz tu herbaty liściaste, w saszetkach oraz piramidkach. Oferujemy herbaty:
- English Breakfast,
- Assam,
- Ceylon,
- Darjeeling,
- z dodatkami, np. cynamonem i goździkami, różą, imbirem, trawą cytrynową,
- kombucha czarna
- i wiele innych!
Czy czarna herbata jest zdrowa?
Spożywanie umiarkowanych ilości dobrej jakościowo czarnej herbaty może nieść pewne korzyści zdrowotne. W swoim składzie zawiera ona bowiem polifenole, które wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwstarzeniowe i przeciwzapalne. Należy pamiętać, że napój ten hamuje wchłanianie żelaza z pożywienia, dlatego nie jest zalecane picie jej do posiłków, zwłaszcza przez osoby zmagające się z anemią.
Wyjątkowe właściwości czarnej herbaty
Co ciekawe, niegdyś używało się jej nie tylko jako napoju. Niektórzy korzystają z jej wyjątkowych właściwości do dziś. Być może słyszałeś o podawaniu czarnej herbaty przy biegunce, sporządzania z niej płukanek do włosów lub okładów na twarz i oczy? Rzeczywiście, jej stosowanie we wspomnianych sytuacjach posiada swoje uzasadnienie.
- Biegunka
Przede wszystkim w trakcie zmagania się z tą przykrą dolegliwością najważniejsze jest stałe dostarczanie płynów. Dodatkowo herbata zawiera teinę, która wpływa na zmniejszenie stanu zapalnego w jelitach i ułatwia wydalanie toksyn.
- Oczy
Czarna herbata to świetny, naturalny sposób na zmęczone, piekące oczy oraz zapalenie spojówek. Stosując okłady z jej naparu, można pozbyć się opuchlizny i zaczerwienienia oraz złagodzić dyskomfort.
- Włosy
Herbaciana płukanka może stanowić domowy sposób na przyciemnienie koloru włosów, a także ich wzmocnienie i odżywienie. Może być także pomocna przy nadmiernym ich wypadaniu.
- Skóra
Podobnie jak w przypadku oczu i włosów, okład z czarnej herbaty może okazać się pożyteczny przy zaczerwienieniu i podrażnieniu skóry. Ponadto zadziała ściągająco i tonizująco.
Czy można pić w ciąży?
Z uwagi na niekorzystny wpływ czarnej herbaty na wchłanianie żelaza, nie jest zalecane spożywanie jej w trakcie ciąży, a także podczas karmienia piersią. Jest to okres, kiedy zwiększa się zapotrzebowanie na ten pierwiastek, gdyż jest on niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka.
Sposób parzenia
Proces parzenia czarnej herbaty jest wyjątkowo prosty i najszybszy, ponieważ do zalewania suszu używa się wody zaraz po zagotowaniu. Czas potrzebny do zaparzenia to około 2 - 3 minuty (trochę dłużej trwać będzie parzenie liści, a krócej ekspresowych torebek).