Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Świeże grzyby leśne i pieczarki

( ilość produktów: 5 )

Świeże grzyby BIO z certyfikowanych upraw. U nas kupisz ekologiczne pieczarki, boczniaki i nie tylko!

Grzyby to produkt spożywczy, który dodaje wyjątkowego smaku wielu potrawom. Są chętnie dodawane do pizzy, zapiekanek, zup czy sosów. Warto je spożywać nie tylko ze względu na niepowtarzalne walory smakowe, ale także z uwagi na ich cenne właściwości – dostarczają niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Zastanawiasz się, gdzie kupić świeże grzyby z ekologicznych upraw? Trafiłeś idealnie, ponieważ oferujemy te pyszne produkty z certyfikatami BIO, dzięki czemu zyskujesz pewność, że kupujesz grzyby naturalne, najwyższej jakości.

Czy grzyby są zdrowe?

Świeże, a także suszone grzyby to niezastąpiony składnik wielu tradycyjnych potraw. Przez długie lata rozpowszechniał się mit, że jedyną zaletą grzybów są ich walory smakowe, nie dostarczają zaś one żadnych wartości odżywczych. Nie jest to prawdą, ponieważ produkt ten jest bardzo zdrowy i bogaty w cenne, korzystnie oddziałujące na zdrowie składniki. Dlatego warto wprowadzać je do swojego jadłospisu!

W naszym sklepie online kupisz BIO grzyby z wyselekcjonowanych upraw, które charakteryzują się naturalnym pochodzeniem, co przekłada się na najlepsze właściwości.

Dlaczego warto jeść grzyby?

Grzyby są źródłem dobrze przyswajalnego białka, co czyni je świetnym produktem spożywczym dla wegan i wegetarian. Ponadto warto je włączyć do diety osób odchudzających się, gdyż dostarczają błonnika pokarmowego (który przyspiesza odczuwanie sytości) oraz są niskokaloryczne. Nie powinny jednak być spożywane przez dzieci i osoby starsze z uwagi na zawartość ciężkostrawnej chityny.

Świeże grzyby dostarczają także cennych witamin i minerałów. Wymienić tu należy przede wszystkim witaminy z grupy B (niezbędne między innymi do prawidłowej pracy układu nerwowego), a także wapń, potas, magnez, selen i cynk.

Świeże grzyby warto potraktować jako cenny składnik diety, nie zapominając o świeżych owocach i warzywach. To świetne ich dopełnienie.

Jak przechowywać świeże grzyby?

Po dokonaniu zakupów online lub powrocie z lasu z własnoręcznie zebranym zbiorem powstaje pytanie: gdzie trzymać grzyby? Przechowywanie ich w nieprawidłowy sposób, na przykład w foliowej torbie, może skutkować szybkim zepsuciem i pojawieniem się pleśni.

Świeże grzyby (nieumyte, w całości) rozłóż na blaszce i przykryj ściereczką lub włóż je do papierowej torebki, a następnie umieść na półce w lodówce. Taki sposób przechowywania wydłuża przydatność do spożycia nawet o kilka dni.

pixel