Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Środki i substancje żelujące

( ilość produktów: 23 )

Żelatyna, agar i pektyna to najpopularniejsze substancje żelujące używane zarówno w masowych produkcjach, jak i w domowych kuchniach.

Są niezbędne wszędzie tam, gdzie potrzeba zagęszczenia - między innymi w galaretkach i słodkich przetworach owocowych. W naszym sklepie kupisz bio środki żelujące, także w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Wszystkie oparte są na certyfikowanych ekologicznych składnikach.

MarkaMarka
+ Rozwiń- Ukryj
Przedziały cenowePrzedziały cenowe
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
CenaCena
-

 

Żelatyna, agar, pektyna - środki żelujące

Nasza oferta online

W naszej ofercie znajdziesz wszystkie najczęściej używane substancje żelujące. Oferujemy:

  • żelatynę wieprzową w listkach,
  • pektynę (jabłkową, cytrusową),
  • agar,
  • środek żelujący bezglutenowy (łączący w sobie pektynę i agar z dodatkiem innych składników).

Rodzaje środków żelujących

Substancje żelujące wykorzystuje się przy produkcji wielu produktów spożywczych i potraw, między innymi galatów, słodyczy z galaretkami i piankami czy przetworów typu dżem. Wyróżnia się trzy podstawowe, najczęściej wykorzystywane związki:

  • Żelatyna - to naturalne białko posiadające właściwości żelujące. Jest najpowszechniej stosowanym zagęstnikiem w przemyśle spożywczym. Do celów tych pozyskuje się ją z kości, ścięgien i skóry zwierząt, najczęściej świń, dlatego jest składnikiem unikanym przez wegan.
  • Pektyny - to mieszanina węglowodanów i owoce naturalnie zawierają je w swoim składzie. Niektóre posiadają ich więcej, a inne mniej. Bogate w tę substancje są jabłka, dlatego to właśnie pektynę jabłkową najczęściej wykorzystuje się jako naturalny i wegański środek żelujący.
  • Agar-agar (lub po prostu agar) to związek polisacharydów z kwasami. Jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym dzięki swoim właściwościom żelującym. Pozyskuje się go z roślin - krasnorostów. To również opcja wegańska.

Galaretka bez żelatyny

Jeżeli zrezygnowałeś w swoim codziennym żywieniu z produktów odzwierzęcych lub po prostu chciałbyś zrezygnować z używania żelatyny, są inne dostępne sposoby, aby przygotować galaretkę o perfekcyjnej konsystencji. W naszym sklepie kupisz wegańskie i naturalne środki żelujące, które nadadzą twoim deserom lub przetworom idealną, żelową konsystencję. Wypróbuj pektyny jabłkowej lub agaru. Ich użycie jest tak samo proste, jak popularnej niewegańskiej wersji.

Zaufane Opinie IdoSell
4.70 / 5.00 4004 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-09-30
Szybka wysyłka, wysoka jakość. Polecam
2024-09-30
ok
pixel