Płatki migdałowe
( ilość produktów: 3 )Prezentujemy płatki migdałowe najwyższej jakości, doskonałe jako dodatek do ciast, śniadań i deserów.
Migdały w płatkach to dodatek często stosowany do przygotowywania oraz zdobienia deserów, czy słodkich wypieków. Samodzielnie również mogą stanowić smaczną i zdrową przekąskę pełną wartości odżywczych, są źródłem witamin z grupy B. W naszej ofercie znajdują się płatki migdałowe 1 kg, dostępne także w mniejszych rozmiarach. Oferujemy również mieszanki śniadaniowe z dodatkiem płatków migdałowych.
Przysmak z dalekiej Azji
Migdałowiec to drzewo pochodzące z Azji Środkowej i Mniejszej. Obecnie można spotkać je również w krajach europejskich, takich jak: Portugalia, Francja, Chorwacja, Szwajcaria, a także w Afryce i Stanach Zjednoczonych (głównie w Kalifornii).
Warto wiedzieć, że migdały to wbrew przekonaniom nie orzechy, a owoce. Migdałowiec jest rośliną z rodziny różowatych, podobnie jak wiśnie, brzoskwinie, czy morele. Wiosną jego kwiaty zapylane są przez pszczoły. Zbiory migdałów odbywają się od sierpnia do października. Jedno drzewo migdałowe może wyprodukować rocznie nawet 30 kilogramów owoców!
Migdały w płatkach - smacznie i zdrowo
Migdały to owoce o delikatnym, słodkim smaku. Stanowią świetny dodatek do deserów, ciast, panierek, jogurtów, czy owsianek. Są zdrowszym zamiennikiem dla słodyczy, zamiast niezdrowych tłuszczy oraz cukrów zawierają naturalne kwasy tłuszczowe oraz białko. Mają niski indeks glikemiczny.
Spożywanie migdałów wpływa korzystnie na zdrowie. Są one bogate m.in. w wapń, niancynę, witaminy E i C, magnez, żelazo, fosfor, potas oraz cynk. Te wartości odżywcze wspierają działanie układu nerwowego, odpornościowego, krwionośnego, opóźniają procesy starzenia, wzmacniają skórę, włosy, paznokcie, a także budulec kości i zębów. Przyczyniają się do poprawy metabolizmu, a także chronią przed depresją. Bezpieczne dla chorych na cukrzycę, polecane kobietom w ciąży na złagodzenie nudności.
Wartość energetyczna płatków migdałowych na 100 g produktu:
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | w tym cukry | błonnik |
579 kcal | 21,15 g | 49,93 g | 21,55 g | 4,35 g | 12,5 g |
Szybkie śniadanie z wykorzystaniem płatków migdałowych
Poniżej przedstawiamy propozycję wykorzystania płatków migdałów w prosty sposób. To idealny pomysł na zdrowe śniadanie lub przekąskę dla zabieganych.
Potrzebne składniki:
- migdały w płatkach
- jogurt naturalny
- płatki owsiane
- owoce wedle upodobania (np. maliny, banan)
Przygotowanie:
Do jogurtu naturalnego dodaj płatki owsiane i swoje ulubione owoce (jeśli jest taka potrzeba, pokrój je wcześniej na kawałki). Dodaj na wierzch łyżkę płatków migdałowych. Śniadanie gotowe! Jeśli lubisz, możesz dodać do potrawy łyżeczkę masła orzechowego lub polać syropem klonowym.
Jak uprażyć płatki migdałowe?
Jeśli chcesz urozmaicić swoje śniadanie, możesz pomyśleć o uprażeniu płatków migdałowych. W tym celu wsyp je na dobrze rozgrzaną patelnię i trzymaj na średnim ogniu, nie przestając mieszać. Kiedy zaczną pachnieć i ładnie się zarumienią, możesz zdjąć je z ognia i dodać do swojego dania.
Inne zastosowania płatków migdałowych
Oto kolejne propozycje wykorzystania migdałów w płatkach:
- dekoracja świątecznych ciast oraz tortów
- wyśmienity dodatek do panierki, który urozmaici smak twojego obiadu
- zdrowa przekąska do szkoły i pracy, a także na spotkania ze znajomymi
- dodatek do ciasteczek, drożdżowych wypieków
- urozmaicenie sałatek owocowych
- dobrze pasuje do owsianek, zarówno na ciepło, jak i na zimno
Płatki migdałowe to niewątpliwie dodatek, który powinien znajdować się w każdej kuchni. Pyszny i zdrowy przysmak z pewnością urozmaici niejedno danie.