Chipsy
( ilość produktów: 108 )Zdrowe chipsy to świetna alternatywa dla popularnych przekąsek. Wypróbuj bio produkty z warzyw, ryżu czy kokosa!
W naszej ofercie znajdziesz bogaty wybór wśród chipsów i chrupek, których składy oparte zostały na ekologicznych składnikach. Wybór bio przekąsek w wersji gryczanej, ryżowej, warzywnej czy owocowej to gwarancja dostarczenia energii z dobrego źródła, z udziałem cennego błonnika. Kupisz tu także produkty dedykowane dzieciom, niezawierające soli, cukru i sztucznych dodatków.
Chrupki z zielonym groszkiem śmietankowo - cebulowe, bezglutenowe bio 35 g - McLloyds
Zdrowe chipsy i chrupki BIO
Nieprzeciętny wybór
W naszej ofercie znajdziesz szeroki wybór wśród bio chipsów i chrupek. Oferujemy: chrupki:
- kukurydziane,
- gryczane,
- jaglane,
- inne;
chipsy:
- ziemniaczane,
- warzywne,
- z batatów,
- bananowe,
- jabłkowe,
- z kokosa,
- ryżowe,
- z ciecierzycy,
- z soczewicy,
- inne.
Przekąski warzywne
Bardzo zdrowa alternatywa dla standardowych chipsów. Produkowane z warzyw z dodatkiem oleju roślinnego; są wegańskie i bezglutenowe. Ich największą i nieocenioną zaletą jest obecność błonnika pokarmowego. Odpowiada on za dłuższe odczuwanie sytości, regulację procesów trawiennych w jelitach, zapobieganie zaparciom, a także obniżanie poposiłkowej glikemii.
Dla dzieci
Chrupki kukurydziane są uwielbiane przez dzieci i to właśnie im dedykowana jest część produktów obecnych w tej kategorii. Znajdziesz tu ekologiczne produkty bezglutenowe, pieczone chrupki z kukurydzy o zabawnych kształtach, np. dinozaurów, oraz w różnych wersjach smakowych (m.in. serowe, ketchupowe, marchewkowe, owocowe), także bez dodatku soli i cukru.
Dzieciom proponujemy również chipsy jabłkowe i bananowe 100%, chrupki z groszku i ryżu, talarki orkiszowe, ryżowe i jaglane. Wybór jest naprawdę zachęcający!
Najlepszy wybór
Zdrowe chipsy
Jeżeli chcesz kupić produkt maksymalnie zdrowy, niosący jedynie korzystne właściwości odżywcze, postaw na chipsy z owoców! Chipsy jabłkowe zawierają w swoim składzie 100% owocu. Spożywając je, dostarczysz organizmowi szybkiej porcji energii, która wprawdzie pochodzi głównie z cukrów prostych, ale jednoczesna obecność błonnika zmniejsza ich niekorzystne działanie.
Dobrym rozwiązaniem będzie również wybór wśród chipsów i chrupek wyprodukowanych na bazie nasion roślin strączkowych, siemienia lnianego czy ryżu. Dostarczą sporo cennego błonnika, a ponadto również nienasyconych kwasów tłuszczowych (wspomagających układ sercowo-naczyniowy oraz nerwowy) oraz białka.
Mniej soli
Zdrowsza wersja chipsów i wybór spośród bio produktów to przede wszystkim mniejsza zawartość soli w porównaniu do standardowych odpowiedników. Nadmierne spożycie soli może prowadzić do nadciśnienia tętniczego i chorób sercowo-naczyniowych.
Paczka popularnych chrupek serowych (165 g) dostarcza aż 5,4 g soli - to cała łyżeczka! Według zaleceń WHO dzienne spożycie tego minerału nie powinno przekraczać 5 g.
Dla porównania, paczka chipsów paprykowych z ciecierzycy (75 g) zawiera 1,5 g soli, a chipsów lnianych (45 g) czy krążków ryżowych (100 g) nie dostarczy soli wcale.
Porównanie właściwości odżywczej różnych typów chipsów; na 100 g produktu.
Chipsy paprykowe | Chrupki serowe | Chipsy warzywne BIO | Chipsy jabłkowe BIO | |
Wartość energetyczna | 544 kcal | 480 kcal | 487 kcal | 344 kcal |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 34 g 4,2 g | 23 g 2 g | 32 g 3,0 g | 0,4 g 0,0 g |
Węglowodany w tym cukry | 52 g 2,1 g | 62 g 6,7 g | 34,1 g 31,3 g | 75 g 65 g |
Błonnik | 4,5 g | 1,6 g | 20 g | 17 g |
Białko | 6,2 g | 5,6 g | 5,6 g | 1,7 g |
Sól | 1,7 g | 3,3 g | 0,8 g | 0,02 g |