Miso
( ilość produktów: 12 )Miso to wywodząca się z Japonii zdrowa, gęsta pasta produkowana ze sfermentowanej soi, charakteryzująca się intensywnym aromatem i smakiem.
Kuchnia azjatycka znajduje uznanie na całym świecie, również w Polsce. Japońskie miso wykorzystywane jest do przygotowywania zup, sosów oraz dań mięsnych. W ofercie naszego sklepu znajdziesz bio pasty z dodatkiem ryżu białego i brązowego lub jęczmienia. Oferujemy produkty producentów, którzy w swoich produkcjach wykorzystują jedynie certyfikowane ekologiczne składniki.
Miso natto (przyprawa na bazie syropu i pasty z jęczmienia i soi) 300 g - Terrasana
Czym jest miso?
Jest to tradycyjna przyprawa japońska w postaci pasty o gęstej konsystencji, produkowana ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu lub jęczmienia, drożdży oraz soli. Dodawana jest do zup, sosów, warzyw oraz dań mięsnych i rybnych.
Wegańskie źródło białka
Jest to produkt dość kaloryczny. Charakteryzuje się dużą zawartością łatwo przyswajalnego białka, co będzie miało spore znaczenie dla osób przebywających na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Ponadto ponad 80% zawartego w niej tłuszczu to zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe.
Niestety trzeba również pamiętać o tym, że choć pasta miso zawiera wiele korzystnych właściwości odżywczych, równocześnie jest bardzo słona. Nie może być więc spożywana w dużej ilości i powinny unikać jej osoby z nadciśnieniem tętniczym.
Wartość odżywcza przykładowej pasty miso (na 100 g produktu)
Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcz (w tym NKT) | Węglowodany (w tym cukry) | Błonnik | Sól | |
pasta miso | 205 kcal | 8,4 g | 4,3 g (0,7 g) | 32,1 g (19,8 g) | 4,1 g | 2,77 g |
Czy pasta miso jest zdrowa?
Miso, tak jak szerzej znane nam polskie kiszonki, jest produktem niosącym sporo korzyści zdrowotnych, między innymi dzięki zawartości korzystnych bakterii probiotycznych. Co więcej, za sprawą obecności błonnika pokarmowego, reguluje pracę jelit i rytm wypróżnień. Nie zawiera cholesterolu. Dostarcza także potasu, wapnia, magnezu, żelaza i witaminę A.
W naszym sklepie internetowym
Staramy się, aby asortyment naszego sklepu spełniał nawet najbardziej wygórowane oczekiwania. Oferujemy różnorodne gotowe bio pasty miso, wśród nich znajdziesz wersje:
- z ryżem brązowym
- Hatcho
- Shiro
- jęczmienne
- bezglutenowe
- słodkie
Japońska zupa
Zupa miso, a właściwie misoshiru, to tradycyjna japońska zupa, której bazą jest bulion dashi i pasta ze sfermentowanej soi. Jest bardzo pożywna, rozgrzewająca i lekkostrawna. Dzięki swoim właściwością zyskuje coraz większą popularność także w Polsce, zwłaszcza wśród wegan i wegetarian.