Makaron żytni
( ilość produktów: 4 )Makaron żytni charakteryzuje się ciemnym kolorem, większą twardością i wyrazistym, lekko ziemistym smakiem. Odpowiedni dla wegan.
W bogatej ofercie naszego sklepu znajdziesz bio produkty powstałe na bazie certyfikowanych składników ekologicznych, polskich i zagranicznych producentów. Oferujemy liczne typy żytniej wersji makaronu: świderki, nitki, wstążki, rurki czy muszelki. Znajdziesz tu także bogatszą w błonnik wersję razową.
Makaron żytni z mąki typ 2000 - co to znaczy?
Mąka to produkt otrzymywany w wyniku przemiału ziarna zbóż. W zależności od stopnia przemiału i oczyszczenia ziarna, otrzymuje się mąkę różnej jakości - zróżnicowanej pod względem stopnia rozdrobnienia. Przy przemiale razowym do mąki przechodzą wszystkie składniki ziarna, a wraz z nimi większa ilość składników odżywczych, witamin oraz mikro i makroelementów. Makaron z mąki żytniej typu 2000 będzie makaronem razowym, bogatszym pod względem wartościowości odżywczej.
Czy makaron żytni zawiera gluten?
Gluten to umowna nazwa grupy białek zapasowych występujących w niektórych zbożach. Są to:
- gliadyna w pszenicy,
- sekalina w życie,
- hordeina w jęczmieniu.
Makaron powstały z mąki żytniej, zawiera w swoim składzie sekalinę, nie jest więc produktem bezglutenowym. (sprawdź makarony bezglutenowe w naszej ofercie)
Makaron z mąki pełnoziarnistej
Makaron razowy żytni powstaje na bazie mąki żytniej z pełnego przemiału - jest to mąka z ziarna mniej oczyszczonego, zawiera pozostałości takie jak otręby, kiełki czy skorupki. Dzięki temu wartość odżywcza takiej mąki, a zatem i makaronu, jest wyższa. W składzie znajdziemy potas, fosfor, wapń, żelazo oraz cenny błonnik pokarmowy. Jest także bogaty w fitoestrogeny, czyli przeciwutleniacze, które działają przeciwnowotworowo.
Pod względem energetyczności nie różni się od makaronu pszennego i każde 100 g produktu dostarcza średnio 350 kcal.
Porównanie energetyczności oraz zawartości błonnika w 100g produktu
Makaron żytni razowy | Makaron pszenny | Makaron kukurydziany | |
Wartość energetyczna | 350 kcal | 350 kcal | 353 kcal |
Błonnik | 10,2 g | 3,0 g | 2,1 g |
Czy makaron razowy jest zdrowy?
Makaron w wersji razowej będzie zawsze zdrowszą opcją. Dzięki wyższej zawartości błonnika, spowalnia proces opróżniania żołądka i wydłuża okres odczuwania sytości, zmniejsza szybkość wchłaniania glukozy, reguluje pracę jelit, pomaga w usuwaniu zalegającej w nich treści, obniża stężenie cholesterolu LDL. Makaronom pełnoziarnistym przypisuje się także działanie profilaktyczne w zwalczaniu chorób układu krążenia, nowotworów, otyłości i cukrzycy typu II.