Tofu
( ilość produktów: 20 )BIO tofu bez sztucznych dodatków. Postaw na tofu naturalne lub spróbuj nowych wersji smakowych.
W naszym sklepie kupisz ekologiczne tofu naturalne i w pysznych wersjach smakowych – wędzone lub z dodatkami. 100% roślinne i bezglutenowe, bez dodatku konserwantów, sztucznych barwników i aromatów. Prezentujemy produkty z BIO certyfikatami od starannie wyselekcjonowanych producentów. Tofu sprawdza się w daniach zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Wykorzystasz je do farszów, past, jako dodatek do pieczywa, a także deserów (na przykład wegańskiego sernika). Marynowane tofu świetnie nadaje się do potraw smażonych oraz sałatek.
Tofu naturalne 250 g - Naturavena
Tofu jako źródło białka
Dla tych, którzy zastanawiają się, co to jest tofu, warto zacząć od wyjaśnienia. To produkt spożywczy otrzymywany w wyniku procesu koagulacji napoju sojowego. Określa się go jako ?sojowy, wegański twaróg?. Tofu jest często niezastąpione właśnie w dietach eliminujących produkty odzwierzęce ? jako zamiennik mięsa. Dlaczego stanowi jego dobrą alternatywę? Głównie z uwagi na wysoką zawartość dobrze przyswajalnego białka (około 10-12 g/100 g produktu).
Tofu to również źródło ?dobrych? tłuszczów (co istotne, równocześnie nie dostarcza cholesterolu), wapnia, potasu, cynku, żelaza, fosforu, selenu oraz witamin z grupy B. Dzięki obecności związków biologicznie czynnych, takich jak izoflawony i lunazyna, soja wykazuje działania prozdrowotne, między innymi działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i łagodzące dokuczliwe objawy menopauzy.
Tofu jest niskokaloryczne. 100 g naturalnego produktu bez dodatków dostarcza zaledwie około 100 kcal. To mniej więcej 20 kcal przypadających na jedną łyżkę sojowego twarogu.
Jak smakuje tofu?
Co ciekawe, tofu naturalne nie ma swojego własnego, charakterystycznego smaku. Wyróżnia się właśnie tym, że przyjmuje aromat innych produktów z potrawy, przypraw czy marynat. Przyrządzisz je bardzo szybko i bez trudu ? łatwo się kroi, nadaje do gotowania, smażenia, pieczenia, a nawet grillowania.
Brak swoistego smaku sprzyja powstawaniu tego produktu w przeróżnych wersjach smakowych. Jednym z najpopularniejszych jest tofu wędzone, cechujące się dymnym posmakiem. Często stosuje się też przyprawy typu chilli, curry czy czosnek. Jedną z odmian jest ?silken tofu?, czyli tofu jedwabiste. Odróżnia się ono wyjątkowo miękką konsystencją, łatwo się rozpada. Sprawdzi się najlepiej do sałatek, deserów i zup, może zaś sprawiać problemy podczas smażenia.
Inspiracje na dania z tofu
Pomysłów na dania z tofu jest mnóstwo. Wraz z rosnącą popularnością diet roślinnych, pojawia się coraz więcej inspiracji na wykorzystanie sojowego twarogu, który świetnie komponuje się z większością produktów spożywczych, na przykład chrupiącymi warzywami i mocnymi przyprawami takimi jak imbir. Przykładów można wymienić dziesiątki, najpopularniejsze to:
- tofucznica (wegańska wersja jajecznicy),
- pasty kanapkowe z tofu,
- pad thai,
- miso, ramen i inne orientalne zupy,
- smażony makaron z warzywami,
- zapiekanka z batatów,
- curry,
- słodkie wypieki,
- sernik z tofu