Herbata zielona
( ilość produktów: 42 )Ekologiczna zielona herbata z liści najwyższej jakości. Poznaj jej dobroczynne działanie już dziś!
To napój niezwykle chętnie wybierany przez zwolenników zdrowego odżywiania oraz osoby odchudzające się. Charakteryzuje się świeżym aromatem, w smaku wyczuwalna jest lekka gorycz. W naszym sklepie oferujemy bogaty asortyment obejmujący bio herbaty zielone liściaste (sypane) i ekspresowe (w formie saszetek, torebek, piramidek). Kupisz tu także kompozycje wzbogacone o ciekawe dodatki, na przykład jaśmin, żurawinę, imbir, różę, miętę, cytrynę. Skład wszystkich produktów bazuje na naturalnych i ekologicznych surowcach. Przekonaj się, dlaczego warto pić tę herbatę!
- 1
- 2
Właściwości i zalety picia zielonej herbaty
Herbata chińska
Surowcem do pozyskiwania herbaty zielonej są liście herbaty chińskiej. Wytwarzanych jest wiele jej rodzajów, których różnice wynikają z odmiennych warunków uprawy oraz pory zbiorów. Dla wzbogacenia i urozmaicenia smaku producenci często stosują różnorodne dodatki. Dla przykładu - idealnie komponuje się z ona cytryną.
Herbata zielona a kawa
Co ciekawe, zawartość kofeiny w suchych liściach zielonej herbaty jest niemal dwukrotnie wyższa w porównaniu do suchych ziaren kawy. Nieco inaczej jednak przedstawia się to w gotowych naparach, gdzie pod uwagę należy wziąć sposoby zaparzania, a także ilość użytego produktu. Choć na ogół to jednak napar z kawy cechuje się wyższą zawartością kofeiny, to odpowiednio przygotowana mocna herbata może posiadać więcej tego składnika.
Korzyści prozdrowotne
Liście zielonej herbaty posiadają skład bardzo bogaty w aktywne substancje, zwłaszcza polifenole i kofeinę, a także minerały i witaminy. Z uwagi na tę niezwykłą różnorodność biologicznie czynnych substancji, napój ten wyróżnia się korzystnym oddziaływaniem na zdrowie.
Przede wszystkim zwraca się uwagę na jej cenne właściwości antyoksydacyjne (przeciwnowotworowe i spowalniające procesy starzenia), za które odpowiedzialne są wspomniane polifenole. Regularne spożywanie takiego naparu może spowalniać i blokować procesy sprzyjające powstawaniu nowotworów.
Wielokierunkowe działanie
Herbata zielona już od wielu lat jest przedmiotem badań naukowych, które potwierdzają jej prozdrowotne działanie. Poza aktywnością wspomnianą wyżej znany jest także:
- jej korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, w tym obniżanie stężenia cholesterolu we krwi,
- łagodzenie stanów zapalnych i alergicznych,
- wzmacnianie odporności organizmu,
- usprawnianie pracy wątroby i pęcherzyka żółciowego,
- a także spowalnianie procesów degradacyjnych w chorobie Alzheimera i Parkinsona.
Najczęstsze pytania i odpowiedzi
Czy zielona herbata odchudza?
Dzięki zawartości alkaloidów herbata ta wpływa korzystnie na odchudzanie. Przyspieszony zostaje metabolizm oraz proces spalania tłuszczów. Oczywiście samo picie napoju nie spowoduje spadku masy ciała, ale włączenie go do diety odchudzającej połączonej z aktywnością fizyczną może przynieść bardzo korzystne rezultaty.
Czy można pić ją w ciąży?
Przyjmuje się, że kobiety w ciąży powinny odstawić herbaty zawierające kofeinę, a więc również zieloną. W rzeczywistości umiarkowane ilości tych herbat (tak jak i kawy) nie będą działać szkodliwie na rozwijający się płód.
Duże ilości naparu mogą jednak niekorzystnie wpływać na wchłanialność kwasu foliowego, hamując go. Bezpieczne zatem będzie spożywanie tej herbaty w niewielkich ilościach, zaparzonej w odpowiedni sposób - im dłuższy proces parzenia lub kolejne parzenie tych samych fusów, tym niższa zawartość kofeiny.
Jak parzyć zieloną herbatę?
Podczas procesu parzenia zielonej herbaty przede wszystkim należy pamiętać, aby nie używać wrzącej wody. Napar przygotowuje się, wykorzystując wodę o temperaturze 70-80 st. C i zaparza ok. trzech minut (lub dłużej, jeśli chcesz zniwelować pobudzające działanie). Te same liście można parzyć kilkakrotnie.