Mąka do pizzy
( ilość produktów: 2 )Oferujemy wybór oryginalnej, włoskiej mąki do pizzy typ 00 o bardzo wysokim stopniu zmielenia.
Mąka typ 00 jest lekka i całkowicie oczyszczona z otrębów. Wyglądem przypomina delikatny, śnieżnobiały puch, dzięki czemu pizza przygotowana z jej dodatkiem będzie odzwierciedleniem, oryginalnej, włoskiej pizzy. Potrawy z zawartością mąki zero zachowają niezwykłą kruchością i delikatnością. W naszym asortymencie znajdziesz mąki wegetariańskie, produkty wegańskie i z certyfikatem BIO.
Mąka typ 00 - czy jest najlepsza do pizzy włoskiej?
Pizza włoska charakteryzuje się delikatnością i kruchością ciasta. Taki efekt potrawy może zagwarantować tylko dobrze dobrana mąka. Duża różnorodność dostępnych na rynku mąk do pizzy może powodować trudności w jej wyborze. Pizza jest szeroko rozpoznawalną potrawą, nie tylko w Polsce, ale również na całym świecie.
Do wykonania sprężystego i smacznego ciasta najlepiej sprawdzi się mąka o dużej zawartości glutenu. Taki warunek spełnia właśnie mąka typ 00. Nie bez powodu ten rodzaj będzie najlepszym wyborem dla pizzy. Mąka zero jest typowo włoska, dlatego smak pizzy jest tak zbliżony do oryginalnej pizzy z tego regionu.
Mąka 00 wyróżnia się głównie:
- wysoką zawartością glutenu
- wysokim stopniem zmielenia
- lekkością, delikatnością i śnieżnobiałym kolorem.
Właściwości mąki do pizzy typ 00
Mąka 00 nie posiada niestety zbyt wielu właściwości zdrowotnych. Nie zmienia to jednak faktu, że dzięki swojej delikatności i lekkości, jest zdecydowanie niezastąpiona przy wyrobie pizzy. Pozbawiona jest praktycznie zupełnie takich składników odżywczych jak: aminokwasy, błonnik, minerały, czy witaminy.
Wartość energetyczna przykładowej mąki pszennej typ 00 (na 100 g produktu)
|
Wartość energetyczna |
Białko |
Tłuszcz (w tym NKT) |
Węglowodany (w tym cukry) |
Błonnik |
Sól |
Mąka pszenna typ 00 |
350 kcal |
11 g |
1,4 g (0.3 g) |
72 g (0,7 g) |
2,8 g |
< 0,01 g |
Kaloryczność przedstawionej mąki można uznać za względnie niską. Pozostałe mąki pszenne charakteryzują się kalorycznością na poziomie 350-370 kcal/100g.
Mąka 00 - gdzie kupić?
W ofercie naszego sklepu można znaleźć 3 rodzaje mąki do pizzy, posiadające certyfikat BIO. Dwie mąki znajdujące się w naszym asortymencie są również wegańskie i wegetariańskie.
- Mąka pszenna marki GRON BALANCE (BIO, wegetariańska, wegańska)
- Mąka pszenna marki ALCE NERO (BIO, wegetariańska, wegańska)
- Mąka pszenna marki ECOR (BIO).
Gdzie jeszcze sprawdzi się mąka typ 00?
Mąka typ 00 kojarzy się głównie z pizzą. Ma ona jednak szereg innych zastosowań i wiele dań z jej dodatkiem będzie smakowało wyśmienicie! Ten rodzaj mąki może być również odpowiedni do:
- ciast,
- biszkoptów,
- chleba,
- focacci.
Mąka zero sprawi, że wszystkie te potrawy będą delikatne, chrupkie (np. chleb) i lekkie.
Nasz ulubiony przepis na szybkie ciasto na pizzę z mąki 00
Zrobienie delikatnego, cienkiego i smacznego ciasta na pizze, to nie lada wyzwanie. Przedstawiamy wam nasz sprawdzony przepis, który zawsze się udaje, a jest to zasługa jedynie tajemniczego i niezbędnego składnika - mąki do pizzy 00.
- 600 g oryginalnej mąki włoskiej typ 00,
- 400 ml ciepłej wody,
- 26 g drożdży,
- 1,5-2 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Drożdże i cukier rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Do miski wsypujemy mąkę, sól, oliwę i powstały rozczyn. Wyrabiamy ciasto i gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku godzinach wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie, stale podsypując mąką włoską typu 00. Dodajemy ulubione dodatki i wstawiamy do piekarnika.
Zachęcamy do wypróbowania przepisu i gwarantujemy, że mąka z naszego asortymentu sprawdzi się idealnie. Pizza będzie smakowała niczym oryginalny, włoski przysmak.