Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Makaron żytni

( ilość produktów: 5 )

Makaron żytni charakteryzuje się ciemnym kolorem, większą twardością i wyrazistym, lekko ziemistym smakiem. Odpowiedni dla wegan.

W bogatej ofercie naszego sklepu znajdziesz bio produkty powstałe na bazie certyfikowanych składników ekologicznych, polskich i zagranicznych producentów. Oferujemy liczne typy żytniej wersji makaronu: świderki, nitki, wstążki, rurki czy muszelki. Znajdziesz tu także bogatszą w błonnik wersję razową.

MarkaMarka
WegańskiWegański

 

Makaron żytni z mąki typ 2000 - co to znaczy?

Mąka to produkt otrzymywany w wyniku przemiału ziarna zbóż. W zależności od stopnia przemiału i oczyszczenia ziarna, otrzymuje się mąkę różnej jakości - zróżnicowanej pod względem stopnia rozdrobnienia. Przy przemiale razowym do mąki przechodzą wszystkie składniki ziarna, a wraz z nimi większa ilość składników odżywczych, witamin oraz mikro i makroelementów. Makaron z mąki żytniej typu 2000 będzie makaronem razowym, bogatszym pod względem wartościowości odżywczej.

Czy makaron żytni zawiera gluten?

Gluten to umowna nazwa grupy białek zapasowych występujących w niektórych zbożach. Są to:

  • gliadyna w pszenicy,
  • sekalina w życie,
  • hordeina w jęczmieniu.

Makaron powstały z mąki żytniej, zawiera w swoim składzie sekalinę, nie jest więc produktem bezglutenowym. (sprawdź makarony bezglutenowe w naszej ofercie)

Makaron z mąki pełnoziarnistej

Makaron razowy żytni powstaje na bazie mąki żytniej z pełnego przemiału - jest to mąka z ziarna mniej oczyszczonego, zawiera pozostałości takie jak otręby, kiełki czy skorupki. Dzięki temu wartość odżywcza takiej mąki, a zatem i makaronu, jest wyższa. W składzie znajdziemy potas, fosfor, wapń, żelazo oraz cenny błonnik pokarmowy. Jest także bogaty w fitoestrogeny, czyli przeciwutleniacze, które działają przeciwnowotworowo.

Pod względem energetyczności nie różni się od makaronu pszennego i każde 100 g produktu dostarcza średnio 350 kcal.

Porównanie energetyczności oraz zawartości błonnika w 100g produktu

  Makaron żytni razowy Makaron pszenny Makaron kukurydziany
Wartość energetyczna 350 kcal 350 kcal 353 kcal
Błonnik 10,2 g 3,0 g 2,1 g

Czy makaron razowy jest zdrowy?

Makaron w wersji razowej będzie zawsze zdrowszą opcją. Dzięki wyższej zawartości błonnika, spowalnia proces opróżniania żołądka i wydłuża okres odczuwania sytości, zmniejsza szybkość wchłaniania glukozy, reguluje pracę jelit, pomaga w usuwaniu zalegającej w nich treści, obniża stężenie cholesterolu LDL. Makaronom pełnoziarnistym przypisuje się także działanie profilaktyczne w zwalczaniu chorób układu krążenia, nowotworów, otyłości i cukrzycy typu II.

pixel