Napoje sojowe
( ilość produktów: 14 )Ekologiczne napoje sojowe – bez cukru, barista, bezglutenowe, smakowe i nie tylko. Sprawdź naszą ofertę!
Napój sojowy (potocznie nazywany mlekiem) to najpopularniejszy przedstawiciel grupy napojów roślinnych, będących alternatywą dla mleka krowiego. Jest on wybierany przez wegan, osoby z nietolerancją laktozy, uczulone na białka mleka czy eliminujące ten produkt z innych powodów. W naszym sklepie online kupisz ekologiczne mleko sojowe w różnych wariantach, m.in. waniliowe, bez dodatku cukru czy wzbogacone w wapń. Postaw na sprawdzone produkty z prostym, naturalnym składem i zrób zakupy w Arkanach Smaku!
Napój sojowy bez dodatku cukrów bezglutenowy bio 1 l
Zagęszczony produkt sojowy do gotowania i pieczenia bezglutenowy bio 200 ml
Napój owsiano - sojowy barista bez dodatku cukrów bio 1 l
Napój wysokoproteinowy sojowy naturalny bez cukru bezglutenowy bio 750 ml - Sojade
Najlepsze napoje sojowe
Zastosowanie napoju sojowego jest bardzo szerokie. Ta popularna roślinna alternatywa dla mleka krowiego świetnie pasuje nie tylko do kawy. Sprawdzi się także w wegańskich wypiekach, w naleśnikach i placuszkach, koktajlach, kaszkach czy owsiankach. W naszym sklepie znajdziesz również produkty, które wspaniale smakują jako samodzielna przekąska, np. waniliowe mleko sojowe.
Oferujemy szeroki asortyment BIO napojów na bazie soi, które urozmaicą dietę wegańską i nie tylko. Kupisz tu artykuły z prostymi i czytelnymi składami, oparte na składnikach pochodzących z ekologicznych upraw, w tym:
- czysty napój sojowy,
- wersje smakowe (z naturalnymi aromatami),
- bez dodatku cukru,
- wzbogacone w wapń,
- w małych opakowaniach o pojemności 200 ml,
- mleko sojowe barista (do spieniania),
- śmietanę sojową,
- napoje mieszane, np. sojowo-kokosowe, sojowo-owsiane
- oraz certyfikowane produkty bezglutenowe.
Mleko sojowe do kawy
Dlaczego akurat soja? Okazuje się, że ten rodzaj zboża już od lat jest najpopularniejszym zamiennikiem białka zwierzęcego z uwagi na korzystny skład aminokwasowy oraz obecność cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Mleko sojowe bez cukru dysponuje wartością odżywczą zbliżoną do mleka krowiego. Dodatkowo zawiera błonnik pokarmowy i izoflawony o działaniu estrogennym (m.in. łagodzą one objawy menopauzy).
Mleko czy napój?
Obie nazwy, zarówno napój, jak i mleko sojowe dotyczą tego samego wyrobu, jednak z tą drugą formą spotkasz się wyłącznie w mowie potocznej. Od kilku lat kwestia nazewnictwa handlowego napojów roślinnych jest regulowana prawnie i określenie "mleko" może być stosowane jedynie w przypadku produktu odzwierzęcego.
Jaki powinien być skład mleka sojowego?
Napój sojowy powstaje bardzo prosto ? jest to produkt otrzymany w wyniku namaczania w wodzie nasion soi. Do jego przygotowania wystarczą zatem zaledwie dwa składniki. Jaki w takim razie powinien być skład mleka sojowego? Jak najkrótszy!
Najczęściej lista na opakowaniu rzeczywiście zawiera tylko wodę i soję. Nierzadko jednak znajdziesz tam również dodatki podnoszące wartość zdrowotną (np. witaminy D, B12 i wapń) lub uatrakcyjniające smak napoju. Są to zazwyczaj: aromat, olej, substancja słodząca i sól.
Ile kalorii ma napój sojowy?
100 g mleka sojowego, w zależności od rodzaju, dostarcza 25-35 kcal. Dla porównania taka sama porcja mleka krowiego 2% ma 51 kcal. Pamiętaj jednak, że jeśli wybierasz napoje dosładzane lub aromatyzowane (np. czekoladowe), to musisz liczyć się z ich wyższą kalorycznością (nawet trzykrotnie).
Mleko sojowe - indeks glikemiczny
Mleko sojowe ma niski indeks glikemiczny (IG poniżej 50), co oznacza, że jego spożycie nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Oczywiście osoby, które kontrolują stężenie glukozy, muszą wybierać napój bez cukru dodanego, ponieważ tylko taki produkt będzie dla nich bezpieczny.
Korzyści prozdrowotne
Napój sojowy, poza tym, że jest wegański, dostarcza także cennych związków bioaktywnych, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Mowa tu przede wszystkim o naturalnych przeciwutleniaczach - witaminie C, flawonoidach, kwasach fenolowych oraz Beta-karotenie. Ich działanie jest bardzo szerokie i obejmuje m.in. zapobieganie powstawania nowotworów oraz opóźnianie procesów starzenia.