Środki i substancje żelujące
( ilość produktów: 23 )Żelatyna, agar i pektyna to najpopularniejsze substancje żelujące używane zarówno w masowych produkcjach, jak i w domowych kuchniach.
Są niezbędne wszędzie tam, gdzie potrzeba zagęszczenia - między innymi w galaretkach i słodkich przetworach owocowych. W naszym sklepie kupisz bio środki żelujące, także w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Wszystkie oparte są na certyfikowanych ekologicznych składnikach.
Żelatyna, agar, pektyna - środki żelujące
Nasza oferta online
W naszej ofercie znajdziesz wszystkie najczęściej używane substancje żelujące. Oferujemy:
- żelatynę wieprzową w listkach,
- pektynę (jabłkową, cytrusową),
- agar,
- środek żelujący bezglutenowy (łączący w sobie pektynę i agar z dodatkiem innych składników).
Rodzaje środków żelujących
Substancje żelujące wykorzystuje się przy produkcji wielu produktów spożywczych i potraw, między innymi galatów, słodyczy z galaretkami i piankami czy przetworów typu dżem. Wyróżnia się trzy podstawowe, najczęściej wykorzystywane związki:
- Żelatyna - to naturalne białko posiadające właściwości żelujące. Jest najpowszechniej stosowanym zagęstnikiem w przemyśle spożywczym. Do celów tych pozyskuje się ją z kości, ścięgien i skóry zwierząt, najczęściej świń, dlatego jest składnikiem unikanym przez wegan.
- Pektyny - to mieszanina węglowodanów i owoce naturalnie zawierają je w swoim składzie. Niektóre posiadają ich więcej, a inne mniej. Bogate w tę substancje są jabłka, dlatego to właśnie pektynę jabłkową najczęściej wykorzystuje się jako naturalny i wegański środek żelujący.
- Agar-agar (lub po prostu agar) to związek polisacharydów z kwasami. Jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym dzięki swoim właściwościom żelującym. Pozyskuje się go z roślin - krasnorostów. To również opcja wegańska.
Galaretka bez żelatyny
Jeżeli zrezygnowałeś w swoim codziennym żywieniu z produktów odzwierzęcych lub po prostu chciałbyś zrezygnować z używania żelatyny, są inne dostępne sposoby, aby przygotować galaretkę o perfekcyjnej konsystencji. W naszym sklepie kupisz wegańskie i naturalne środki żelujące, które nadadzą twoim deserom lub przetworom idealną, żelową konsystencję. Wypróbuj pektyny jabłkowej lub agaru. Ich użycie jest tak samo proste, jak popularnej niewegańskiej wersji.