Słodycze i przekąski
Zdrowe słodycze to najlepszy wybór - nie znajdziesz w nich ogromu cukru i sztucznych dodatków. Wśród nich batony, chrupki, chipsy, ciastka i wiele więcej!
Zrezygnuj ze słodyczy pełnych cukru, utwardzonych tłuszczów i sztucznych barwników. W naszym sklepie znajdziesz niezwykle bogaty wybór wśród fit przekąsek i bio słodyczy, w tym wersji wegańskich, bezglutenowych, bez dodatku cukru i soli oraz specjalnie dedykowanych dzieciom. Produkty te zawierają certyfikowane ekologiczne składniki i jedynie naturalne dodatki.
Zdrowe słodycze i fit przekąski
Nieprzeciętny wybór
Prezentujemy bogaty wybór wśród zdrowych słodyczy i naturalnych, ekologicznych przekąsek. Znajdziesz tu wiele różnorodnych smaków, w tym także kompozycje wegańskie i bezglutenowe. Oferujemy tysiące przeróżnych produktów, między innymi:
- zdrowe batony - np.: zbożowe, kokosowe, orzechowe, proteinowe, chałwy, sezamki;
- chrupki - np.: kukurydziane, gryczane, jaglane;
- bio chipsy dla dzieci - np.: warzywne, z batatów, owocowe, z kokosa, z ciecierzycy, ryżowe;
- krakersy pełnoziarniste, popcorn, paluszki orkiszowe, grissini;
- ciastka z ziarnami, zbożowe, z owocami, bez cukru, biszkopty, pierniki;
- czekolady i czekoladki;
- czekolady do picia;
- orzechy w czekoladzie, trufle;
- lizaki, cukierki i gumy do żucia bez cukru i sztucznych barwników;
- słodycze bezglutenowe - np.: herbatniki, wafelki, kisiel, budyń, galaretki.
Popularne, ale czy zdrowe?
Nadmierne spożycie najłatwiej dostępnych słodyczy wpływa niekorzystnie na zdrowie. Dostarczają sporej dawki energii, która pochodzi głównie z cukrów prostych - skutkuje to dużym skokiem stężenia glukozy we krwi i może być niebezpieczne dla osób z cukrzycą. To także źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu, syropu glukozowo-fruktozowego, oleju palmowego i innych utwardzonych tłuszczów roślinnych.
Regularne podjadanie takich produktów może prowadzić do otyłości, problemów żołądkowo-jelitowych (w tym zaparć), cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, a nawet powstawania nowotworów.
Sztuczne aromaty i barwniki
Popularne słodycze, w szczególności kolorowe cukierki i lizaki, często zawierają w swoim składzie sztuczne, chemiczne aromaty, barwniki i konserwanty. Spożywanie ich nierzadko skutkuje podrażnieniem układu pokarmowego, nasileniem objawów astmy lub wystąpieniem reakcji alergicznych. Nadmierna konsumpcja sztucznych barwników może być odpowiedzialna za nadpobudliwość, problemy z koncentracją i wahania nastrojów, zwłaszcza u dzieci.
Fit alternatywa dla słodyczy
Naturalny skład
Na szczęście coraz więcej producentów oferuje słodkie przekąski w zdrowszej wersji. Produkowane są one na bazie zbóż, nasion roślin strączkowych, orzechów, ziaren kakao, owoców i warzyw, a słodki smak nadawany jest poprzez dodatek daktyli, miodu czy ksylitolu.
Dokonując zakupów w naszym sklepie, zyskujesz pewność, że oferowane produkty nie zawierają sztucznych wzmacniaczy smaku i produkowane są z użyciem ekologicznych składników oraz naturalnych aromatów i barwników. Ich składy są krótkie, proste i czytelne.
Zdrowsze chipsy
Bardzo dobra alternatywa dla standardowych chipsów to chipsy owocowe. Są wegańskie i bezglutenowe. Ich największą i nieocenioną zaletą jest obecność błonnika pokarmowego, który odpowiada za dłuższe odczuwanie sytości i regulację procesów trawiennych w jelitach.
Kolejnym ciekawym wyborem będą chrupki, krakersy i paluszki wyprodukowane na bazie nasion roślin strączkowych, orkiszu, gryki, siemienia lnianego czy ryżu. Również dostarczą sporo cennego błonnika, a ponadto także nienasyconych kwasów tłuszczowych (wspomagających układ sercowo-naczyniowy oraz nerwowy). Wiele z oferowanych wersji nie zawiera dodatku soli.
Podaruj zdrowe bio słodycze na święta
Ekologiczne słodkości świetnie sprawdzą się pod choinką. W szczególności proponujemy wyborne w smaku orzechy i owoce w czekoladzie, czekolady o wysokiej zawartości kakao z dodatkami (żurawiną, migdałami) oraz praliny (kokosowe, orzechowe, trufle). Produkty te powstały z naturalnych składników, bez dodatku cukru, syropu glukozowo-fruktozowego i utwardzonych tłuszczów.