Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Cukier trzcinowy

( ilość produktów: 18 )

Ekologiczny cukier trzcinowy nierafinowany. Fantastyczny smak i mniej kalorii. Sprawdź naszą ofertę!

Cukier trzcinowy wyróżnia się brązowym kolorem i lekko karmelowym aromatem. Jest wykorzystywany na wiele sposobów – do deserów, potraw azjatyckich, drinków czy nawet dekoracji. W naszym sklepie kupisz wyłącznie oryginalne produkty, czyli cukier otrzymany z trzciny cukrowej, z naturalną melasą w składzie. Oferujemy BIO cukier trzcinowy nierafinowany (nieoczyszczony), pochodzący z certyfikowanych upraw. Znajdziesz tu produkty o różnych gramaturach, w postaci pudru, kryształków lub kostek.

MarkaMarka
+ Rozwiń- Ukryj
Przedziały cenowePrzedziały cenowe
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
Pokaż tylko Pokaż tylko
CenaCena
-

Cukier trzcinowy nierafinowany ? właściwości

Cukier trzcinowy pozyskuje się z trzciny cukrowej. Swój kolor i nieco odmienne właściwości od substancji pozyskiwanej z buraków zawdzięcza obecności melasy (która w procesie produkcji nie jest oddzielana od kryształków). Produkt nierafinowany, czyli nieoczyszczony, poza sacharozą, zawiera w swoim składzie także kilka minerałów ? przede wszystkim żelazo.

W sprzedaży dostępnych jest kilka odmian cukru trzcinowego, najpopularniejsze to:

  • demerara - surowiec przetworzony w niewielkim stopniu, przez co wykazuje wszystkie naturalne właściwości. Wyróżnia się dużymi i wilgotnymi kryształkami;
  • muscovado - charakteryzuje się najwyższą zawartością melasy, przez co ma ciemną barwę i dużą lepkość.

Oryginalny cukier trzcinowy z melasą

Niestety nieuczciwi producenci stosują sztuczki, które mają na celu zabarwienie cukru buraczanego, np. dodając do niego karmel. W ten sposób sprzedają zwykły rafinowany biały cukier pod nazwą "cukier brązowy", sugerując konsumentom, że jest to cukier trzcinowy. Nie zawiera on jednak w swoim składzie melasy, która odpowiada za odmienne właściwości (niższą kaloryczność oraz zawartość minerałów).

W Arkanach Smaku dokonasz bezpiecznych zakupów. W tej kategorii znajdziesz wyłącznie oryginalny cukier trzcinowy, importowany z ekologicznych upraw trzciny cukrowej.

Cukier trzcinowy ? kalorie

Ponad 90% zawartości cukru trzcinowego to, tak samo, jak w przypadku cukru białego, sacharoza. Oznacza to, że cała energia przez niego dostarczana pochodzi z węglowodanów.

Warto jednak zaznaczyć, że brązowe kryształki są nieco mniej kaloryczne niż ich biały odpowiednik. Im wyższa w nich zawartość melasy, tym ta różnica jest większa. 100 g nierafinowanego cukru trzcinowego z dużą zawartością melasy to ok. 370 kcal, podczas gdy w tej samej porcji rafinowanego cukru buraczanego znajduje się ok. 405 kcal.

Cukier trzcinowy a cukrzyca

Bez względu na to, ile zawiera melasy, cukier trzcinowy wciąż stanowi źródło sacharozy. Porcja o masie 14 g (jedna łyżka) dostarcza mniej więcej 13 g węglowodanów. Oznacza to, że jego indeks glikemiczny jest wysoki.

Zjedzenie porcji cukru wiąże się z gwałtownym podniesieniem stężenia glukozy we krwi, a następnie szybkim jej zmniejszeniem poniżej poziomu wyjściowego. Wiąże się to z dużymi wahaniami, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia.

Spożywanie zarówno cukru białego, jak i trzcinowego powinno być jak najmniejsze, zwłaszcza w przypadku osób chorujących na cukrzycę oraz dzieci.

Cukier trzcinowy ? do czego go wykorzystać?

Cukier trzcinowy charakteryzuje się ciekawym aromatem, który świetnie komponuje się z innymi produktami, np. kawą. Doskonale sprawdza się także w napojach (np. lemoniadach i drinkach) oraz wypiekach ? ciastach, ciasteczkach, rogalikach. W cukiernictwie jest często używany również ze względu na swoją atrakcyjną barwę.

Nierafinowany cukier trzcinowy stanowi ponadto istotny składnik wielu dań kuchni na całym świecie, przede wszystkim azjatyckiej, indyjskiej i meksykańskiej. Wykorzystuje się go także w produkcji rumu.

pixel