Dżemy
( ilość produktów: 89 )Dżem to doskonały owocowy dodatek do naleśników, kanapek czy domowych wypieków. Doceniany przez wegan i uwielbiany przez dzieci doskonały pomysł na zdrowe śniadanie.
W naszej ofercie znajdziesz bio dżemy wytworzone z większości dostępnych owoców, między innymi z wiśni, jagód, aronii, a także fig czy mango. Oferowane przez nas produkty nie zawierają dodatku sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku i konserwantów. Owoce użyte do ich produkcji pochodzą z certyfikowanych, ekologicznych upraw.
Dżemy ekologiczne
Zachowanie smaku lata na dłużej
Do produkcji dżemów wykorzystuje się częściowo rozdrobnione lub całe świeże owoce, najczęściej jednego gatunku. Charakterystyczna galaretowata konsystencja uzyskiwana jest dzięki zawartym w owocach (lub dodanym) związkom pektynowym. W zależności od ilości dodanego cukru rozróżnia się dżemy:
- wysokosłodzone - z dodatkiem cukru do 60%,
- niskosłodzone - z dodatkiem cukru do 40%. Ten rodzaj charakteryzuje się więc wyższą zawartością owoców.
Bogaty wybór smaków w naszym sklepie
Oferujemy nadzwyczaj szeroki wybór pośród bio wyrobów powstałych na bazie ekologicznie uprawianych owoców. Odnajdziesz tu zarówno dobrze znane, sprawdzone smaki, jak i rozwiązania bardziej nietypowe, między innymi dżem:
- truskawkowy, wiśniowy, śliwkowy, malinowy, jagodowy, morelowy,
- z agrestu, z aronii, z białej porzeczki, z mango, z czarnej porzeczki,
- pomarańczowy z imbirem, jabłko z gruszką, brzoskwinia z siemieniem lnianym, figowy z orzechami
Słodki smakołyk na twoim stole
Dżem, konfitura czy marmolada?
Czasem trudno wskazać różnice między poszczególnymi przetworami cukrowymi. Nie ma także ujednoliconych wytycznych w tym temacie. Przyjmuje się jednak, że decydującą cechą różnicującą jest ich konsystencja.
- W procesie wytwarzania dżemów dużą wagę przywiązuje się do zachowania możliwie sporych fragmentów owoców przy jednocześnie wysokim stopniu zżelowania.
- Konfitury zaś będzie cechować zawartość całych owoców. Te ostatnie wytwarza się najczęściej z owoców małych, np. malin.
- Marmolada to wyrób o dość twardej konsystencji, nadający się do krojenia, owoce są w niej najczęściej całkowicie przetarte.
Witamina C
Co ciekawe, dżemy odznaczają się najwyższą zawartością witaminy C spośród wszystkich przetworów słodzonych, a to dzięki małemu rozdrobnieniu surowca oraz stosunkowo krótkiemu czasowi obróbki termicznej. Ostateczna zawartość tej witaminy zależy oczywiście od rodzaju wykorzystanych owoców i wynosi mniej więcej połowę ilości znajdującej się w owocu świeżym.
Czy w takim razie dżem jest zdrowy? To zależy od wielu czynników. Spożywając te słodkie przetwory, należy zachować umiar oraz pamiętać o tym, że produkt ten wprawdzie dostarcza części witamin zawartych w owocach, ale jednocześnie nie oferuje innych wartości odżywczych, poza energią pochodzącą z cukrów prostych.
Jak zagęszcza się owocowe wyroby?
Przetwory domowej produkcji najczęściej zagęszcza się żelatyną, żel-fixem lub po prostu poprzez użycie bardzo dużej ilości cukru. Każdy dżem znajdujący się w asortymencie naszego sklepu zagęszczany jest przez dodatek naturalnych pektyn (np. jabłkowych). Dzięki temu produkty są zdrowe oraz nadają się do spożycia przez wegan.